Turkish Airlines Euroleague Türk basketbolu Avrupa'da 4. kupanın peşinde

Türk basketbolu Avrupa'da 4. kupanın peşinde

12.05.2016 - 14:01 | Son Güncellenme:

THY Avrupa Ligi'nde Dörtlü Final'de yer alacak Fenerbahçe, erkek basketbolunda Türkiye'ye 4. Avrupa kupasını getirmek için mücadele edecek.

Türk basketbolu Avrupada 4. kupanın peşinde

Sarı-lacivertli takım, Almanya'nın başkenti Berlin'de yarın ilk maçlarla başlayacak turnuvada Avrupa'nın kulüpler bazında bir numaralı kupasını kazanması durumunda, Türk basketbol tarihinin en büyük başarısına imza atacak.

Haberin Devamı

Türk takımları bugüne dek Anadolu Efes'le 1996'da Koraç Kupası, Beşiktaş'la 2012'de FIBA Eurochallenge Kupası ve Galatasaray Odeabank ile bu yıl ULEB Avrupa Kupası'nı elde etti.

İlk sevinç 1996'da

Türk basketbolu ilk Avrupa zaferini 1996'da Anadolu Efes'le yaşadı. Başantrenör Aydın Örs yönetiminde o zamanki adı Efes Pilsen olan lacivert-beyazlılar, Makedon oyuncusu Petar Naumoski'nin önderliğinde büyük bir başarı elde etti. Lacivert-beyazlılar 1995-1996 sezonunda Avrupa'nın iki numaralı kupasında finalde Bogdan Tanjevic'in çalıştırdığı Stefanel Milano takımıyla karşılaştı. İstanbul'daki ilk maçı 76-68 kazanan Anadolu Efes, rövanşı 77-70 kaybetmesine rağmen Türk basketbol tarihinin ilk büyük başarısına imza attı.

Haberin Devamı

16 yıl sonra ikinci kupa

Anadolu Efes'in zaferinden sonra Türk basketbolu, Avrupa'da kupa için 16 yıl bekledi. Koraç Kupası'nın alındığı dönemde Aydın Örs'ün yardımcılığını yapan Ergin Ataman, Beşiktaş'ın başında 2011-2012 sezonunda FIBA Eurochallenge Kupası'nda şampiyonluğa ulaştı.

Avrupa'nın 3 numaralı kupasında Macaristan'ın Debrecen kentinde düzenlenen Dörtlü Final'de mücadele eden siyah-beyazlılar, ev sahibi Szolnoki Olaj'ı yenerek finale yükseldi. Finalde Fransız Elan Chalon'u 91-86 yenen Ataman'ın takımı, erkek basketbolunda Türkiye'ye 1996'dan 16 yıl sonra Avrupa kupası sevinci yaşattı.

Galatasaray Odeabank'tan önemli başarı

Ergin Ataman, FIBA Eurochallenge şampiyonluğundan 4 yıl sonra bu sefer Avrupa'nın iki numaralı kupasını havaya kaldırdı.

Ataman yönetimindeki Galatasaray Odeabank, bu sezon mücadele ettiği ULEB Avrupa Kupası'nda finalde Fransa'nın Strasbourg takımını geçerek kupaya uzandı. Bu, Türk basketbol tarihinin erkeklerde Avrupa'daki 3. kupası oldu.

Çifte zafer olabilir

Fenerbahçe, THY Avrupa Ligi'ni kazanması durumunda Türk basketbolu Avrupa'ya adeta damga vuracak. ULEB Avrupa Kupası'ndan sonra Avrupa Ligi'nde de şampiyonluk gelmesi durumunda bu sezon çifte zafer yaşanacak.

Galatasaray'dan sonra Fenerbahçe'nin de kupayı kaldırması durumunda Türkiye bunu başaran 4. ülke olacak. Daha önce İspanya takımları iki kez, İsrail ve Rusya ekipleri de birer defa ULEB Avrupa Kupası ile THY Avrupa Ligi'ni aynı sezonda kazanma başarısı gösterdi.

Haberin Devamı

Dörtlü Final'de 4. kez

Bir Türk takımı, 1 numaralı kupada 4. kez Dörtlü Final'de mücadele edecek.

Türkiye'yi 1999-2000 sezonunda FIBA Avrupa Ligi'nde Dörtlü Final'de ilk kez o zamanki adıyla Efes Pilsen temsil etti. Lacivert-beyazlılar organizasyonu 3. sırada tamamladı. Bir sonraki sezon ise kupada iki farklı organizasyon yapıldı. Efes Pilsen, FIBA'nın düzenlediği Suprolig'e katılmayı tercih etti ve turnuvayı 3. sırada bitirdi.

Fenerbahçe, geçen sezon da THY Avrupa Ligi'nde Dörtlü Final'e yükselerek Türk takımlarının 14 yıllık hasretini bitirmişti.

Anadolu Efes ve Fenerbahçe, bugüne dek Dörtlü Final'de ilk maçları kaybetti ve final şansı yakalayamadı. Fenerbahçe, İspanyol rakibi Laboral Kutxa'yı elemesi durumunda ilk kez bir Türk takımı Avrupa Ligi'nde finalde mücadele edecek.