Tolga Kuru

Tolga Kuru

tkuru@hotmail.com

Tüm Yazıları

El Clásico Lyon

13.HAFTA

El Clásico (Türkçe: Klasik), El derbi Español ve El Clàssic adlarıyla da bilinen, Katalan takımı Barcelona ile İspanyol takımı Real Madrid 'in karşılaştığı futbol maçlarına verilen addır. (Not: Açıklama, El Clasico’nun wikipedia sayfasından alınmıştır.)

Tabirleri/kavramları gerekli gereksiz kullanıp sıradanlaştırmayı seven bir toplumuz ve Fenerbahçe-Galatasaray arasında oynanan maçları da “El Clasico” tabiriyle sunmaya başladık. Nedenini ise Şükrü Saracoğlu stadında oynanan ve son 15 maçta Fenerbahçe’nin kaybetmemesi, 12 mücadeleyi de kazanması olarak söyleyebiliriz. Aslında tabir İspanya’da derbiye konulmuş. Tabii ki adı derbi olunca, karşılaşan iki takımda ülke futbolun lokomotifi olunca bu kadar uzun süre seri sürdürebilmek önemli bir başarı oluyor hatta tamam klasik oluyor. Klasik yazmak havalı olmayınca da “El Clasico” diyoruz.

Haberin Devamı

Fransa’da ise bizdeki derbiye benzer bir durum var. 1966-1976 yılları arasına lige damga vuran en çok şampiyon olan takım unvanlı Saint-Etienne ile 2000’li yılların tartışmasız en iyisi üst üste en çok şampiyon olan takım unvanlı Lyon arasında oynanan Rhône derbisinde son yıllarda hep üstün olan taraf Lyon oldu. Fransa’nın en ateşli derbisinde son 28 maçta Saint-Etienne sadece 1 kez kazandı. Bu galibiyeti de 2010 yılında Lyon’un sahasında aldı. Bir başka deyişle Saint-Etienne 1994 yılından beri Lyon’u sahasında yenemedi. Saint-Etienne’in sahasında oynanan son 7 maçı ise Lyon’u kazandı. İlginçlik ise tıpkı bizdeki derbi gibi tam 15 maçın geride kalması.

Tarihinin en kötü sezonlarından birini geçiren Lyon karşısında Saint-Etienne belki de ilk kez bu kadar favoriydi. Yorumcuların ve bahis firmalarının Saint Etienne’i favori göstermesinde Lyon’un kaleci sıkıntısı çekmesi (3.kaleci oynadı), hafta içi deplasmanda Avrupa kupası maçı oynamış olması, formsuz ve eski gücünde olmaması etkendi. Saint-Etienne’in bu kez kazanması bekleniyordu ama yine istediğini alamadı. İlk yarı dengede geçerken 2.yarının başında Lacazette ile Lyon öne geçti. Hamouma nerdeyse yoktan var ettiği golle beraberliği getirdi. Bu golün ardından taraftar desteği ile Saint-Etienne bastırdı, direkten dönen ve kalecinin kurtardığı pozisyonlardan sonra Lyon dengeyi kurdu ve son anlarda Briand’ın kafa golüyle kazanmayı başardı. Son dakikada gelen gol anında Saint-Etienne teknik direktörü Galtier ile Lyon teknik direktörü Garde’ın aynı karede verdikleri görüntü aslında her şeyi çok iyi açıklıyor: El Clasico yine gerçekleşti, yine Lyon kazandı.

Haberin Devamı

Monaco ve Lille’in puan kaybettiği haftada PSG farkı açmayı başardı. Nice karşısında Ibrahimovic’in etkili oyunu ile sonuca giden PSG puan farkını 4’e çıkarırken yenilmezlik serisini de 24 maça çıkardı. PSG aynı zamanda 13.hafta sonunda 31 puana ulaşan ilk takım olarak lig tarihine geçti. Lille deplasmanda Guingamp engeline takılırken kalesini yine gole kapattı. Son 8 maçta gol yemeyen Lille halen Avrupa’nın en uzun süre gol yemeyen takımı. Nantes önemli maçta Bordeaux’u yenip zirveye bir adım daha yaklaşırken Marsilya sonunda kazanmayı başardı. Son sıradaki Sochaux karşısında zorlansa da Gignac’ın penaltı golüyle kazanan Marsilya böylece 4 hafta aradan sonra kazandı.

Haberin Devamı

Ligue 1’de 13 hafta geride kalırken Edinson Cavani ve Radamel Falcao 9’ar golle gol krallığı sıralamasında, James Rodriguez 5 asist ile en çok gol pası veren oyuncu sıralamasında ilk basamakta yer alıyor.

HAFTANIN KARMASI

(4-4-2)

K.Agassa (Reims)

--

D.Diakite (Bastia)

P.Djilobodji (Nantes)

B.Angoua (Valenciennes)

B.Mendy (Marsilya)

--

D.Wass (Evian)

G.Krychowiak (Reims)

T.Motta (PSG)

V.Bessat (Nantes)

--

Z.Ibrahimovic (PSG)

F.Djordjevic (Nantes)

HAFTANIN TAKIMI

Nantes

Aslında Nantes çıkışını haftalardır sürdürüyordu ancak patlamayı Bordeaux karşısında yaptılar. Savunmada sağlam duran Nantes hücumda golcüsü Djordjevic önderliğinde etkili olurken Chaban Delmas’da Bordeaux’u farklı geçti.

HAFTANIN YILDIZI

Zlatan Ibrahimovic (PSG)

Paris Saint-Germain sahasında Nice engelini yıldızı Ibrahimovic ile geçti. İki tane kenar ortasına zamanlama ustalığını konuşturarak gol yapan Ibrahmovic, oyun zekasını konuşturup Cavani’yi kaçırdı kalecinin yaptığı faul sonucu oluşan penaltıyı da gole çevirdi. Zlatan Ibrahimovic bu sezon Monaco’lu Riviere’nin ardından Ligue 1’de hat-trick yapan ikinci oyuncu oldu.

HAFTANIN GOLÜ

Romain Hamouma (Saint-Etienne)

Derbi maçlar, büyük oyuncuların yada aday oyuncuların aynı zamanda limitlerini denediği maçlarda oluyor. Lyon karşısında Hamouma rövaşata atacak yeterli yükseklik ve uygun pozisyon olmamasına rağmen nefis bir vuruşla köşeyi görmeyi başardı.