Skorer Şampiyonlar geçidi

Şampiyonlar geçidi

12.04.2000 - 00:00 | Son Güncellenme:

Şampiyonlar geçidi

Şampiyonlar geçidi


       Hepsi sporun yüzakıydı. Avrupa'da, Dünya'da başarıdan başarıya koşan, ülkeleri için onur sayfaları açan kahramanlarıydı

       Türk spor oskarlarının verildiği Geleneksel Yılın Sporcusu gecesinde buluştular. Alkış yağmuru altında ödüllerini aldılar

       Milliyet’in “Yılın Sporcusu" ödülleri, her yıl haklı bir gururun podyuma çıkışıdır. Bu sahneye gelenler, bir yılın terini sahalara döken, bir yıl boyunca salonlarda başarıdan başarıya koşan, bir yıl içinde spor alanlarında boyunlarına şeref madalyalarını takanlardır. İşte bu doruklara yükselebilenler, şeref kürsülerinin basamaklarına çıkanlar, her yıl Milliyet’in onur ödüllerine de adlarını yazdırır ve Milliyet’in 46 yıldan beri aralıksız, sürdürdüğü bu görkemli tarihin sayfalarına geçerler. Bu dev klasiğin anıt isimleri olurlar.
       46 yıldır süregelen bu gelenek, bir bakıma Türk sporunun gurur tablosunu yansıtmaktadır.
       Evet, Milliyet bir özel geceyi daha yaşadı ve yaşattı. Türk sporunda altın doruklarına yükselen sporcular, Türk sporuna engin hizmet veren spor adamları, teknik elemanlar, yabancı spor elçileri bu onur gecesinden ödüllerini aldılar. Her yıl olduğu gibi Milliyet’in özel armağanları, geceye katılanları bir kez daha duygulandırdı.
       Muhteşem gecenin 1250 konuğu vardı. Türkiye Büyük Millet Meclisi Başkanı Yıldırım Akbulut, Spordan Sorumlu Devlet Bakanı Fikret Ünlü, İstanbul Büyükşehir Belediye Başkanı Ali Müfit Gürtuna, ilk spor bakanı, başbakan yardımcısı ve eski maliye bakanlarından İsmet Sezgin, milletvekilleri, belediye başkanları, siyaset ve spor camiasının temsilcileri, iş, bilim, sanat dünyasının seçkin mensuplarının katıldığı gece Atatürk Kültür Merkezi’nde düzenlendi. 46. yıl ödül törenine katılanları Spor Müdürümüz Zeki Çol ve eşi Nalan Çol karşıladı. Mustafa Yolaşan’ın sunduğu ödül gecesinde, 75 kişilik Büyük Jüri’nin katıldığı ankette “Asrın Sporcusu" seçilen Olimpiyat, Dünya ve Avrupa şampiyonu ünlü haltercimiz Naim Süleymanoğlu, ödülünü TBMM Başkanı Yıldırım Akbulut’tan aldı. 46. yılda, “Yılın Sporcusu" olarak tarihe geçen Olimpiyat, Dünya ve Avrupa şampiyonu haltercimiz Halil Mutlu’ya ödülünü Milliyet Yönetim Kurulu Başkanı Aydın Doğan verdi. “Yılın Sporcusu Şeref Kürsüsüöndeki Dünya Serbest Dalış rekortmeni Yasemin Dalkılıç, ödülünü Spordan Sorumlu Devlet Bakanı Fikret Ünlü’den aldı. “Yılın Türk Futbolcusu" kürsüsünde zirveyi dört yıldan beri kimseye kaptırmayan Galatasaraylı Hakan Şükür’e, 46. yıl ödülünü Doğan Holding Yönetim Kurulu Üyesi Sema Doğan verdi. “Yılın Futbolcusu Şeref Kürsüsüönde yer alan Galatasaraylı Suat Kaya, Gaziantepsporlu Erhan Albayrak, Beşiktaşlı Tayfur Havutçu ve Galatasaraylı Okan Buruk ödüllerini Milliyet Murahhas Üyesi Doğan Heper’den aldılar. “Yılın Türk Antrenörleri" seçilen Galatasaray Teknik Direktörü Fatih Terim, A Milli Futbol Takımımız’ın Teknik Direktörü Mustafa Denizli, Avrupa Şampiyonu Eczacıbaşı Bayan Voleybol Takımı’nın antrenör coachu Gökhan Edman, Ümit Milli Takım Teknik Direktörü Raşik Çetiner’e, 46. yıl ödüllerini Milliyet İcra Kurulu Başkanı ve Genel Yayın Yönetmeni Yalçın Doğan verdi. 46. yılda “Yılın Spor Adamı" kürsüsüne UEFA Asbaşkanı Şenes Erzik, Avrupa ve Türkiye Okçuluk Federasyonu Başkanı Uğur Erdener, FIFA kokartlı hakemimiz Oğuz Sarvan, AIBA Asbaşkanı ve Boks Federasyonu Başkanı Caner Doğaneli çıkmıştı. 46. yılın spor adamları ödüllerini İstanbul Büyükşehir Belediye Başkanı Ali Müfit Gürtuna’dan aldılar. UEFA Asbaşkanı 46. yılda Çalenç Ödülü’ne hak kazanmıştı. Bu ödülü Şenes Erzik’e, başbakan eski yardımcısı İsmet Sezgin verdi.

Yıldızlar kürsüde

       “Yılın Yabancı Sporcusu" kürsüsünde iki Galatasaraylı, iki Eczacıbaşılı sporcu yer alıyordu. Gheorghe Hagi, Claudio Taffarel, Irina Iltchenko ve Elena Chabovta’ya ödüllerini CHP Genel Başkanı Altan Öymen verdi. “Yılın Yabancı Antrenörleri" seçilen, Atletizm Milli Takım Antrenörü Anatholi Bychkov, Boks Milli Takım Antrenörü Artem Lavrov, Vakıfbank Bayan Voleybol Takımı Antrenör Coachu Andrej Niemcyzk ve Okçuluk Milli Takım Antrenörü Mario Codispodi, ödüllerini AIPS Başkanı Togay Bayatlı’dan aldı. “Yılın Takımları", Galatasaray Futbol Takımı, A Milli Futbol Takımı ve Eczacıbaşı Bayan Voleybol Takımı, geceye katılanların büyük alkışlarını toplarken, Galatasaray ile Milli Takım oyuncuları kol kola sahneye çıktılar ve ödüllerini Doğan Medya Grubu Başkanı Mehmet Ali Yalçındağ ile Milliyet Genel Yayın Koordinatörü Umur Talu’dan aldılar. Voleybolumuzda ilklere adını yazdıran, Avrupa Şampiyonluğu tacını giyen Eczacıbaşı Bayan Voleybol Takımı’na ödülünü Milliyet İcra Kurulu Başkan Yardımcısı Dinç Üner verdi.

Körfez’e özel ödül

       Milliyet Gazetesi ve Türk Spor Gazeteciliği’nin ölümsüz ismi Namık Sevik adına konulan “Özel Ödül"ün sekizinci sahibi Kocaelispor Kulübü ve Kocaelispor Futbol Takımı idi. Deprem felaketine rağmen etkinliklerini sürdürme kararı alan Kocaelisporlular’a ödüllerini Milliyet Spor Müdürü Zeki Çol verdi. Her yıl olduğu gibi Milliyet’in iki özel ödülü vardı. “Şükran Ödülüönü, Dünya’nın en yüksek doruğu Everest’e tırmanan, AKUT’u kurarak Dünya’nın dört bir köşesinde felakete uğrayan acılı insanların yardımına koşan Nasuh Mahruki, Milliyet İcra Kurulu Başkanı ve Genel Yayın Yönetmeni Yalçın Doğan’dan aldı. “Onur Ödülü", 46. yıla katılanlara bir kez daha duygusal anlar yaşattı. Tüm salon, Onur Ödülü’ne adını yazdıran Atatürk’ün hayatta kalan son süvarisi Kudret Kasar’ı ayakta alkışladı. Ulu Önder Ata’nın huzurunda at binen ve Avrupa konkurlarının tozunu atan Binicilik Milli Takımı’nda yer alan Kasar, Onur Ödülü’nü Milliyet Yönetim Kurulu Başkanı Aydın Doğan’ın elinden aldıktan sonra mikrofona geldi. Heyecandan güçlükle konuşabilen 84 yaşındaki son süvari, “Bana hayatımdaki en güzel geceyi yaşattınız, saygılar sunarım" diyerek yine alkışlar arasında kürsüden indi.
       Görkemli gece, Atatürk Kültür merkezi’nde ENBE Orkestrası’nın davetlilere muhteşem bir müzik ziyafeti sunduğu kokteyl prolonge ve 47. yılda tekrar buluşmak dilekleriyle son buldu.

'Teşekkürler Milliyet'

       Taffarel'in ödülünü aldıktan sonra yaptığı Türkçe konuşma uzun süre alkışlandı
       Yılın Sporcusu gecesinde kürsüye çıkanlar ödüllerini aldıktan sonra bir de konuşma yapıyorlardı. Sıra Taffarel'e geldiğinde Galatasaraylı futbolcular ayağa kalktılar, Brezilyalı file bekçisini ayakta alkışladılar.
       Taffarel, ödülünü aldıktan sonra mikrofonun başına geldi. Yaptığı Türkçe konuşma kısa, ama anlamlıydı:
       "Her şey çok güzel. Teşekkürler Milliyet... Teşekkürler Türkiye..."
       Bu sözler de uzun süre alkışlandı.
       * * *
       Milliyet'in Geleneksel "Yılın Sporcusu" anketinde zirveye çıkan Dünya ve Avrupa Şampiyonu haltercimiz Halil Mutlu ilgi odağıydı. Beşiktaş'ın kaptanı Şifo Mehmet de Mutlu'yla yan yana gelince takılmadan edemedi:
       "Sakın gücünü bende denemeye kalkma!"
       * * *
       Gaziantepspor Başkanı Celal Doğan, işlerinin yoğunluğu nedeniyle geceye ucu ucuna yetişebildi. Özel bir uçak tutan Doğan, yönetim kurulu üyeleri ile birlikte Atatürk Kültür Merkezi'ne geldi. Doğan ve yöneticilere dönüşte Oktay ve Erhan Albayrak da kadtıldı.
       * * *
       Ödül töreninden sonra kokteyle geçildi. Kokteylde spor dünyasının ünlülerinin buluştuğu ortak konu şampiyonluk yarışıydı. Beşiktaş'ın kaptanı Mehmet, kendisine yöneltilen soruları yanıtlarken, "Galatasaray'ı yenmemiz gerekli. Ancak sarı kart cezalısı Münch'ün oynamayacak olması bizim için büyük dezavantaj. Ünsal Çimen'in gösterdiği kart hatalıydı" dedi.
       * * *
       Ligde dördüncü şampiyonluğa koşan, Avrupa'da da büyük zaferler kazanan Galatasaray Futbol Takımı, ankette yine zirveye çıkmıştı. Törene tam kadro halinde katıldılar. Smokinleri göz kamaştırıyordu. Ödüllerini aldıktan sonra da iddialıydılar:
       "Seneye de yerimizi ayırın. Yine zirveye biz çıkacağız."
       * * *
       Macaristan'da yapılan Avrupa Bayanlar Serbest Güreş Şampiyonası'nda bronz madalya kazanarak Türk spor tarihinde bir ilki gerçekleştiren Zarife Yıldırım da gecenin konukları arasında yer aldı. Bayan güreşçimiz, Güreş Federasyonu Başkanı Ahmet Ayık ve antrenörü Muhammed Bodur ile birlikte Budapeşte'den döner dönmez ayağının tozuyla geceye katıldı.
       * * *
       Halil Mutlu ile Nasuh Mahruki arasındayi konuşma ilgi çekiciydi. "Çalışmalarınızı yakından izliyorum" dedi Halil, "Sizi ve ekibinizi kutluyorum. Türkiye'yi Dünya'ya çok iyi tanıtıyorsun." Mahruki, karşılık verdi: "Senin yaptıkların yanında bizimki bir şey değil. Türkiye'yi tanıtan asıl sensin."
       * * *
       Yılın Sporcusu anketinde defalarca birinci olan Naim Süleymanoğlu için gecenin anlamı bir başkaydı. Asrın sporcusu ödülünü alırken çok mutluydu. Şöyle konuştu: "Böyle bir gururu kimse kolay kolay yaşayamaz. Asrın sporcusu olmak için artık 100 yıl beklemek gerekiyor."
       * * *
       Milli Takım Teknik Direktörü Mustafa Denizli, gecede karşılaştığı Gençlerbirliği kaptanı Ümit Özat'a takılmadan edemedi: "Galatasaray'dan nasıl bu kadar fark yediniz?" Ümit Özat'ın yanıtı esprili oldu: "Desenize hocam, bize Milli Takım kapısı artık tamamen kapandı!"

Asrın Sporcusu

       Olimpiyat, Dünya ve Avrupa arenasında zirveye çıktı. Dünya rekorlarını peş peşe kırdı. Geleneksel anketimizde defalarca kez Yılın Sporcusu seçildi. Ve Naim Süleymanoğlu, Spordan Sorumlu Devlet Bakanı Fikret Ünlü ile otoritelerin katıldığı ankette “Asrın Sporcusu" ilan edildi. Süleymanoğlu’na ödülünü TBMM Başkanı Yıldırım Akbulut verdi.

Hakan Şükür’ün gururu

       Attığı gollerle Galatasaray’ın başarıdan başarıya koşmasında önemli rol oynadı. Avrupa bile “Hakan Şükür" adını artık ezberledi. Yılın Türk Futbolcusu Anketi’ne bir kez daha “Bir numara" olarak adını yazdırdı. Hakan, ödülünü Doğan Holding Yönetim Kurulu Üyesi Sema Doğan’dan aldı.

Son Süvari’ye Onur Ödülü

       O, Atatürk’ün son süvarisi... Ulu Önder’in huzurunda at binmiş... Avrupa konkurlarının tozunu atmış... Ödülünü alması için anons edildiğinde salonda bir alkış tufanı koptu. 84 yaşındaki Kudret Kasar, ödülünü Doğan Holding Yönetim Kurulu Başkanı Aydın Doğan’dan alırken heyecan doluydu. “Bana hayatımdaki en güzel geceyi yaşattınız, saygılar sunarım" dedi.

Yılın teknik adamları

       Fatih Terim... Mustafa Denizli... Gökhan Edman... Raşit Çetiner... Geleneksel anketimizde Yılın teknik adamları seçildiler. AKM’deki törende de ödüllerini alkış yağmuru altında Milliyet İcra Kurulu Başkanı, Genel Yayın Yönetmeni Yalçın Doğan’dan aldılar.