Osman Şenher

Osman Şenher

osenher@milliyet.com.tr

Tüm Yazıları

Dünyanın her tarafında teknik direktörler eleştirilir, buna itirazım yok. Sistemi eleştirilir, oyuncu değişiklikleri eleştirilir... Ama bizde ipin ucu öyle kaçıyor ki hocalara üzülüyorum.
Tudor’un takımı Galatasaray şu anda lider. Hırvat çalıştırıcı heyecan veren bir futbol oynatıyor takımına. Ama hiç kimseye yaranamıyor. Hatta eleştiriler öyle bir boyuta geliyor ki biz kendimizi sorgulama ihtiyacı hissediyoruz. Olmaz böyle bir şey. O da bir insan neticede.
Aykut Kocaman, sinirle, üzüntüyle ‘gereğini yaparım’ dedi. Ve daha sonra Fenerbahçe’de kaldı. Vay efendim bu olaydan sonra niye dönmüş, büyük suç işlemiş. Aykut hocanın canı, kanı Fenerbahçe... İstifa edip gitseydi, kulübü daha büyük bir kaosun içine soksaydı doğru mu yapacaktı. Pes doğrusu, benim bu insanlara aklım sırrım ermiyor.
En önemlisi de Şenol Güneş... Şampiyonlar Ligi’nde Beşiktaş ile destan yazıyor. Siyah-beyazlılar, Türkiye’yi en büyük kupada o kadar güzel temsil ediyor ki hepimiz gurur duyuyoruz. Bırakın bu adamdan ne istiyorsunuz? Takımında devam etsin. Şimdi tutturdu herkes, Şenol Güneş’in milli takıma gelmesi lazımmış. Neden gelsin milli takıma. Türkiye’de teknik direktör yok mu başka. Aslan gibi hocalar var. Onlardan bahsedilsin. Neden hemen Şenol hoca.
Bir kesim de hem Beşiktaş’ı hem milli takımı çalıştırsın diyor. Hayatımda duyduğum en saçma şey. Güneş biyonik adam mı? Bir insanın enerjisi vardır. Güneş’in enerjisi de Beşiktaş’a yetiyor. Milli takıma gelse ne olacak, Beşiktaş darmadağın olacak. Ardından ay-yıldızlı takımda başarılı olamazsa onu da kaybedeceğiz. Böyle saçma sapan şeyler hakikaten beni üzüyor. Şenol hoca artık Beşiktaş ile bütünleşti. Başkan Fikret Orman, hocanın sözleşmesini 2019’a kadar uzattı. Bırakın artık Şenol Güneş’i, Aykut Kocaman’ı, Tudor’u... Adamlar işlerini yapsınlar.

Haberin Devamı

Denizli eleştirilmez
Sayın Cumhurbaşkanımız Recep Tayyip Erdoğan, ‘İzmir’de yapılacak stada Mustafa Denizli’nin ismi yakışır’ dedi. Daha sonra da herkes kendine göre konuyu tartışmaya başladı. Yahu Mustafa hocanın neyi tartışılacak. Kimi Metin Oktay’ın, kimi Gürsel ağabeyin ismini veriyor. Böyle saçma bir şey olmaz.
Metin Oktay, Galatasaray ile bütünleşmiş bir insan. İzmirli olabilir. Metin Oktay’ın ismi tesislere verildi. TT Stadyumu’na da verilsin. Yakışır... Mustafa Denizli futbolculuk hayatını Altay’a vermiş. Daha sonra üç büyükleri şampiyon yaptı. Galatasaray’a Şampiyonlar Ligi’nde yarı final oynattı. Türk Milli Takımı’na 2000 yılında Avrupa’da çeyrek final oynattı. İzmir’i bırakın Türkiye’nin yetiştirdiği en büyük futbol adamı.
Yeni stada onun isminin verilmesinden daha doğal ne olabilir. Ama işte bizim huyumuz bu. İlle de eleştiri yapacağız. Yapalım ama doğru eleştiri yapalım. Mustafa hocayı tartışmak hiç hoş olmadı.

Haberin Devamı

Kurtuluş reçetesi
Milli takım başarısız olduğu zaman herkes başlıyor, ‘Alt yapıdan futbolcu yetişmiyor. Alt yapıların durumu ne? Oradaki hocalar ne yapıyor? Yabancılar Türk futbolcunun önünü kesiyor’ diye... Bir sürü senaryolar. Ama bu yeni değil, yıllardır böyle. Ben alt yapılarda sorun olduğunu düşünmüyorum. Hangimiz Florya’ya, Ümraniye’ye, Dereağzı’na gidiyoruz. Hangimiz Anadolu takımlarının U21 maçlarını izliyoruz. Denk gelirse binde bir seyrediyoruz.
Bu çocukları tribünlerdeki 30-40 kişi seyrediyor. Bunların yarısı da ailesi. Bakın yıllar önce Sergen, Tuncay daha bir sürü futbolcu alt yapıdan gelirken, o zaman ismi PAF Ligi’ydi. Maçlar da A Takım’dan önce aynı statta oynardı. 25-30 bin kişi seyrederdi. Bütün kulüpler her sene 1-2 genç oyuncuyu kadrolarına katarlardı. Şimdi kimseyi göremiyoruz, gençlerde heyecan yok.
Galatasaray’ı ele alalım... A Takımı maçından üç saat önce U21 karşılaşması oynansın. Kadroya giremeyen, Florya’da yatıp para alan Donk, Hakan Balta, De Jong, gençlerle beraber sahaya çıksın. Bu yapılırsa bir iki tane genç oyuncu gelecek, kadroya giremeyenler de ense yapamayacaklar...
Çim saha bozulacak, iki maçı kaldırmaz bahanelerine ben inanmıyorum. Hibrit çimse hiçbir şey olmaz. Bozulursa da bozulsun. Her sene değiştirirsin. Düşün her sene alt yapıdan bir futbolcu çıkardığını, onun parası üç sahaya bedel... Alt yapı yok demek yerine bu daha önemli bir çözüm. Bu genç futbolcuları sahneye çıkarabilir.