Tolga Kuru

Tolga Kuru

tkuru@hotmail.com

Tüm Yazıları

20.HAFTA

Fransa’da geçtiğimiz günlerde hayata geçen kanuna göre 1 milyon euro’nun üzerinde kazanan bireyler %75 vergi kesintisi (bilinen tabirle stopaj) kapsamına dahil oldu. Yani kabaca anlatırsak 1 milyon euro net anlaşma yapan bir birey/oyuncu 250 bin euro kazanacak. Bu bedel tahmini olarak Süper Lig’de yeni yeni kendini gösteren oyuncu seviyesi diyebiliriz. (Örneğin Akhisar Belediyespor’un sezon başında transfer ettiği Oumar Niasse gibi)

Cumhurbaşkanı Francois Hollande’ın en önemli seçim kozlarından biri olarak kullandığı yasa, bir yıl önce Anayasa Mahkemesi tarafından veto edilmiş ancak hükümet bazı değişiklikler yaparak yeniden yürürlüğe sokmuştu. Yasa yılın son günlerinde onaylanınca başta yabancı sahipleri olan PSG olmak üzere bir çok kulüp zor duruma düştü. Türkiye’de vergi yükünden yakınan ve af için uğraşan kulüpler ise sadece yüzde 15 vergi veriyor. Gelir vergisi, tavan değeri yüzde 35 olmasına rağmen kulüplere tanınan ayrıcalıkla futbolcular için yüzde 15 stopaj uygulanıyor.

Haberin Devamı

Fransa’da vergi tartışmaları, Monaco’nun durumu ile adeta tozu duman oldu. Hollande hükümeti, Fransa’nın yanında bağımsız bir krallık olan ve Ligue 1’de mücadele eden Monaco’nun bu uygulamadan muaf tutulacağını açıkladı. Diğer kulüpler ise olayı mahkemeye taşıdı. Kulüpler, Monaco’nun merkezini Fransız yasalarının geçtiği bir bölgeye taşıması istendi. Monaco’nun buna itirazı da gecikmedi. Konu hala çözüme kavuşmadı.

Başta Zlatan Ibrahimovic gibi birçok yüksek maliyetli oyuncu da konudan rahatsız. Hatta Aralık ayında grev yapılacaktı ancak ertelendi. Bilindiği kadarıyla bazı üst düzey oyuncuların kesinti sonrası alacağı maaşları aşağıda:

Yüzde 75’lik kesintinin ardından kim, ne kadar kazanacak?

Ibrahimovic (PSG): 14 milyon Euro / 3.5 milyon Euro

Falcao (Monaco): 14 milyon Euro / Şimdilik Muaf

Thiago Silva (PSG): 12 milyon Euro / 3 milyon Euro

Cavani (PSG): 10 milyon Euro / 2.5 milyon Euro

Yoann Gourcuff (Lyon): 6.8 milyon Euro / 1.7 milyon Euro

Ezequiel Lavezzi (PSG): 4 milyon Euro / 1 milyon Euro

Haberin Devamı

Andre Ayew (Marsilya): 3.7 milyon Euro / 925 bin Euro

Bafetimbi Gomis (Lyon): 3.4 milyon Euro / 850 bin Euro

Jeremy Menez (PSG): 3.3 milyon Euro / 825 bin Euro

Mathieu Valbuena (Marsilya): 3 milyon Euro / 750 bin Euro

Bu şartlar göz önünde bulundurulduğunda Ligue 1’in elindeki yıldızları başka liglere kaptırması yüksek ihtimal olarak gözüküyor. Fransa’daki yeni vergi yasası sonrası birçok futbolcunun yüksek oran nedeniyle başka ülkelere gitme olasılığı konuşulmaya başlandı. Türk kulüpleri başta Galatasaray olmak üzere birçok ülkenin transferde Fransa pazarına yönelebileceği düşünülüyor. Öte yandan, Fransa’da yapılan kamuoyu yoklamasında, seçmenlerin %85’i futbol kulüplerine hiçbir vergi ayrıcalığı tanınmaması gerektiğini savundu.

Ortalık böyle karışıkken devre arası transfer döneminin de (Fransa’ya gelen oyuncu olarak) sönük geçmesi bekleniyordu. Devre arasında şimdiye kadar elle tutulur 3 tane transfer oldu. Bu transferlerin iki tanesi kürkçü dükkanına dönen Djibril Cisse (Bastia) ve Hourau (Bordeaux) oldu. Diğeri ise Milan’dan Montpellier’e kiralık gelen Mbaye Niang oldu. Niang geldiği gibi Monaco maçında bir gol atnayı başardı. Valenciennes’e gelen Maajed Wares de gol atan diğer yeni oldu.

Haberin Devamı

PSG deplasmanda zorlansa da Ajaccio karşısında 2-1 kazandı ama 3 puandan fazlasını kazandı. Takipçilerinden Monaco deplasmanda Montpellier karşısında 2 puan, Lille sahasında oldukça ilginç gollerin olduğu maçta Reims karşısında 3 puan, Saint-Etienne deplasmanda Guingamp karşısında 2 puan ve Bordeaux sahasında Toulouse karşısında 3 puan yitirdi. Haftanın kazananlarından biri de Marsilya oldu. Marsilya son haftalardaki iyi oyununu sonuca yansıtamamıştı ancak sonunda Evian karşısında kazandı. Lyon’da Gourcuff ile Grenier’in etkili oyunu ile kazanmayı başardı.

Ligue 1’de 20.hafta geride kalırken Zlatan Ibrahimovic 15 golle gol krallığı sıralamasında ilk sırada, James Rodriguez ve Zlatan Ibrahimovic 8’er asist ile en çok gol pası veren oyuncular sıralamasında ilk basamakta yer alıyorlar.

HAFTANIN KARMASI

(4-4-2)

D.Ospina (Nice)

--

M.Lopes (Lyon)

P.Djilobodji (Nantes)

L.Perrin (Saint-Etienne)

L.Kurzawa (Monaco)

--

F.Thauvin (Marsilya)

M.Dossevi (Valenciennes)

G.Kryznowiak (Reims)

Y.Gourcuff (Lyon)

--

A.Ilan (Bastia)

Z.Ibrahimovic (PSG)

HAFTANIN TAKIMI

Valenciennes

Teknik direktörlüğe tecrübeli Ariel Jacobs’un geçmesi ile çıkışa geçmesi beklenen Valenciennes 9 maçta sadece 1 kez kazanmıştı. İlk yarının son maçında Monaco karşısında kazanan Valenciennes bu haftada Bastia önünde kritik bir galibiyet aldı.

HAFTANIN YILDIZI

Mathieu Dossevi (Valenciennes)

Valenciennes sahasında Bastia karşısında kazanırken 10 numaranın hakkını veren isim Mathieu Dossevi oldu. Takımının 3-2 kazandığı maçta Dossevi kritik iki golle maçı koparan isimdi.

HAFTANIN GOLÜ

Ezequiel Lavezzi (PSG)

Haftanın golünü bu haftada yapılış açısından seçtim. PSG deplasmanda mağlup durumdayken dikine paslaşma örneği nefis bir gol attı. Orta sahaya kadar gelen Ibrahimovic Cavani’ye, Cavani Matuidi’ye, Matuidi harika bir koşu yapan Ibrahimovic’e tam zamanında topu aktardı. Normalde bencilliği ile suçlanan Ibrahimovic kaleye vurmak yerine çok uygun durumdaki Lavezzi’ye pasını verdi ve golü garantiye aldı. Tüm işlem 8 saniye içinde oluverdi.