Beşiktaş Quaresma güneş açtı

Quaresma güneş açtı

04.08.2015 - 02:30 | Son Güncellenme:

Beşiktaş'ı adım adım takip eden arkadaşımız Serdar Sarıdağ, Avusturya kampını mercek altına yatırdı.

Quaresma güneş açtı

SERDAR SARIDAĞ - KAMP RAPORU

Haberin Devamı

Siyah-beyazlı takım, Şenol Güneş yönetiminde günden güne gelişim gösterirken, Ricardo Quaresma hırsı ve performansıyla öne çıktı. Güneş’le uyum yakalayan Portekizli yıldız, takım arkadaşlarının fizik seviyesine ulaşmak için izin günlerinde bile çalıştı ve herkesle çok iyi ilişkiler kurdu.

Yeni sezonda ‘Güneş’li günler yaşamak isteyen Beşiktaş, Avusturya kampını Zadar maçıyla tamamladı. Kampta ilk maçını Strum Graz ile oynayan ve sahadan 2-0 mağlup ayrılan Beşiktaş bu karşılaşmada çok dağınık ve sistemlerden uzak bir performans sergiledi. Lille ile golsüz berabere kalan siyah-beyazlı takım bir başka Fransız ekibi Nice ile de (2-2) yenişemedi.

Nice’e karşı savunma anlamında kafalarda soru işaretleri bırakan Kartal, 4. hazırlık maçı olan Zavrc karşılaşmasında Sloven rakibini gol yağmuruna tuttu ancak 5-0’lık skor ölçü olmadı. Zayıf rakibi karşısında antrenman havasında bir maç oynayan siyah-beyazlı takım, Hırvat 2. ligi ekibi Zadar önünde de çok rahat kazandı.

Haberin Devamı

Beşiktaş’ın ideal 11’ini oynanan 5 maçta da bir arada göremedik. Sosa’nın sakatlığı ve Mario Gomez’in kampa geç katılması nedeniyle sıkıntı yaşayan Şenol Güneş hazırlık maçlarında bütün oyuncularını görmeye çalıştı. Kartal’ın lig öncesi en ciddi hazırlık maçı 9 Ağustos’ta oynanacak Olympiakos karşılaşması olacaktır. O maç sonunda Beşiktaş’ın lige ne kadar hazır olduğunu çok daha net göreceğiz.

Belki itiraz edenler olacak ama takıma sonradan katılsa da kampa ayrı bir hava getirdi Ricardo Quaresma... Ezeli rakiplerin önemli transferlerinden sonra, Quaresma gibi bir futbolcunun isminin bile Beşiktaş ile yan yana gelmesi taraftarı ayağa kaldırdı.

Artık ‘işçi arı’ gibi

Yeni bir sayfa açan Portekizli yıldız, Avusturya kampı boyunca son derece istekliydi. Antrenman sayısı olarak arkadaşlarından geride olduğu için izinli günlerinde bile çalıştı. Eskisi gibi formanın kendisine kolay bir şekilde verilmeyeceğini de gayet iyi biliyor. Bu nedenle eksiklerini kapatmak için büyük çaba harcadı. Arkadaşlarıyla çok daha yakın ilişkiler içerisindeydi. Kendisine sıcak davranan Şenol Güneş’le de iyi anlaştı. Yıldız havasından çıkmış, işçi arı gibi çalışkan bir görüntü verdi.

Haberin Devamı

Her yere koşan hoca

Şenol Güneş tam bir işkolik... Kamptayken “ne yapıyorsunuz” diye evini bile aramamış olabilir! Ekibinde Tamer Tuna, Şeref Çiçek, Miquel Montanana ve Jose Sambade gibi isimler var. Futbol takımı dışında kendisi dahil 30 kişilik bir ekibi de yönetiyor. Antrenman teknikleri çok daha farklıydı. Kamp boyunca yükleme ve taktiği bir arada yaptırarak futbolcuların yaptıkları işten daha çok zevk almasını sağladı.

Antrenmanlarda tıpkı futbolcular gibi sahada ayak basmadık yer bırakmadı. Kampta takımın her şeyiyle hatta en ufak detayıyla yakından ilgilendi. Ne yalan söyleyeyim ben Güneş kadar sağa sola koşan bir hoca görmemiştim. Fakat bu durum bazı olumsuzlukları da peşinden getiriyor. Bu kadar yükün altına giren insanlar doğal olarak biraz da stresli olur. Bu stres kimi zaman basına kimi zaman personele ve kimi zaman da takıma yansıyabilir.

Sürpriz hamleler

Haberin Devamı

Yeni sezonda bazı futbolcuların klasikleşmiş bölgelerin dışında oynadığını görürsek hiç şaşırmam... Şenol Güneş özellikle Quaresma’ya farklı pozisyonlarda görev verdi. Bildiğimiz sağ açık Quaresma, kampta sol açık, sol ve sağ iç ve forvet arkasında görev aldı. Sağ bek Serdar iki maçta ön libero oynadı. Aynı şekilde Motta da zaman zaman ön libero olarak görev aldı. Tosic’i hem sol bek ve açık hem de stoperde gördük. Bakalım bu değişiklikler kampta mı kalacak yoksa yeni sezonda karşımıza çıkacak mı?

Cenk Tosun parıldadı

Flaş transfer Mario Gomez’in en ciddi rakibi olabilir. Kamptaki hazırlık maçlarında attığı gollerle lige ne kadar hazır olduğunu gösterdi. Geçtiğimiz yaz kampında sakatlığı nedeniyle çok antrenman kaçıran Cenk bu yaz tatilinde bile özel hoca eşliğinde çalıştı.

Kerim Frei ise kesinlikle Şenol Güneş’in vazgeçilmezlerinden biri olacak. Güneş kapalı savunmaları açma konusunda en çok Kerim’e güveniyor ve hazırlık maçlarında en çok ona şans verdi. Olcay, Quaresma isminin basında yer almasından sonra doğal olarak Almanya’da durgun bir döneme girmişti. Fakat ikinci kamp döneminde gösterdiği performansla Güneş’e kulübe oyuncusu olmadığını gösterdi. Gökhan Töre’ye gelecek olursak o bir antrenman futbolcusu değil maç oyuncusu. Maçlarda bulduğu şansa göre konuşacak olursak, tam bir kilit açıcı.

Haberin Devamı

‘Daha çok eksiğimiz var’

Beşiktaş Teknik Direktörü Şenol Güneş, Avusturya kampını değerlendirirken, takımın beceri, yetenek ve oyun temposu olarak çok eksiğinin bulunduğunu dile getirdi. Güneş’in açıklamalarından satır başları şöyle:

- Maçlarda bütün futbolcuları oynatmaya çalıştık. Hem oyuncuları hem bazı pozisyonlarda neler yapacağımızı gördük. Beceri, yetenek ve oyun temposu olarak eksiğimizin çok olduğunu görüyorum. Hiç ara vermeden, sürekli çalışarak kampı tamamladık. Bütün bunların karşılığını ligde göreceğiz.

- Bizim için lig maçları çok önemli. Son hazırlık maçını Olympiakos ile oynayacağız. Ciddi bir rakip. Orada takımın genel durumunu göreceğiz.

- Şu an ideal 11 diyeceğimiz bir durum oluşmadı. Birkaç lig maçı sonrası daha doğru kanaat oluştururuz.

- Orta sahada boşluk olduğu doğru. Sayısal boşluk oldu. Atiba, Oğuzhan, Sosa var. Necip ile Serdar olabilecek başka alternatif. Bir ihtiyacımız olduğunu düşünüyorum.

- Yeni oyuncuların niyetleri iyi. Çalışmak istiyorlar. Rekabet olacak. O rekabete yeni giriyoruz. Takım içinde arkadaşlık, adaptasyon sorunu yok. Gelen 5 oyuncu var. Çalışmalar iyi olumsuzluk yok.

- Takım halinde eksiğimizi gidermeye gayret ediyoruz. Hazırlık maçlarının hiçbir ölçüsü olmayacak. Taraftarların daha rahat olması için bunları yapıyoruz. İyi oynayarak taraftarları mutlu etmek istiyoruz.

‘Kafası iyi ayağı kötü!’

Şenol Güneş sakatlığı bulunan Jose Sosa’yla ilgili başka bir sıkıntının olmadığını söyledi. Deneyimli hoca, “Sosa’nın kafası iyi de ayağı kötü. Tempoyu yaparken zorlanıyordu. Doktor tedavi uyguladı. İki gündür idmana çıkıyor, kontrollü gidiyoruz. Bize yansıyan sıkıntısı yok. Zaten ilk gün söyledi ve bitti” dedi.

Yeniler ne yaptı?

MARİO GOMEZ: Kampın son günlerine yetişti. Hiçbir hazırlık maçında forma giyemedi ama Gomez’in de ne olduğunu sadece biz değil tüm dünya biliyor. Antrenman performansı gayet iyiydi. Disiplinli ve çalışkandı.

LUİZ RHODOLFO: Gomez’den kısa süre önce kampa katılan bir diğer transfer Rhodolfo ise bana göre tam bir nokta transfer. Daha lig başlamadı ama iyi futbolcu, ayağına topu aldığı zaman biraz kendini hissettirir. Çok iyi bir stopere benziyor fakat karşısında kısa boylu hızlı oyuncular olduğu zaman ne yapacağı soru işareti.

DUSKO TOSİC: Sırp sol beki Gençlerbirliği’nden tanıyoruz. Çok güçlü bir oyuncu. Kampın en çalışkan isimlerinden biriydi. Hem sol bekte hem de stoperde çok iyi performans gösterdi.

ANDREAS BECK: Henüz adaptasyon dönemini yaşıyor. Bu kamptaki performansıyla Serdar’ı kolay kolay kulübeye gönderecek gibi gözükmüyor.

Eslem ve Muhammed

Eslem Öztürk, Muhammed Durmuş, Fatih Aksoy ve Hamza Küçükköylü... Gençler boşuna kampa getirilmemiş. Her biri ayrı bir yetenek ama Eslem ve Muhammed daha çok öne çıktı. Bu durum Hamza ve Fatih’in iyi olmadıkları anlamına gelmez. Takıma bu kadar katkı sağlayan gençlere şahit olmamıştım. Artık altyapı çok daha iyi işler yapıyor.

Kamp bitti, 2 gün izin

Kartal, Avusturya’daki kamp çalışmalarını dün sabah gerçekleştirdiği son antrenmanla tamamladı. Siyah-beyazlıların açma-germe hareketlerinin ardından 20 dakika serbest koşu yaptığı bildirildi. Beşiktaş kafilesi akşam saatlerinde İstanbul’a döndü. Teknik Direktör Şenol Güneş’in iki gün izin verdiği oyuncular perşembe günü tesislerde toplanarak yeni sezon hazırlıklarını sürdürecek.

Ricardo Quaresma kamp boyunca sıkı bir şekilde çalışırken, etrafına pozitif enerji saçtı.