Futbol Türkiye'de Lig 28. Hafta başlar

Türkiye'de Lig 28. Hafta başlar

04.12.2015 - 02:30 | Son Güncellenme:

Alman hoca şampiyonluk yarışı için yorum yapmanın erken olacağına dikkat çekti, “Şu anki tablo çok normal. Sadece Trabzonspor büyük bir düşüşle başladı. Galatasaray da belki geride olabilir, ancak Beşiktaş ve Fener de puan kaybı yaşayacaktır... Türkiye’de lig 28. haftada başlar. Herkes için şans var, önemli olan psikolojik açıdan özveriyle oralara kadar gidebilmek” dedi

Türkiyede Lig 28. Hafta başlar

Dost, sevilen, güvenilen, yakın arkadaş, işin özeti ‘gönüldaş’ demektir... Günümüzde dostluklar öyle kolay kurulmuyor... Sosyal yaşamdaki sohbetlerde, ‘Güvenebileceğiniz kaç dostunuz var?’ gibi bir soruyla hep karşılaşırız. Kimi, iki, kimi üç, kimi de ‘bir elin parmaklarını geçmez’ yanıtını verir, genelde.

Haberin Devamı

Hatta biz gazeteciler için, klişeleşmiş bir söylem vardır:

“Gazeteciden dost olmaz”...

Hayır, bal gibi olur...

Elbette mesleğimiz ilkelerine de sıkı sıkıya bağlıyızdır, şartlar ne olursa olsun, hep ‘doğrunun’ yanında, hep ‘yalanın-dolanın’ karşısındayızdır. İşimizi asla dostluklarla karıştırmayız.

Ama karşılıklı güven hep ön planda olmuştur... Kimler gelip, geçmedi bizim gönül penceremizden. Hangisini saysam... Sık sık biraraya geliriz, zaman tüneline girer, anılarımızı paylaşırız. Ne zaman yollarımız kesişse, otururuz, konuşuruz, nostalji yaparız... Düşünün, Gordon Milne, benim ortaya çıkardığım transfer haberinden sonra, Allah rahmet eylesin Süleyman Ağabey, tarafından görevinden alınmıştı. Buna karşın Milne ile dostluğumuz hiç bir zaman zedelenmedi... Çünkü, ortada bir dostluk ve güven vardı.

Haberin Devamı

Türkiyede Lig 28. Hafta başlar
Lafı fazla uzatmadan, geçtiğimiz günlerde yolum Köln’e düştü... Eee buraya kadar gelmişken, Christoph Daum’u pas geçemezdik... Çılgın bir adamdır Daum... O’nunla öyle kolay kolay dostluk kuramazsınız. Ülkemizden gideli yıllar oldu, ama hâlâ bağımızı koparmadık. Çünkü, ‘dosttuk’...

Köln’deki evini ve ofisini açtı bize... Elleriyle kahve yaptı, tatlılar ikram etti. Asıl amacımız iki dostun buluşmasıydı. Ne var ki, serde gazetecilik var, fırsatı yakalamışken, Türk futbolu ve dünya futbolunu konuşmamak olmazdı. Kayıt dışı konuşmalar elbette var, ancak onları yazmak, yılların ‘güvenini’ sarsardı, bize yakışmazdı.

Daum, tez - kanlıdır, yerinde duramaz... Siyasette işi olmaz... Geçtiğimiz aylarda Avrupa Parlamentosu’nda bir konuşma yapmış, spordaki skandalllarla ilgili bir dizi söylemlerde bulunmuş bir teknik adamdır;

“Rusya atletizmden men edildi. Almanya Futbol Federasyonu’nun olayları vardı. Bugünümüzün sporunda adalet var mı, yok mu bunu değerlendirdim. Önce karşımızdakini dinleyip, sonra yorum yapmalıyız. Benim düşüncem sporda şeffaflık olmalı. Yasaya, kanunlara spor da ayak uydurmalı. Düşüncelerimize dikkat etmeliyiz. Çünkü onlar bizim sözlerimiz oluyor. Sözlerimize de dikkat etmeliyiz çünkü onlar da yaptıklarımız oluyor. Yaptıklarımız da alışkanlıklarımız oluyor. Alışkanlıklarımız karakterimiz oluyor. Karakterimiz de hayatımızı belirliyor.”

Haberin Devamı

Türkiyede Lig 28. Hafta başlar

Christoph Daum, oğlu Jean Paul, kızı Cara Julie, eşi Angelica ile beraber Almanya”daki evinde Milliyet’i ağırladı.

‘Adalet var’

Peki, hocam futbolda adalet var mı?

“Adalet için çaba sarfediyorum. Ama sadece futbol değil, genel olarak bakmak lazım. Futbolu çıkardığımız zaman adaleti görebiliyoruz. Uzun süreli olarak baktığımız zaman adalet var, ama bir maça bakarsak adalet yok.”

Türkiyede Lig 28. Hafta başlar

Alman hoca, Köln’de yaşıyor, ama kalbi, gözü hâlâ bizim ülkemizde... Ofisindeki çalışmalardan kalan zamanlarında ligimizi de asla kaçırmıyor, izliyor. Merak ettik, Köln’den bizim ligimizi nasıl görüyor?

“Şu anki tablo çok normal. Sadece Trabzonspor büyük bir düşüşle başladı. Türkiye’de yarış 28. haftadan sonra başlıyor. Şu anda şampiyonluk için yorum yapmak çok erken. 28. haftaya kadar üç büyük takım birbirlerine yakınsa o zaman heyecanlı olur lig. Herkes için şans var, önemli olan psikolojik açıdan özveriyle oralara kadar gidebilmek. Galatasaray belki geride olabilir, ancak Beşiktaş ve Fener de de puan kaybı yaşayacaktır...”

Haberin Devamı

‘En GÜZEL BEŞİKTAŞ’

Üç büyüklerin şampiyonluk şanslarının yüzdesini sorsak?

“Üçü de yüzde yüz, o zaman yüzde üç yüz çıkar. Bu mümkün değil. O zaman hepsinin yüzde 33 şansı var. Şu anki durum bunu gösteriyor. Avrupa Ligi ve Şampiyonlar Ligi’ndeki maçlarını izliyorum. Şu anda en güzel ve başarılı futbolu Beşiktaş oynuyor. Fenerbahçe’nin imkanlarını gözönünde bulundurursak onlardan daha fazla bir başarı bekleniyor. Ama şu anda en başarılı takım Beşiktaş. F.Bahçe’ye çok fazla yeni oyuncu geldi. Mesela Van Persie, Manchester’da uzun zamandır forma giymiyordu. Buraya geldi. Yani takım olarak zamana ihtiyaçları var. Ama Türkiye’de zaman vermiyorlar. Bu yüzden zaman yok ve 28. haftaya kadar takımların en iyisini vermesi lazım. Türkiye’de ben iki kez son haftada şampiyonluğu kaçırdım biliyorsun...”

‘İSTANBUL OLMALI’

Daum, Türkiye’ye dönmeyi düşünüyor mu?

Haberin Devamı

“Türkiye’ye teklif gelirse yarın gelirim. Bursa’dan sonra teklif geldi, ancak İstanbul dışındaydı. Türkiye’ye gelmem için İstanbul takımı olması gerekiyor. Çünkü İstanbul benim için dünyada bir numara. Farklı kültürlerin yaşadığı bir yer. Geçen hafta Suudi Arabistan ve Mısır’dan iki teklif aldım. Öncelik para değil. Dün yanın en çok parasını verseler de gitmem.”

Hamza niye gitti anlamadım

Hamza Hamzaoğlu’nun neden görevden alındığına hâlâ bir anlam veremedim. Çünkü bir şeffaflık yok ortada, garip bir karar

Araya Hamza Hamzaoğlu’nu sıkıştırdık, yerine Mustafa Denizli geldi, hatırlatmasını yaptık hocaya?
“Bu değişikliğin tek amacı başarı. Hamza Hamzaoğlu’nun neden görevden alındığına hâlâ bir anlam veremedim. Çünkü bir şeffaflık yok ortada, garip bir karar. Ayrıca geçtiğimiz yıl iyi bir sezon geçirdi, üç kupa aldı, artı sezona da kötü başlamadılar. Şampiyonlar Ligi çok zor bir kulvar zaten. Puanlar kaybettiler, ama diğer büyüklerin de başına gelebilir bu durumlar. Bu yüzden neden Hamza gönderildi, anlamıyorum. İnşallah doğru bir karar almışlardır.”
Peki, Mustafa Denizli hocam?
“Türkiye’nin en başarılı hocalarından birisi Mustafa Denizli. Büyük isimlerle çalışmaya çok alışkın. Her zaman baskı altında çalıştı. Her zaman hedefleri olan kulüplerle çalıştı. Bu yüzden böyle bir görev onun için kolay. Fener’de, Beşiktaş’ta, Galatasaray’da başarılı olmuş bir hoca. Çok iyi arkadaşım. Kendisine başarılar diliyorum.”
Barcelona için 1 yıl beklerler!
Arda Turan’ın Barcelona’ya gitmesini nasıl yorumluyorsunuz?
“Dünyada birçok oyuncu vardır. Barcelona’da oynamak için bir sene beklerler. Arda altı ay bekleyecek. Bence dünyanın en önemli en başarılı kulüplerinden birisi Barcelona. Barcelona’nın sistemine çok uygun bir oyuncu Arda.
Bence Arda Atletico’dan daha başarılı olacaktır. Atletico’da da çok başarılıydı. Ancak Barcelona’nın oyun sistemine daha uygun bir oyuncu Arda.”
Alex bir kere gelir
Alex uzun yıllar Fenerbahçe’yi gururlandırdı. Hem karakteriyle, hem de başarılarıyla. Çok karakterli bir oyuncu. Bir çok üst düzey oyuncu ile çalıştım. Ama Alex onların içinde en karakterlisiydi
Fenerbahçe’ye damgasını vuran Alex ayrılalı çok oldu, ama hâlâ tartışmalar sürüp, gidiyor. Alex’i yakından tanıyan Daum’dan Brezilyalı yıldızı anlatmasını istedik:
“Alex sadece bir kere gelir. Bir tane Alex var. Bir tane de Diego var. O da çok kaliteli bir oyuncu. O da Alex’in karakterine benziyor. Alex başka bir şey ama. Onun gibi birisi daha yok. Alex uzun yıllar Fenerbahçe’yi gururlandırdı. Hem karakteriyle hem de başarılarıyla. Çok karakterli bir oyuncu. Bir çok üst düzey oyuncu ile çalıştım. Ama Alex onların içinde en karakterlisiydi.”
Açmak istiyoruz, ama hocayı da yormak istemiyoruz... Araya Gomez’i sıkıştırdık:
“Çok başarılı olacaktır. Beşiktaş’ın oyun sistemine uygun bir futbolcu. İtalya’daki son sezonunda başarısızdı. Futbola aç bir insan şu anda. Futbol oynamak isteyen bir oyuncunun motivasyonuna sahip şu anda. Başarılı bir futbolla milli takıma tekrar girmek istiyor. Ve şu durumda her şey onun için uygun. Beşiktaş’ın Gomez’i bonservisi ile alması tabii ki para ile alakalı bir durum. Tabii ki kalması gereken bir oyuncu. Tapusunu almaları şart.”
Ozan Tufan çok farklı
Sohbetimizde Daum, bir Ozan Tufan olayı anlattı, bir hayli ilginç geldi bize... Ozan’ın Karabükspor kapısından nasıl döndüğünü ifade etti Alman hoca:
“Bursa’dayken ligin ilk yarısı bitmişti. Kışın yöneticilerden bir tanesi ‘ikinci takımda Ozan Tufan diye genç bir oyuncu var onu Karabük’e kiralayacağız’ dedi. ‘Tamam’ dedim, ancak futbolcuyu göndermeden görmek istediğimi söyledim. Ozan’ı çağırdım, düşüncelerini aldım, o da ayrılmak istemiyordu, ancak burada şans bulamamaktan yakınıyordu. İlk kez görüyordum Ozan’ı, yorum da yapamadım o an. Neyse, Ozan’ı bir hafta A takımla antrenmanlara çıkardım, bu süreçten sonra çok beğendim ve olağanüstü bir yetenek olduğunu gördüm. Antalya kampına götürdüm, sonrası malum, A Takım’a yükseldi, şimdi Fenerbahçe’de...”
Türkiyede Lig 28. Hafta başlar
Olağanüstü yetenek dediniz hocam, açar mısınız?
“ O çok yönlü bir oyuncu. Farklı pozisyonlarda oynayabiliyor. Onun gibi çok yönlü bir oyuncu zor bulunuyor. Ofansif ya da defansif orta sahada oynayabiliyor. Onu her pozisyonda oynatabilirsiniz. En beğendiğim noktası çok büyük bir özgüveni var. Karabük’e 50 bin dolar karşılığında gidecekti, ‘gönderin’ deseydim, Ozan Tufan belki hâlâ Karabük’te oynuyor olacaktı. Altyapıdaki bu tip yıldızları iyi gözlemleyeceksiniz, doğrusu da budur.”
Ev değil sanki müze!
Daum’un ofisi futbol müzesi gibi... Her yer tablolarla kaplanmış, kazandığı kupalar, şiltler, aklınıza ne gelirse var. En önemlisi ofisindeki Atatürk Portresi ve Türk bayrağıydı. Evet, Daum, bir Türk dostuydu. Ülkemizi ve İstanbul’u asla unutmuyor. Müthiş bir sevgisi var, bizim insanlarımıza.
Daum’dan özlü sözler
Ofisin bir duvarında ise Daum’un siyah - beyaz ilginç fotoğraf kareleri var ve bu kareler kendisine ait sözlerle donatılmış:
Türkiyede Lig 28. Hafta başlar

Yazarlar