Mayıs ortası itibariyle Süper Lig...

Süper Lig’in 2014-15 sezonunun kalitesi tartışılır, ama rekabet açısından güzel bir yıl olduğunu kabul etmeliyiz sanırım... Mayıs ortası itibariyle Süper Lig, belki de tarihinin en unutulmaz finaline hazırlanıyor. 31’inci haftanın içinde olduğumuz şu günlerde, enteresan bir rekor çoktan kırıldı: Bu yıl Süper Lig’de liderlik tam 38 kez el değiştirdi. 29 Ağustos’ta Akhisar’ın liderliği ile başlayan turnuvada, Beşiktaş 15, Galatasaray 12, Fenerbahçe 9 kez liderliği devralma sevinci yaşadılar. Bu yazının baskıya girdiği 13 Mayıs Çarşamba gecesi itibariyle Beşiktaş 89, Galatasaray 84, Fenerbahçe’yse 69 gün lider koltuğunda oturdular. Galiba şu da hoş bir istatistik: Bu yıl Fenerbahçe 6, Galatasaray 5 kez liderlik koltuğunda sadece bir günlüğüne kalabildiler. Özellikle son bir ayda cumanın farklı, cumartesinin farklı, pazarın farklı lider çıkardığı bu sezonun nefes kesici finali, hâlâ bir başka enteresanlığa daha gebe olabilir.

Haberin Devamı

Enteresan final ihtimaliyse şu: Çok güçlü olmasa da halen hem Fenerbahçe-Galatasaray’ın, hem de Beşiktaş-Galatasaray’ın ligi aynı puan, aynı ikili averaj, aynı averaj ve aynı gol sayısında bitirme ihtimalleri söz konusu (Fenerbahçe-Beşiktaş ya da her üç takım için puan eşitliği söz konusu olursa aralarındaki maçlarda Beşiktaş geride olduğundan böyle bir ihtimal mümkün değil).

Öncelikle F.Bahçe ile G.Saray, şu anda 2-1 ve 1-0’lık skorlarla ikili averajda dengedeler (STSL müsabaka statüsüne göre deplasman golü avantajı söz konusu değil). Kalan maçlarda FB puan kaybetmez, GS 1 yenilgi, BJK de bir beraberlik alırsa sezon sonunda GS ile FB 76 puanda buluşabiliyorlar.

Örneğin kalan maçlarda: G.Saray, Gençlerbirliği ve Rize’yi 5-0 yenip, Beşiktaş’a 1-0 yenilirse... Fenerbahçe’yse Başakşehir ve Kasımpaşa’yı 4-3, Mersin’i 3-2 mağlup ederse... Galatasaray ve Fenerbahçe ligde 76 puan, 31 averaj ve 66 golde dengeleniyorlar. Her iki takımın hükmen mağlubiyetleri de olmadığı için, sezonun şampiyonu nasıl belirlenecek biliyor musunuz? İki takım arasında Haziran ayında Kadıköy ve Seyrantepe’de yapılacak birer ekstra play off maçıyla. Ya da tarafsız sahada oynanacak, gerekirse uzatmalara ve penaltılara gidecek tek bir final maçıyla.

Haberin Devamı

Benzer bir durum Galatasaray ve Beşiktaş için de mümkün... Kalan maçlarda G.Saray bir yenilgi bir beraberlik, Beşiktaş ve Fenerbahçe birer yenilgi alır, kalan maçlarını kazanırlarsa...

Örneğin Beşiktaş, Akhisar’a 3-2 yenilir, Konya’yı ve G.Birliği’ni 4-3, Galatasaray’ı 2-0 yenerse...

Galatasaray’sa G.Birliği’ni 8-0 yenip, Beşiktaş’a 2-0 yenilip, Rize ile 0-0 berabere kalırsa...

Bu kez de Beşiktaş ve Galatasaray 74 puan, 28 averaj ve 64 golde dengeleniyorlar. Ve şampiyonu yine Beşiktaş’la Galatasaray arasında oynanacak bir ya da iki ekstra play-off maçı belirliyor.

Belki çok yüksek ihtimaller değil. Belki hayal gibi. Ama liderliğin 38 defa el değiştirdiği böyle fantastik bir sezonda böyle garip bir final olursa da çok şaşırmayız herhalde...

Avrupa yolcuları belli

Bu yıl Süper Lig’de ilk üçü alacak takımlar şu anda matematiksel olarak kesinleşmiş durumda. Lig şampiyonunu Devler Ligi gruplarına, lig ikincisini üçüncü ön eleme turuna yollayacağız. Lig üçüncüsü ve dördüncüsünün de Avrupa Ligi bileti garanti. Bu yıl hayata geçen yeni uygulama sonucu, Avrupa’da kupa şampiyonlarının hakları finalistlere devredilmiyor. Yani Türkiye Kupası yarı final ilk ayaklarını kazanan Galatasaray ve Fenerbahçe final oynarlarsa, lig beşincimizin de Avrupa Ligi bileti kesin.

Haberin Devamı

Eğer Sivasspor Türkiye Kupası’nda olağanüstü bir geri dönüş yapamaz, Bursaspor’un da Avrupa kupalarından men cezası kalkmazsa seneye Türk futbolunu Avrupa’da 4 büyükler + Başakşehir temsil edecek gibi gözüküyor. Son olarak şunu da not etmek gerek sanırım: Türkiye Kupası şampiyonu aynı zamanda ligde ilk ikiye girdiyse, Avrupa Ligi gruplarına direkt katılacak takım lig üçüncüsü olacak.