Futbol TFF Süper Lig ve TFF 1. Lig Medya Hakları İhalesi yapıldı

TFF Süper Lig ve TFF 1. Lig Medya Hakları İhalesi yapıldı

21.11.2016 - 10:00 | Son Güncellenme:

Türkiye Futbol Federasyonu'nun gerçekleştirdiği gelecek 5 sezonu kapsayan naklen yayınların ihalesini 500 milyon dolar + KDV teklifiyle Digitürk kazandı.

TFF Süper Lig ve TFF 1. Lig Medya Hakları İhalesi yapıldı

Türkiye Futbol Federasyonu tarafından, 2017-2018, 2018-2019, 2019-2020, 2020-2021 ve 2021-2022 futbol sezonları TFF Süper Lig ve TFF 1. Lig Müsabakaları Yayın Haklarının devri için düzenlenen ihale, bugün saat 10.00'da Türkiye Futbol Federasyonu'nun Hasan Doğan Milli Takımlar Kamp ve Eğitim Tesisleri'nde gerçekleştirildi.

Haberin Devamı

İhaleye, Yayın İhalesi Komisyonunda yer alan TFF Başkan Yıldırım Demirören, Başkanvekilleri Servet Yardımcı ve Hüsnü Güreli, Yönetim ve İcra Kurulu Üyesi Cengiz Zülfikaroğlu, TFF Genel Sekreter Kadir Kardaş, Kulüpler Birliği Başkanı Göksel Gümüşdağ, Çaykur Rizespor Başkanı Metin Kalkavan, Kulüpler Birliği Genel Sekreteri Mesut Altan, Komisyon sekreteryasından sorumlu Mustafa Eröğüt ile şartname alan şirket yetkilileri ile Beşiktaş 6. Noteri Vekili Celal Işık katıldı.

Salonda TFF Yönetim Kurulu üyeleri ve Türkiye Futbol Direktörü Fatih Terim, kulüp temsilcileri, çok sayıda basın mensubu katıldı.

İhale öncesinde, teklifler kapalı zarf içerisinde Yayın İhalesi Komisyonu'na ve hazır bulunacak notere teslim edildi.

Haberin Devamı

İhalaye sadece Digiturk ve Turkcell teklif verdi. D-Smart, Tivibu ve Vodafone kurumlarından katılım olmadı.

Türkiye Futbol Federasyonu Başkanı Yıldırım Demirören ihale öncesinde yaptığı kısa konuşmada, "Kulüpler Birliği Başkanı Göksel Gümüşdağ'a teşekkür ediyorum. Bugün Türk futbolu için tarihi bir gün" şeklinde konuştu.

Digitürk kazandı

İhale sonucu TFF Başkanı Yıldırım Demirören ihale sonucu açıkladı. Demirören, Turkcell şirtekinin sadece C Paketine teklif verdiğini, Digitürk Grubu ise D paketine 500 milyon dolar + KDV teklif verdiğini ve ve ihaleyi Digitürk grubunun kazandığını açıkladı.

'Türk futbolunun önü açık'

İhale sonrasıda yayın değeri olarak Avrupa'nın en değerli 6. Ligi durumuna gelmesiyle ilgili soruya TFF Başkanı Yıldırım Demirören, 'Ekonomik olarak 6.'yız ama futbol olarak daha değiliz. Bizim sadece ekonomik olarak değil futbol olarak da o seviyeye gelmemiz lazım. Bu da kulüplerimizin ekonomik gücü düzgün kullanmasıyla, altyapıya verilen önemle yapılır. Tarihi bir gün. Bunu iyi değerlendirebilirsek, Türk futbolunun, kulüplerimizin önünün çok açık olduğunu söyleyebiliriz" şeklinde konuştu.

Terzioğlu: 'Türk futbolu kazandı'

Turkcell Genel Müdürü Kaan Terzioğlu, bugün gerçekleştirilen Türkiye Futbol Ligleri Naklen Yayın İhalesi sonrasında, "Süper Lig ve Türkiye Birinci Ligi karşılaşmalarını 5 sezon boyunca naklen yayınlama hakkını kazanan Digiturk’ü ve Lig TV’yi kutluyorum. Türk futboluna hayırlı olmasını diliyorum” dedi.
Önümüzdeki 5 sezonu kapsayacak Naklen Yayın İhalesi bugün TFF'nin Riva'daki merkezinde yapıldı.
İhaleyi 500 milyon dolar + KDV teklif veren Digiturk kazandı. Taraflardan biri olan Turkcell'in Genel Müdürü Kaan Terzioğlu, ihale sonrası yaptığı açıklamada, "Süper Lig ve Türkiye Birinci Ligi karşılaşmalarını 5 sezon boyunca naklen yayınlama hakkını kazanan Digiturk’ü ve Lig TV’yi kutluyorum. Türk futboluna hayırlı olmasını diliyorum. Bu vesile ile Türk futbolunun her zaman en büyük destekçilerinden biri olarak bugünden sonra da ilk göz ağrımız Türk futbolunun her zaman yanında olmaya devam edeceğiz" ifadelerini kullandı.

Haberin Devamı

'Türk futbolunun tarihi günüdür'

Kulüpler Birliği Vakfı Başkanı Göksel Gümüşdağ ise 'İhaleyi kazanan kuruluşa hayırlı olsun diyorum. Potansiyeli değeri yüksek bir ürün aldı. Bu ürünün değerini daha da büyütücek potansiyele sahip bir kurum. Yayın gelinlerinin büyümesi beni mutlu eden bir durum. Tahmin ediyorum KDV dahil 600 milyon dolara yakın bir rakam.İhale sürecini olumsuz etkileyecek çok şey yaşadık ama buna rağmen bu rakamlara gelmiş olmanın büyük mutluğunu yaşıyorum. Kulüpler Birligi Vakfı olarak ve başkanı olarak, Yıldırım Bey'e de, kulüp başkanlarına da, ihale başkanına da çok teşekkür ediyorum. İnanıyormu ki bundan sonra Türk futbolunun marka değerine ve yayıncı kuruluşa destek vermeye devam edeceğiz. İşimiz bugün bitmedi, kulüpler birliği olarak asıl işimiz bugünden sonra başlıyor. Bu ihale bedelinin yayıncı kuruluşa tekrar geri dönmesi için elimizden geleni yapmaya hazırım. Kulüpler açısından hesaplarıma göre önümüzdeki yıl haziran ayı itibarıyla yüzde 50'ye yakın bir artışları oldu. Bu artış Türk futbolu için tarihi bir artış. Tabiki bu artışları doğru kullanmak, finansal -fair play'e uygun kullanmak çok önemli. Bu artışları doğru kullanırsak Türk futboluna çok önemli değerler kazandırırız. Türk futbolunun tarihi bir günüdür. Herkese hayırlı uğurlu olsun" ifadelerini kullandı.

Haberin Devamı

'Dağıtım kriterleri aynı şekilde devam edecek'
Fenerbahçe ve Galatasaray'ın yayın ihalesi öncesinde pay sistemine yaptığı itirezın hatırlatılması üzerine Gümüşdağ, "18 kulüp başkanı bu süreci beraber yürüttük. Burada bir ayrılık yok. Bir mütabakat var. Dağıtım kriterlerimiz de belli. 18 kulübe aynı şekilde dağıtım kriterleri devam edecek" dedi.

Haberin Devamı

Paketler ve içerikleri
A Paketi: Süper Lig maçlarının tamamını canlı olarak yayınlamak ve yayınları uluslararası kuruluşlara pazarlama hakkına sahip olmak.
B Paketi: 1. Lig’in yayın ve isim hakkını kapsıyor. Süper Lig’deki 9 maçın geniş özeti de bu paketin
içinde yer alıyor.
C Paketi: Görüntülerin cep telefonu ve internet gibi mobil yayın haklarını kapsıyor.
D Paketi: A, B ve C paketlerindeki tüm yayın haklarını içinde barındırıyor.