Tolga Kuru

Tolga Kuru

tkuru@hotmail.com

Tüm Yazıları

12.HAFTA

Lille kalesi bir türlü düşmüyor. Falcao’lu Monaco bile bu hafta Enyeama’yı geçemedi. Lille, Fransa Ligue 1’de oynadığı son 7 maçta gol yemedi. Bu hafta AS Roma’nın Torino deplasmanında 1-1 berabere kalması ile 8 maçlık gol yememe serisini yitirdi. Lille böylece Avrupa’nın en uzun süre gol yemeyen takımı oldu. Kaleci Enyeama, savunmanın göbeği Basa-Kjaer, bekler Square ve Beria ile orta sahanın göbeğinde oynayan Balmont-Mavuba ikilisi sayesinde geçilmez bir kale oldu Lille. Geride kalan 12 haftada kalesinde sadece 4 gol gören Lille takımı son 7 haftada topladığı 19 puanla 2.sıraya kadar yükseldi. Sezon başında Lucas Digne ve Aurelien Chedjou’yu kaybetmesine rağmen takım, iki sezon önce Montpellier ile şampiyon olan teknik direktör Rene Girard’ın istediklerini kusursuz sergiliyor. Zaten Rene Girard yönetimindeki Montpellier şampiyon olduğu 2010-11 sezonunda ligin en az gol yiyen iki takımından biri olmuştu. Lille savunması görevlerini başarıyla yerine getirirken Moussa Sow’un yerine transfer edilen Nolan Roux da işlemeye başladı. Sow’un Fenerbahçe’ye gelmesinden sonra transfer edilen Roux ilk sezon 5 gol, 2.sezon 8 gol atmıştı. Bu sezon ise 12 hafta sonunda 5 gole ulaştı. Attığı gollerde hep galibiyeti getiren sayılar oldu. Kalou’nun hücumda önderliğini yaptığı, savunmayı Basa’nın topladığı, orta sahada iki tecrbüli Balmont ve Mavuba ile kompakt bir takım olan Montpellier’de kaleci Enyeama ve Roux formlarını kaybetmezse Lille sezon sonuna kadar PSG ve Monaco’nun ensesinden inmez.

Haberin Devamı

Bu hafta uzun zamandır kötü giden Lyon ve Bordeaux’nun dönüşünü izledik. Lyon geçen hafta Monaco maçının 2.yarısında zaten sinyallerini vermişti, bu haftada Guingamp karşısında patlama yaptılar. Bordeaux ise geçen hafta kazandığı Montpellier maçının ardından bu haftada Nice deplasmanında önemli bir galibiyet aldı. Sertic ve Obraniak’ın golleri görülmeye değerdi. Çıkış yapmasını beklediğimiz takımlardan Marsilya ise ancak beraberlik yakalayabildi. Süper Lig’de Beşiktaş’ın yaşadığı durumun bir benzeri de Marsilya için geçerli. Tıpkı Beşiktaş gibi sezona iyi giren Marsilya son 6 resmi maçında galibiyet alamadı. İlk haftalarda topladığı puanlar sayesinde 5.sırada tutunmayı başardılar. Son 6 maçın tamamında gol yiyen Marsilya’nın savunma sorunlarını çözmesi lazım. PSG bildiniz gibi. Sahasında ligin deplasman fakiri Lorient karşısında rakibi erken çözen Blanc’ın takımında Moura ve Veratti oldukça etkili oynadı. PSG öyle rahat ki sakatlığı bulunan Ibrahimovic’i kadroya bile almadı. Lavezzi, Pastore gibi isimler bile oyuna sonradan girdi. Ligin alt sıra takımlarının Parc Des Princes’den puanla çıkması için futbol meleklerinden iyi yardım alması lazım.

Haberin Devamı

İlk 12 hafta geride kalırken Edinson Cavani 9 golle gol krallığı sıralamasında, James Rodriguez 4 asist ile en çok gol pası veren oyuncu sıralamasında ilk basamakta yer alıyor.

HAFTANIN KARMASI

(4-4-2)

V.Enyeama (Lille)

--

M.Dabo (Lyon)

L.Perrin (Saint-Etienne)

M.Basa (Lille)

Y.Sabaly (Evian)

--

L.Moura (PSG)

P.Oniangue (Reims)

M.Veratti (PSG)

Haberin Devamı

A.Lacazette (Lyon)

--

N.Roux (Lille)

G.Pujol (Valenciennes)

HAFTANIN TAKIMI

Reims

Geçen hafta Marsilya deplasmanında 3-2 kazanan Reims, hafta içi Fransa kupasında Monaco’yu 1-0 yenip kupanın dışına itti. Başarının tesadüf olmadığını ise bu haftada sahasında Bastia karşısında 4-2 kazanarak ispat ettiler. Mütevazi bir kadroya ve yapıya sahip Reims topladığı 18 puanla 6.sırada bulunuyor. Altında Saint-Etienne üstünde Marsilya var desem herhalde durumu daha iyi anlarsınız.

HAFTANIN YILDIZI

Gregory Pujol (Valenciennes)

Haftaya son sırada giren Valenciennes sezonun deplasmanda ilk galibiyetini alırken forvet Gregory Pujol adeta yıldız gibi parladı. Maç boyunca istekli oynayan Pujol girdiği üç pozisyondan iki tanesini gole çevirirken takımın diğer golünde de asisti yapan oyuncu oldu.

HAFTANIN GOLÜ

Gregory Sertic (Bordeaux)

Nice deplasmanında sezonun en önemli galibiyetlerinden birinialan Bordeaux takımında orta saha oyuncusu Gregory Sertic önüne tam vurmalık diye tabir edilen şekilde gelen topa nefis vurdu ve sezonun en iyi kalecilerinden Ospina topu göremedi bile.