2014 Dünya Kupası’na FIFA sıralamasında ilk 23’te yer alan takımların (Ukrayna hariç) 22’si gelmişti, çeyrek finale de bu 22 ekibin 7’si çıktı. Gruplarda ilk maçlarını kazanan 8 takım ilk aşamayı namağlup bitirdiler. İlk aşamayı namağlup bitiren bu 8 takım da çeyrek finale çıktılar. Yani aslında son sekiz, daha turnuvanın birinci dakikasından vermişti bu aşamaya geleceğinin sinyallerini...

Son sekizi zaten önümüzdeki aylarda bolca konuşacağız da, veda eden 24 takımın performansları nasıldı? Evlerine dönen 552 oyuncudan hangileri, kupayı gülümseyerek hatırlayacaklar? Hangileri yıllar sonra da konuşulacaklar?

VEDA EDEN EN İYİ FUTBOLCU
Ahmed Musa (Nijerya)

Hem çok rahat çalım atıyor, hem de bu çalımları lüzumsuz denemiyor. Odemwingie, Moses gibi sorunlu adamları takım disiplinine sokmada üst düzey bir rol oynadı. Çok genç olmasına rağmen golleriyle Nijerya’yı son 16’ya taşıdı, futboluyla onurlu bir veda yaptı.

VEDA EDEN EN İYİ KALECİ
Claudio Bravo (Şili)
Grupta Hollanda, ikinci turda da Brezilya önünde çok iyi kurtarışlar yaptı. Ama kontra atak oynayan takımına esas katkıyı Vargas ve Alexis’e verdiği paslarla sağladı. Meksika’nın bu turnuvada bıraktığı en ciddi imza Ochoa; ama Bravo oyuna katkısıyla bence Ochoa’yı solladı.

EN BÜYÜK HAYAL KIRIKLIĞI
Edinson Cavani (Uruguay)
Suarez ısırdı ve partnerinin konuşulma ihtimalini de ortadan kaldırdı. Liverpoollu oyuncu zaten İngiltere ve İtalya maçlarını alan adamdı. Ama onun yokluğunda sporseverler Cavani’nin ön plana çıkmasını beklemişlerdi. Cavani, ne Suarez’li ne Suarez’siz turnuvada neredeyse hiç gözükmedi.

VEDA EDEN EN İYİ TEKNİK ADAM
Vahid Halilhodzic (Cezayir)
Hem Belçika, hem Kore, hem de Rusya önünde bence galibiyeti onlar hak ettiler. Eğer biraz turnuva tecrübeleri olsa gruptan 9 puanla da çıkabilirlerdi. Almanya karşısında da ilk devredeki iki net pozisyonu üreten onlar. Artık dünya Ghoulam’ın, Slimani’nin, Feghouli’nin isimlerini ezberden biliyorsa bunu biraz da Halilhodzic’in cesaretine borçlu.

EN GÜZEL GOL

Tim Cahill (Avustralya-Hollanda)
Bir Dünya Kupası’na, hatta uluslar arası futbol seyircisine ancak bu kadar güzel veda edilebilirdi. Davidson’ın ortasında sadece topa değil, Avustralya pasaportuyla doğma şanssızlığına da vurdu adeta.

VEDA EDEN EN İYİ ON BİR

Bravo(Şili): Barcelona’nın onu sadece iyi tuttuğu için değil, oyunu iyi kurduğu için aldığını gösterdi. Degajla 70 metrelik paslar atıyor adeta.
***
Aurier (Fildişi): Arjantinli Rojo ile beraber, takımından bağımsız harika bir bek performansı gösterdi.

Omeruo (Kamerun): Bu adamın sadece 21 yaşında olduğuna inanmak güç. Pozisyon alma becerisi, sakinliği üst düzey.

Gonzalez (ABD): Önce Almanya, sonra Belçika maçının yıldızıydı. Belçika’nın 34 şutunu Howard’la birlikte savuşturdular.

Rodriguez (İsviçre): Tatlı bir sertliği var. Güvenilir bir savunmacı, hücuma da çılgınca değil akılcı çıkıyor.
***
Feghouli (Cezayir): Cezayir’in iyi futbolunun lideriydi. İlerleseler daha fazla da gol atabilirdi.
Rakitic (Hırvatistan): Yaşı geçtikçe olgunlaştı ve sorumluluk aldı. Sorumsuz bir on numaradan iki yönlü bir orta sahaya dönüştü.

Herrera (Meksika): Hem Brezilya hem Hollanda orta sahalarını tek başına hırpaladı. Müthiş bir enerjisi var.

Musa (Nijerya): Genç yaşına rağmen çok soğukkanlı, çok akılcı oynuyor. Rusya’dan sonra yolu batıya düşecek gibi.
***
Sanchez (Şili): Kulübüyle geçirdiği iyi sezonu milli takımda da sürdürdü. 50 milyonluk transfer baskısından çıkmış gibi.
Giovani (Meksika):
Çok küçük yaşta çok üst düzey oynamanın bedelini ancak atlatabiliyor. Sadece 25 yaşında ve her tarafından tecrübe akıyor.

Haberin Devamı

VEDA EDEN EN İYİ TAKIM

Haberin Devamı

Meksika

Haberin Devamı


Elemelerde sadece 2 galibiyet alıp Y.Zelanda’yla play-off oynamak zorunda kaldıklarında hiç kimse Dünya Kupası’nda iz bırakabileceklerini düşünmemişti. Ama Herrera adında bir isyankar, lejyonerlere değil Meksika Ligi oyuncularına güvenerek harika bir noktaya taşıdı takımını... Hollanda karşısında 52’de golü bulduklarında şutlarda 8’e 1 üstünlerdi. Üstelik
Hollanda’nın o tek şutu da isabetsizdi. O noktadan sonra elenmeleri
gerçekten şanssız ve
Proença’lı.