Haberin Devamı

Bu Almanya, bir proje takımı... Euro 2004’te gruplardan çıkılamayınca radikal bir nesil değişikliği yaptılar, iskeleti Mertesacker, Lahm, Schweinsteiger, Podolski gibi gençlerden kurdular. Sene 2014, ilk on birin en yaşlısı 30’luk Lahm ama o, Podolski, Schweinsteiger 6, Mertesacker 5, Mesut, Müller, Kroos, Boateng ve Khedira 3’er büyük turnuva görmüş durumdalar. Yani mevzu gençlikse, gençler... İhtiyaç tecrübe ise, dibine kadar tecrübeliler... Bu, Löw’ün beşinci büyük turnuvası... Son 2 Dünya Kupası ve son 2 Avrupa Şampiyonası’nın hepsinde son dörde kalan tek ülke de onlar. Sadece 24 yaşındaki Müller’in bu kadar görmüş geçirmiş davranmasının, bu kadar rahat atmasının nedeni de bu. Çünkü gördüler, çünkü geçirdiler.
Yalnız bir teknik adam bir milli takımda çok uzun görev yapınca, nedense üstünde bir B planı, bir “bunu yalnızca ben düşündüm” baskısı oluşuyor... Del Bosque, yanlış bir Diego Costa devşirme kararıyla İspanya’yı tanınmaz hale getirdi. Löw de orta sahadaki eksiklerin etkisiyle Lahm’ı Bayern gibi kullanma hatasına düştü. Tamam İlkay ve Bender sakatlıkları nedeniyle Brezilya’ya gelemediler, Schweinsteiger de nekahat devresinde... Ama pekâlâ Kramer, Müller, Götze, Özil, Draxler’in hepsi orta üçlüde bir şekilde kullanılabilir; Lahm sağ ya da sol bekten esas farkını ortaya koyabilirdi. Bence Reus’un sakatlığı Almanya’nın hücum gücünü yüzde 20 düşürmüştü. Lahm’ın orta sahada kullanılması da bir yüzde 20 darbesi daha vurdu. Bekten Lahm’ın yaptığı ekstrayı ikinci 45’te Mustafi denedi ama arada çok çok büyük mesafe var tabii.
Almanya’nın önünde zorlu bir rakibe kadar ayarlarını netleştirebileceği iki şanslı sınav var: Amerika ve (muhtemelen) Rusya... Schweinsteiger artık 90 dakika oynayabilecekse, Löw bir bekinden fedakarlık edip Lahm’ı çizgiye çekebilir. Hatta savunmanın dünkü haline bakarsak, Boateng’in stopere kayması da ihtimaller dahilinde. Gana’nın bütün Almanya’yı yasa boğabileceği 90+1’deki kontra atağında yumuşak bir hareketle topu kaybeden Mesut’un geriye koşmayıp 36’lık Klose’nin koşması da bir başka dikkat çekici detay. Löw, Amerika önünde ileri üçlüsünde pekâlâ bir Schürrle testi de yapabilir bence.