Skorer Sadece asistan coachlara (2)

Sadece asistan coachlara (2)

05.05.1999 - 00:00 | Son Güncellenme:

Sadece asistan coachlara (2)

Sadece asistan coachlara (2)


Murat ÖZYER


İşinin en iyisi olmayı hedefleyen yardımcı antrenörlerin sahip olması gereken özellikler için işte size uzun bir liste:
* Gayretli olmalı; kendine şu sihirli soruyu sormalı: "Daha ne yapabilirim ?"
* İstekli olmalı; tüm oyunculara, bilhassa gençlere karşı samimi ve seviyeli bir sevgi gösterirken, onların ihtiyaç ve sorunlarına karşı düşünceli olmalı.
* Otokontrol; maçlarda heyecanını kontrol edip sakin düşünebilmeli. Dengesini hep korumalı. Burada hepimizin yaptığı bir hata var; başantrenör hakeme itiraz ederken onunla güzel bir koro oluştururuz. Halbuki o işi O'na bırakıp, oyunun başka bir yönüyle ilgilenmemiz ölü bir zamanı pozitif kullanmamız demektir.
* Candan ve dürüst olmalı; olmayanlar kalıcı olamazlar.
* Sabırlı olmalı; eğer sabırsız kişiliğiniz varsa, bu meslekten çok şey beklemeyin. İlerlemeler hep yavaş olur; yani yeni alışkanlıkların oluşması, eskilerin kaybolması zaman alır.
* Detaycı olmalı; detaycılıktaki mükemmellik, başarı ile başarısızlık arasındaki o ufak artı faktörü sizin yanınıza çeker.
* Tarafsız olmalı; her oyuncuyu eşit tutmalı ve bunu onların bilmesini sağlamalı. Takımın ve tek tek oyuncuların zayıf ve kuvvetli yönlerini analiz edebilmeli. Buna göre takımın oyun sistemine öneri getirirken, aynı zamanda da oyunculara gereken fundamental çalışmalarını yaptırmalı.
* Dostça davranmalı. Etkili konuşma tarzını bilmeli. Görünümüne dikkat etmeli.
* Optimist ol, pozitif düşün; iyimserlik her zaman cesaret ve güven yaratır.
* Sadakatli; yardımcı antrenör, baş antrenörle bazen görüş ayrılığına düşebilir. Ama hiçbir zaman sadakatsiz olmamalıdır. Çünkü bir takım içindeki sadakat eksikliği, o takımı tüm fertleriyle başarısızlığın içine çeker.
* Anlayışlı eşleri olmalı. Aile her zaman insan hayatında ilk sırada yer alır. Fakat başarma ve elde etme arzusuyla yanıp tutuşan antrenör, belki de diğer bütün meslektekilerden daha uzun süre evinden uzak kalacaktır. Bu sebeple eşinin anlayışlı olması gerekir. Anlayış sınırlarının yıpranmaması için, kötü geçen idman veya maç sonrası direk evinize gideceğinize, bir yerlerde vakit geçirip günün geçen bölümünü unutup temiz bir ruh haliyle evinize gidin !
* Bilgi; eğer bir yardımcı antrenörün bulunduğu yere göre bilgisi yeterli değilse, oyunculardan saygı görmesi mümkün değildir. Her gün beraber olup basketbolu yaşadığı oyunculara biliyormuş gibi yapamaz. O zaman eldeki tüm teknolojiyi kullanarak, basketbol ile ilgili her türlü yeniliği takip etmeli.
* Yardımcı antrenör, ülkesinde her seviyedeki antrenörle iş birliği yapmak için ilişki içerisinde olmalı, ligleri ve gençleri izlemeli. Bunun yanısıra uluslararası bağlantılar kurup yabancı ligleri ve oyuncuları takip etmeli.
* Herşeyi zamanında yapmalı, planlı, programlı ve sistematik olmalı.


Yazarlar