Uğur Dündar

Uğur Dündar

Tüm Yazıları

Galibiyet garantisi yok

Fenerbahçe’nin, Galatasaray karşısında aldığı galibiyet, medyanın büyük bölümü tarafından kaleci Volkan’ın başarılı performansı ve futbol şansına bağlandı. Taktiksel anlamda Aykut Kocaman’a haksızlık yapıldığını düşünüyor musunuz?
- Geçen hafta cuma akşamı Fenerbahçe antrenmanını izledim. Yönetim Kurulu’ndan Ali Yıldırım, Teknik Direktör Aykut Kocaman ve tüm futbolcuların moral motivasyonlarının en üst düzeyde olduğunu, birlik ve beraberlik duygusunun doruğa çıktığını gözlemledim. Hepsi çok istekliydi. Sahadaki idmandan önce Aykut Hoca’nın futbolculara, oynadıkları Galatasaray maçlarını seyrettirerek, yapılan hataları tek tek gösterdiğini biliyorum. Maç öncesinde de yazdığım gibi, kaleci Volkan, maçın seyrini değiştiren, geceye damgasını vuran futbolcu oldu. İdmandaki istekli görünümü ve yüksek konsantrasyonu, bana bu tahmini yaptırdı. Ama galibiyeti sadece Volkan’ın harika oyunuyla izah edersek, diğer takım arkadaşlarına ve Aykut Hocaya haksızlık yapmış oluruz. En başta da Volkan, bu haksızlığa karşı çıkar. Aykut Kocaman, Fenerbahçe tarihinin en zorlu, en kritik sezonunda, takımın her iki kupada da iddiasını sürdürmesini sağlayarak, muazzam bir sportif başarıya imza attı. Peki bu kendiliğinden mi oldu? Tabii ki hayır! Aslında un, şeker ve yağ pek yoktu ama, hoca büyük çabasıyla camiaya mükemmel bir helva sundu!..
Kupada da mücadele sürdüğüne göre Sow’un sakatlığı takımı nasıl etkiler?
- Sow, takıma uyum sağlamış ve son maçlarda performansına artılar eklemişti ki, talihsiz bir sakatlık yaşadı. Oynayabilseydi çok iyi olurdu. Ama ne yapalım, büyük takımlar için büyük futbolculardan birinin sakatlanmış olması, dünyanın sonu değil! Sow oynamazsa Bienvenu oynar, Semih oynar. Kaldı ki, Bienvenu da kendisine verilen fırsatları iyi değerlendirmeye başladı. Aslında Fenerbahçe’de Türkiye Kupası’ndaki Kayserispor karşılaşmasından bu yana, tüm futbolcular adeta tek kişilik takım gibi oynuyor, müthiş bir dayanışma sergiliyor. Bu nedenle Sow”un yokluğunun takımı olumsuz yönde etkileyeceğini sanmıyorum.
Süper Final Şampiyonluk Grubu’nun zirvesinde ezeli rakipler arasındaki puan farkı 2’ye düştü. Galatasaray ve Fenerbahçe için son 4 maçta şampiyonluk kilidini açacak anahtar ne olur?
- Sezar’ın hakkını Sezar’a teslim edelim. Galatasaray, sezon boyunca ligin en güzel futbolunu oynadı. Fenerbahçe maçında da ezici üstünlük Galatasaray’daydı. Ama şanssızdı. Bundan sonraki tüm maçlar, her iki takım için de çok önemli. Çünkü her hafta sahaya 4 büyük takım çıkıyor. Formda olsunlar veya olmasınlar hiç önemli değil!.. Çünkü bu kulüplerin adları yeter! Yani hiçbir maçta galibiyet garantisi yok! Şampiyonluk adayları için son maçların son saniyesine kadar her şey değişebilir. Ama kanımca şampiyonu, Şükrü Saracoğlu’nda oynanacak Fenerbahçe-Galatasaray maçı belirleyecek.
Geçen sezon küme düşme korkusu bile yaşayan Galatasaray’ın, Fatih Terim idaresinde yeniden ligin başaktörü olmasını isabetli transferlere mi, yönetimin vizyonuna mı bağlıyorsunuz?
- Ligin en klas, en pahalı futbolcuları Galatasaray’da oynuyor. Ayrıca Fatih Hoca, bu futbolculardan hızlı ve güzel top oynayan uyumlu bir takım yaratmayı başardı. Bu arada Semih gibi genç bir yeteneği Türk futboluna kazandırdı. Transferlerde isabet sağlandığına, oyuncularda ödemelerden kaynaklanan sorun yaşanmadığına göre, yönetimin de başarılı olduğunu söyleyebiliriz. Ama son sözü söylemek için henüz erken. Zira kesin değerlendirme, ancak şampiyon belli olduktan sonra yapılabilir!

Haberin Devamı

Sakın şaşırmayın
Trabzonspor, Galatasaray’la önce Avni Aker’de ardından Türk Telekom Arena’da oynayacağı maçlarda belki de Fenerbahçe’ye şampiyonluk kapısını açacak. Bu çarpıcı durumu nasıl yorumluyorsunuz?
- Trabzonspor Şenol Güneş gibi, teknik direktörlüğünün yanı sıra, bilge kişiliğiyle de saygı duyulan bir hocanın elinde önemli aşamalar kaydetti. Öyle ki, Şenol Hoca, diğer kulüplerin deneyip de “işe yaramaz!” diyerek sattıkları Burak Yılmaz”dan, bir süper golcü yarattı. Selçuk inan, onun elinde Türkiye”nin en iyi futbolcusu oldu. Trabzonspor’un diğer kulüplere oranla daha kısıtlı olan bütçesiyle yapabileceğinin azamisini gerçekleştirdi. Büyük şair Orhan Veli, Bursa’dan karayoluyla İstanbul’a gidenler için “Gemliğe doğru denizi göreceksin, sakın şaşırma!” der. Şampiyonluk yolunda ilerleyenlere de benim bir çift sözüm var: “Karşınıza Trabzonspor engeli çıkabilir, sakın şaşırmayın!”

Haberin Devamı

Abra Kadabra gelse havasını alır!
Beşiktaş’ta, Carlos Carvalhal’in yerine Tayfur Havutçu’nun göreve getirilmesi size göre bir mecburiyet miydi, yoksa Portekizli teknik adama haksızlık mı yapıldı?
- Beşiktaş’a değil Tayfur Havutçu, ünlü sihirbaz Abra Kadabra gelse, havasını alır! Beşiktaş camiasının yaşadığı hayal kırıklığını anlıyorum. Eski başkan Yıldırım Demirören, - bir daha tahsil etmemeyi de göze alarak - dünyanın parasını verdi ve Guti gibi, Quaresma gibi isimleri büyük futbolcuları transfer etti. Ama iş bu büyük oyuncuların başarılı olmalarına gelince, transfer borsasındaki hesabın, saha içindeki çarşıya uymadığı görüldü!. Öyle ki kendilerini çoktan emekli etmiş bazı yabancılar, aldıkları paranın hakkını vermek yerine, kulübü adeta yaşlı zenginlere hizmet sunulan bir huzurevine çevirdiler. Takımdaki bazı Türk futbolcuların da yetenekleri sınırlı. Bir tek Fernandes’le de başarı sağlanamıyor!.. Dolayısıyla Beşiktaş’ın işi çok zor. Gelecek sezonun kadrosunu şimdiden planlamak gerekiyor..