Dünyada her takımın, Barcelona ya da Bayern kadar güçlü olsa dahi, bir A planına mecburiyeti vardır.

Guardiolasever Pereira’nın sezon içinde birkaç formasyonu bir arada kullanacağı aşikar. Olympiakos’ta da bunu yapıyordu, orada da çok yönlü oyunculara, pozisyon değişikliklerine bayılıyordu. Burada da görüntü o. Ama dünyada her takımın, Barcelona ya da Bayern kadar güçlü olsa dahi, bir A planına mecburiyeti vardır. İskelet ve alışılmış bir armoni şarttır. Dün geceki 4-1-2-3 düzeni de sanki Fenerbahçe’nin A planı olmaya yakın gibi. Evet Van Persie’nin sağ açıkta olması defansif açıdan soru işaretleri taşıyor, ama gerek sağ iç pozisyonunda Souza, gerek sağ bekte Şener’in varlığı, bu endişeleri minimize edebilir. Barcelona’da iki sezondur sağ açık oynayan Messi’nin karşılamadıklarını Rakitiç ve Dani Alves’in karşılama planı gibi. Düzeyler tabii ki farklı ama formasyonlar aynı.

Haberin Devamı

Aslında bu maç, Fenerbahçe açısından Rize’deki ikinci yarının devamıydı bir bakıma... Bir-iki isim değişti ama plan aynı. Uygulamada da hiç fena değillerdi doğrusu. Hele Van Persie bir sorun yaşarsa arkasında Volkan’ın, Souza’nın arkasında Ozan’ın, Nani’nin arkasında Alper’in olduğu düşünüldüğünde kadro mühendisliği de doğru gibi. Ben Fenerbahçe’nin Volkan Demirel ve Alves’i tehdit edecek iyi alternatifler almadığı konusunda ısrarlıyım ama görünen o ki oralara transfer düşüncesi yok. Muhtemelen kulübeye Oğulcan tarzı genç bir forvet alıp transferi kapatacaktır Fenerbahçe.

Fenerbahçe’deki bir diğer gelişim de, duran toplar konusundaki detaylı çalışmalar... Rize’de ilk yarıda bir frikikte H.Ali-Nani konuşması, Nani’nin 40 metrelik deparı, topu en soldan sağa taşımaları. İkinci devrede bir kornerde Diego’nun konçlarını düzeltir gibi yapıp Nani’ye oynaması. Atromitos önünde de 16’da Diego’nun vurur gibi yapıp, durup, tersteki Caner’e oynaması... Henüz sonuç alınamamış ama orta vadede alınma ihtimali olan çağdaş denemeler bunlar.

Son bir not... Arkadaşlarından istediği pasları bir türlü alamayan Van Persie’ye frikik atması için tribünün verdiği destek çok akıllıcaydı. Türkiye’de özellikle statlara giden seyirci, futbolu gayet iyi biliyor.

Haberin Devamı