Fenerbahçe Şampiyonluk alametleri

Şampiyonluk alametleri

05.01.2020 - 08:00 | Son Güncellenme:

Fenerbahçe’nin başarılı yöneticisi Selahattin Baki, Milliyet Gazetesi aracılığıyla zirve yolundaki inancını paylaştı: "Şampiyonluk alametleri"

Şampiyonluk alametleri

CELAL UMUT EREN

Haberin Devamı

Sarı-lacivertli idareci, önce Beşiktaş derbisindeki güzel futbol ve galibiyet ardından Çaykur Rizespor deplasmanındaki kritik 3 puanın çok önemli olduğunun altını çizerek, “Hayal tüccarlığı sevmem, inandığımı söylüyorum; bunlar çok güzel alametlerdir şampiyonluk için” yorumunu yaptı.

3 Haziran 2018 tarihi Fenerbahçe açısından adeta bir dönüm noktasıydı. Unutulmaz bir kongrenin ardından 16 bini aşkın üyenin oyuyla sarı-lacivertli kulübün başkanlığına seçilen Ali Koç, yeni bir döneme ‘merhaba’ dedi.
Aradan geçen 1.5 senede ekonomiden sportif konulara, kulüpten altyapıya kadar birçok alanda hamleler yapıldı.
Ali Koç’a bu süreçte yol arkadaşlığı yapan yöneticilerin arasında özel bir isim yer alıyor: Selahattin Baki.

Enerjimiz güzel
Futbolseverlerin İngiltere’de Sheffield United’da yer aldığı dönemlerden bildikleri Selahattin Baki, aynı zamanda Fenerbahçe tribünlerinin kalbinden çıkmış bir isim.
Sarı-lacivertli yönetici ile Milliyet Gazetesi için gündemi, altyapıyı ve pek çok konuyu masaya yatırdık:
Ligde ilk yarı sona erdi. Başkan Ali Koç’un da dediği gibi hem çok fazla rakip olması hem de puanların yakınlığı bakımından ilginç bir tablo var. Sizin görüşleriniz neler?
-Dışarıdan bakan bir futbolsever ‘ne kadar muhteşem bir lig’ diyebilir. Ama bizim için stresli geçiyor. Sezon başlarken en büyük futbol bilgini bile böyle bir tabloyu tahmin edemezdi. Fenerbahçe özelinde bakarsak, geçen seneye göre enerjimiz ve sinerjimiz çok daha güzel. Samandıra’daki inanç, takımdaşlık bu sene son derece iyi. Ama bunları söylerken bazı gerçekler de var. Deplasmanda zaten biraz daha farklı bir görüntü çizsek, şu an bambaşka bir yerdeydik. Hayal tüccarlığı sevmem, inandığımı söylüyorum; hem Beşiktaş derbisini iyi bir oyunla kazandık hem de sıkı bir deplasmanda Çaykur Rizespor’a karşı bize yakışır biçimde, bireysel gollerle 3 puanımızı aldık. Bunlar güzel alametlerdir şampiyonluk için. Psikolojik bir virajı döndüğümüze inanıyorum. Gelecek adına umut verdi. Ben sonuna kadar inanıyorum yüzümüzün güleceğine.

Haberin Devamı

Şampiyonluk alametleri



Şans da olacak
Şans faktörü de var. Mesela Fenerbahçe’nin 17 haftada 12 topu direkten döndü. Benzer rakamları Avrupa’da Manchester City ve Bayern Münih yaşadı. Daha birçok hücum istatistiğinde Fenerbahçe önde.
-Şans faktörü belki de hayattaki en önemli konulardan biri. Siz her şeyi doğru yaparsınız ama o gün şansınız yaver gitmez. Şans faktörüne maalesef yapacak bir şey yok. İnsan kendi enerjisini kendisi yaratır, pozitif enerji bulaşıcıdır, negatif enerjiyi ezeceğiz. Birçok şeyi doğru yapıyoruz ama şans da yanımızda olacak. Aslında birçok alanda hücumda en önde biz geliyoruz. Bunları Ersun hoca da söyledi. Şimdi Beşiktaş ve Rize karşısında 2 galibiyet geldi. Derbi kazanmak kolay olmaz asla. Tam da yükseliş yakaladıkları dönemde yendik Beşiktaş’ı. Ben Rize’de de hiç şüphe etmedim, takım onu hissettirdi, biz bu maçı kazanacağız demiştim.

Haberin Devamı

‘Sorgulanması gereken bir durum’
VAR konusunda Fenerbahçe’nin yaşadıklarını ve özellikle galip geldikleri maçlardan sonra hakemlerin atanmaması durumlarını sorduğumuz Selahattin Baki, şu ifadeleri kullandı:
“Gerçekten fanatik gözlüklerle bakmıyorsanız sorgulanması gereken bir durum var. Fenerbahçe’nin her galibiyetinde sanki hakemler cezalandırılıyor. Biz yenilgilerde hakeme sığınan bir camia değiliz. Bizim yenildiğimiz maçlardaki hakemler bir sonraki hafta maç alabiliyor. Ama kazandığımız maçlardan sonra alamıyorlar. Avrupa’da VAR konusunda kulaklıkla iyi diyalog kurup işi netleştiriyorlar. İngiltere’de 4 dakika 17 saniye beklemiyor bir hakem mesela... Biz Türkiye’de konuşmaları duyamıyoruz, belki de burada güvenmiyor VAR’daki hakemler kendilerine.”

Haberin Devamı

‘Kulüp iyi yönetiliyor’
Selahattin Baki, 1.5 senelik süreçte çok önemli hamleler ve değişiklikler olduğunu belirterek, kulübün doğru adımlar attığını söyledi: “1.5 senelik dönemde kamuoyunun gördüğü ve bir o kadar da görmediği değişimler oldu. Sportif, mali, idari ve kurumsal konularda gerçekten önemli değişiklikler oldu. Ben kulübümüzün iyi yönetildiğini düşünüyorum. 9 branşımız var. Ama futbol lokomotif olduğu için futbol iyiyse bu değişimler görülüyor. Futbol kötüyse yaptığınız tüm iyi işler gölgeleniyor. 9 branşta, hem yerel hem uluslararası şampiyonluklar için yarışan takımlarımız var. Yöneticiyim diye söylemiyorum; kulüp iyi yönetiliyor, bu net. “

Haberin Devamı

Şampiyonluk alametleri

‘Elmas’ları bulmak kolay değil’
Selahattin Baki, yeni gençlere yatırım yapmak için çalıştıklarını belirtip, “Her kulübün amacı yeni Eljif Elmas’lar bulmaktır ama kolay değil” yorumunu getirdi

Fenerbahçe’de altyapı ve üstyapı ile yakından ilgilenen Selahattin Baki, Eljif Elmas örneğinden yola çıkarak Balkan ve Afrika ülkelerinde araştırmaların sürdüğünü aktardı. Fenerbahçe’de altyapı ve üstyapı ile yakından ilgilenen Selahattin Baki, Eljif Elmas örneğinden yola çıkarak Balkan ve Afrika ülkelerinde araştırmaların sürdüğünü aktardı. Sarı-lacivertli idareci şu ifadeleri kullandı: “Her kulübün amacı yeni Eljif Elmas’lar bulmaktır ama kolay değil. Yeni bir yetenek buluyorsun, maçına gidiyorsun ama 44-45 tane başka kulüp de orada aynı yeteneği izliyor. Scoutlarımız kulübün kendi elemanları. Çünkü burada kulübün kendi felsefesi ve çalışanları olmalı. Kurumsal hafızaya gerek var. Herkes değişebilir ama futbol beyinleri aynı kalır, sistem devam eder. Balkan ülkelerine, Afrika’ya bakıyoruz. Genç yaştaki futbolcuları dikkatlice araştırıyoruz. Şampiyonluk tecrübesi olmayan gençlere tamamen yönelirsek, o da olmaz. Karışımı iyi yapmalıyız.”

‘Modern bir akademi’
Selahattin Baki, Dereağzı’nda yapılan yeni futbol akademi binasını da tanıttı: “Oyuncularımız çok daha iyi şartlarda konaklayabilecek. Kütüphanesi olan, yemekhanesi olan, sinema salonu olan, spor salonu olan gerçekten modern bir akademi yapılıyor. Bir aile orayı gördüğünde; çocuğumu Fenerbahçe’ye emanet ediyorum diyecek. Bu çok önemli. Önce aileyi ikna etmelisin. Samimi olmalı. A’dan Z’ye bir değişiklik olacak.”

‘Çok umutluyuz’
Selahattin Baki, altyapıdaki önemli değişimlerden söz ederek umut dolu konuştu: “Aslında en zor işlerden biri. Avrupa ile aramızda bazı farklar var. Biz ama hep sistemi zorlamaya çalışıyoruz. Çok iyi olduğuna inandığımız; Serhat Pekmezci’yi bünyemize kattık. Serhat Pekmezci ülkemizin bilinen ve isim yapmış scoutlarından biri. Hem yeteneğe bakıyoruz hem okuldaki not ortalamasına bakıyoruz hem de Fenerbahçe’ye aidiyetine bakıyoruz. Serhat Pekmezci’nin raporu doğrultusunda çok yetenekli isimleri kattık aramıza. Her yaş kategorimizde kalburüstü yeteneklerimiz var. Çok umutluyuz” diye konuştu.

‘Sistemi zorlamalıyız’
Başkan Ali Koç öncülüğünde 1.5 senedir adaletli bir sistemin oturması için çaba harcadıklarının altını çizen Selahattin Baki, “Geçtiğimiz günlerde Beşiktaş Başkanı sayın Ahmet Nur Çebi’nin ‘adalet istiyoruz’ söylemleri güzeldi. 1.5 senedir biz bunu dile getirmeye çalışıyoruz zaten, biz de adalet istiyoruz. Sistemi zorlamaya çalışıyoruz. Bu da sadece Fenerbahçe ile ilgili değil. Tüm Türk futbolu ile alakalı. Umarım Türk futbolunu hep beraber güzelleştiririz.”

Şampiyonluk alametleri

Bayrak bulundu
Sheffield United ile Fenerbahçe arasında 31 Temmuz 2014’te Soma’daki maden kazasında hayatını kaybeden şehit madenciler ve aileleri yararına düzenlenen maçta stat çatısına asılan Fenerbahçe bayrağı kaybolmuştu. Bayrak tam 5.5 yıl sonra bulundu. Selahattin Baki de o meşhur bayrağın kendisine gönderileceğini ifade etti, “Çatıdaki bayrak bulundu, bana yolluyorlar şimdi bayrağı. Fenerbahçe’yi çok seviyorlar. Stadın hemen karşısında bir pub vardır; 1800’lerin sonundan bu yana olan bir pub ve başka takım taraftarı giremez diye yazı vardır kapıda. Ama içeride Fenerbahçe atkısı var biliyor musunuz.
2013’ten beri başlayan dostluk. 2014’te Soma için yapılan maçla zirveye çıktı.”

Şampiyonluk alametleri

‘Epey fark var’
Futbolda Türkiye ve İngiltere’yi karşılaştıran Baki, “Mukayese edilemeyecek kadar fark var. Ama bu yetenek farkı değil” dedi

İngiltere’de Sheffield United kulübünde görev alan Selahattin Baki, tecrübelerinden yola çıkarak Türkiye ile olan farkları sıraladı: “Ben hiç yabancı hayranı olmadım. Ancak mukayese edilemeyecek kadar fark var. Ama bu yetenek farkı değil. Biz yetenek olarak daha iyiyiz. Fakat onlarda çok daha fazla imkan var. Devlet okullarında bile çim saha var.
Bir hikaye anlatayım; 2013’te Sheffield United’a yeni girdiğimde bütün kulübü gezdik, her şeyi tanıttılar. Ama nasıl anlatıyorlar sanki Barcelona altyapısı. Ben de başkanlarına sordum; ‘Madem böyle iyisiniz neden Lig 1’desiniz, yabancı yatırımına ihtiyaç duydunuz’ Verdikleri cevap bir hayat dersiydi; ‘Türkiye’deki ortamı da iyi bilirim’ dedi başkanları; ‘Siz küçük çocukları takım şampiyon olsun diye oynatıyorsunuz, biz yetiştirmek için. Biz satıp para kazandırmak ya da A takıma yetiştirmek için oynatıyoruz.’ Şah mat yaptı tek cevapla. Bizde çocuklar başarı baskısından stres yapıyorlar. İngiltere’de 17 yaşındaki çocuk 45 metreden şut çekiyor, kötü de olsa alkışlıyorlar.”

‘Ömer Faruk özel bir yetenek’
Son dönemde en fazla konuşulan genç yıldızların başında gelen Ömer Faruk Beyaz’ın durumunu da paylaşan Selahattin Baki, çok özel bir yetenekle karşı karşıya olduklarını söyledi: “Referansları belli zaten. Kendi yaş grubunun en özel yeteneği. Önü çok açık. Oturup konuştuğunuzda, 16 yaş ruhu yok. Olgun ve işine motive bir çocuk var. Kendinden emin, ciddi biri. Mesela ben ailesiyle olan ilişkisini de seviyorum. Çok farklı yerlere gelecek, ben inanıyorum.”

Şampiyonluk alametleri

‘Futbolcu futbolcuyu yetiştirir’
Genç yeteneklerin hangi kıstaslarla Fenerbahçe’de A takım seviyesine gelmesi gerektiğini anlatan Selahattin Baki, “Fenerbahçe’de profesyonel olabilmek ve A takıma girebilmek kolay olmamalı. Profesyonel yapılanlar bol bol A takımla idmana çıkmalı. Futbolcu futbolcuyu yetiştirir. Çok yetenekli 16 yaşındaki bir çocuk eğer her gün Emre Belözoğlu, Volkan Demirel, Luiz Gustavo ve Vedat Muriç’le yan yana idman yaparsa 3 ayda bambaşka yere gider. Ama bunlar potansiyelli oyuncular olmalı. Herkes değil az sayıda olmalı. Bu da bir kültür. Hemen yapamazsın bunu. Ersun Yanal da hep bunu söylemek istiyor” dedi.

‘Benfica, Sevilla ve Napoli gibi’
Selahattin Baki, sadece Fenerbahçe özelinde değil Türk futbolundaki tüm takımların oyuncu satışlarında izlemesi gereken adımları anlattı.
Baki, “Türkiye’de hiçbir kulüp Real Madrid gibi olamaz. Normal şartlarda Fenerbahçe futbolcu satma refleksinde olan bir kulüp değil. Biz de ama artık yavaş yavaş Benfica, Sevilla ve Napoli gibi adımlar atmalıyız. Onlar gibi oyuncu satışlarında ciddi meblağları kasaya koymamız gerekli” diye konuştu.

‘Teşekkür ederim’
Selahattin Baki, Fenerbahçe’de görev almasında kendisine güvenen Başkan Ali Koç ve Başkanvekili Semih Özsoy’a da teşekkürlerini sunarak, “Bana Fenerbahçe’de güvenerek görev verdikleri için ve böylesi önemli görevlerde yer vermelerinden dolayı başta Başkanımız Ali Koç ve başkanvekilimiz Semih Özsoy’a teşekkür ederim. Bazen öyle anlar geliyor, bir gün 24 saat değil de 48 saat olsun istiyoruz. Yoğun bir gündemimiz var. Fenerbahçe için 24 saat bu görevdeyiz” ifadelerini kullandı.