Milli Takım Sorun temelde

Sorun temelde

14.10.2012 - 02:30 | Son Güncellenme:

Kamuoyu A Milli Takım’a odaklanırken asıl sorun gençler. Alt kategoriler son yıllarda ciddi bir düşüş gösteriyor, hiçbir organizasyonda başarı gelmiyor Abdullah Avcı’nın oyuncu tercihleri daha ilk günden tartışma konusu. Selçuk İnan ile başlayan krize Burak Yılmaz, Caner gibi isimlerin de eklenmesi tüm kimyayı bozdu Sadece uğurlu geldiği için seçilen Şükrü Saracoğlu Stadı’nın kötü zeminini hesap etmemek daha önceki yıllarda da tekrarlanan stratejik hatalardan kurtulamadığımızın bir kanıtı

Sorun temelde

1- Yerimizde sayıyoruz

Haberin Devamı

Futbolda sürekli nerede yanlış yaptığımızı tartışıyoruz. Sürekli çözüm üretmeye çalışıyoruz ama yerimizde sayıyoruz. Çünkü temelimiz çürük. Milli Takım’ın alt yapısı eski günlerini mumla arıyor, gençlerin durumu gözden kaçıyor. Asıl sorun da buradan kaynaklanıyor.
Türkiye’nin halini anlatan fotoğraf içinde bulunduğumuz haftada çok net ortaya çıktı. A Milli Takım Romanya’ya kendi sahasında yenilerek 2014 Dünya Kupası umutlarını zora sokarken, aslında Türkiye’nin yaşadığı sıkıntının temelini anlatan sonuçları U-19 Milli Takımı aldı. Fenerbahçe’den Recep Niyaz ile Galatasaray’dan Berk İsmail Ünsal, Kayserispor’dan Okay Yokuşlu gibi isimlerin forma giydiği ve yurt dışından da 7 futbolcunun davet edildiği kadronun elde ettiği sonuçlar bir hayli düşündürcü aslında.
2013’te 20 Yaş Altı Dünya Kupası’na ev sahipliği yapacak olan Türkiye, Litvanya’da düzenlenen UEFA Mini Turnuvası’nda dün de Danimarka’ya 2-1 kaybetti. Feyyaz Uçar yönetimindeki gençler Perşembe günü de Sırbistan’a 6-3 yenilerek kötü sinyaller vermişti. Temmuz ayında oynanan Süt Kupası’nda yine aynı takımın Kuzey İrlanda ve Amerika Birleşik Devletleri’ne 1-0, Meksika’ya da 5-0 yenilmesi, gelecek yıl Türkiye’nin ev sahipliğinde yapılacak Dünya Kupası öncesi Türkiye’nin içindeki bulunduğu durumu açık bir şekilde yansıttı. Genç yaş gruplarında yaşanan kötü gidişatın ülke futbolunun içinde bulunduğu krizin ana sebebi olduğu tahmin edilirken, alt kategorilerde son yıllarda alınan kötü sonuçlar dikkat çekiyor.

Elemeleri geçemiyoruz
21 Yaş Altı Avrupa Şampiyonası’nda 2000’de gruplara kalan ve sonuncu olan milliler daha sonra bu kategorideki elemeleri hiç geçemedi. 20 Yaş Altı Dünya Kupası’nda ise 2005’te ikinci tura kalabilen ay-yıldızlılarda o dönem Burak Yılmaz, Selçuk İnan, Olcan Adın forma giyiyordu. O ekip 2004’teki U-19 Yaş Altı Avrupa Şampiyonası’nda da yine gözdoldurmuş ve Avrupa ikinciliği gelmişti. U-19’lar daha sonra 2009’da gruplara katılabildi. U-17’lere baktığımızda ise 2005’ta altın dönemi geçirdiğini gözlemliyoruz. Abdullah Avcı yönetiminde Avrupa Şampiyonu olan millilerde Nuri Şahin, Caner Erkin ve Tevfik Köse gibi isimler ter döküyordu. O ekip aynı ketagoride aynı yıl Dünya 4.’sü de olmuştu. Daha sonra U-17 takımı 2008 ve 2010’da Avrupa Şampiyonası’nda yarı finali gördü. 2009’da ise Dünya Kupası’nde çeyrek finalde elenildi. Ne var ki sonraki dönemde bir başarı sağlanamadı.

Haberin Devamı

2- Caner niçin oynatılmadı

Mili Takım Teknik Direktörü Abdullah Avcı, Romanya yenilgisi sonrası hedef isim oldu. Avcı’nın oyuncu seçimleri, genç teknik adamı tartışılır hale getirdi. Geldiği günden bu yana ligin en yetenekli oyuncusu olarak gösterilen Selçuk İnan’a mesafeli bakan ve Galatasaraylı yıldızı sisteminde düşünmeyen, Hamit’i Hollanda maçı sonrası kızağa çeken Avcı’nın, son dönemin en formda ismi Caner Erkin’e Romanya karşısında forma vermemesi hayretle karşılandı. Bu seçimlerin futbolcular arasında da tartışılmaya başlandı. Milli Takım hocasının, Fenerbahçe’deki formuyla dikkat çeken Caner Erkin yerine, Sercan Sararer’den vazgeçmemesi, orta alanda da Emre Belözoğlu-Mehmet Topal ikilisini bozmaması “Takıntıları var” yorumlarını beraberinde getirdi.

Haberin Devamı

3- Zemin düşünülmedi

Haberin Devamı

Romanya maçı sonrası bir başka eleştirilen nokta da uğurlu geldiğine inanılan Şükrü Saracoğlu Stadı oldu. Kötü zeminin oyuncu sakatlıklarına davetiye çıkardığı bilinmesine karşın bu statta ısrar edilmesi sorgulanmaya başlandı. Teknik kadronun Kadıköy’deki etkili taraftar nedeni ile bu kararı aldığı, buna karşın pasa dayalı bir futbol sergileyen futbolcuların bu durumdan bir hayli rahatsız olduğu ortaya çıktı. Oyuncuların ayrıca sakatlık endişesi nedeniyle fazla risk alamadığı da iddia edildi. Bilindiği gibi Fenerbahçeli Volkan ve Emre gibi oyunculara tribün tepkisi yüzünden daha önce de TT Arena tercihi eleştirilmiş, yönetim geri adım atmıştı.