Futbol Savcı Karanfil: Şiddete kırmızı kart

Savcı Karanfil: Şiddete kırmızı kart

18.06.2013 - 12:51 | Son Güncellenme:

Sporda Şiddet ve Düzensizliğin Önlenmesi Çalıştayı Ankara'da Gençlik ve Spor Bakanı, İçişleri Bakanı ve Adalet Bakanı'nın katılımı ile devam ediyor. Çalıştaya 77 Başsavcı ve savcı, emniyet müdürleri, kulüp başkanları, TFF Başkanı, gençlik ve spor il müdürleri katıldı.

Savcı Karanfil: Şiddete kırmızı kart

Dün başlayan ve bugün sürecek olan çalıştayda 6222 sayılı kanun ile ilgili sunum yapan Eskişehir Cumhuriyet Savcısı Celalettin Karanfil, tüm adliyelerde spor savcıları ve spor mahkemelerinin atandığını, bundan sonra "şiddet taraftarı" olan taraftara hoşgörünün olmayacağını söyledi.

Haberin Devamı

Bunun için bir dizi çalışmaların yapıldığını ve gelecek sezonda uygulamaya konulacağını kaydeden Savcı Karanfil, o çalışmayı şöyle sıraladı:

"Ruhsatlı dahi olsa ateşli silahlar ile esasen bulundurulması yasak olan diğer silahları, esasen bulundurulması yasak olmamakla beraber kesici, ezici, bereleyici veya delici aletler ile patlayıcı, parlayıcı, yanıcı veya yakıcı maddeleri, uyuşturucu veya uyarıcı maddelerin ve ilgili spor federasyonlarının belirlediği esaslara aykırı olarak alkollü içecekleri spor alanlarına sokan taraftar cezasız kalmayacak."

Spor alanlarında veya çevresinde taraftarların grup halinde veya münferiden belirli bir kişiyi hedef veya muhatap alıp almadığına bakılmaksızın duyan veya gören kişiler tarafından hakaret olarak algılanacak tarzda aleni olarak söz ve davranışlarda bulunan taraftarın da cezalandırılacağını kaydeden Savcı Karanfil, spor alanlarında veya çevresinde toplum kesimlerini din, dil, ırk, etnik köken, cinsiyet veya mezhep farkı gözeterek hakaret oluşturan söz ve davranışlarda bulunanların da cezaya tabi tutulacağını vurguladı.

Haberin Devamı

Suç teşkil eden yazılı pankart taşıyan veya asan ya da duvarlara yazı yazanlar ile, bileti olmaksızın spor alanlarına girenlerin de cezasız kalmayacağını dile getiren Savcı Karanfil, "Yetkisiz olarak müsabaka alanına, soyunma odalarına, odaların koridorlarına, sporcu çıkış tünellerine girenler. Spor alanlarının dışında dahi olsa kasten yaralama, hakaret içeren tezahürat ve mala zarar verme suçları işleyen taraftar grupları ve alkollü olarak spor alanlarına giren taraftarlar kesinlikle cezalandırılacak." diye konuştu.

Olaylara karışan veya yukarıda belirtilen suçları işleyen bir taraftarın ya da taraftar grubunun bir sezon maçlara giremeyeceğini de vurgu yapan Savcı Karanfil, konuşmasını şöyle sonlandırdı:

"Bu hadiselerden birini yapan taraftar veya taraftarlar grubu bir yıl süre ile tüm maçlardan 'seyirden yasaklanacak.' Maçlara gidememekle birlikte ayrıca, kendi 'taraftarı olduğu' takımın 'deplasmanlar' dahil bütün maçlarının başında ve ortasında karakola giderek imza atmak zorunda kalacak. Yani artık bundan böyle 'şiddet taraftarına' taraftara 'kırmızı kart' gösterilecek. Bundan böyle sporda şiddete hoşgörü olmayacak."