Ümit Avcı

Ümit Avcı

umit.avci@milliyet.com.tr

Tüm Yazıları
Haberin Devamı

ABD maçından nasıl etkilendiğimiz soru işareti olmuştu herkesin kafasında. Son anda iki kez eline gelen maçı rakibe hediye etmiş olmanın verdiği moral bozukluğu hemen atılmış mıydı, yoksa etkileri Çekya karşısında en büyük rakibimiz mi olacaktı...
Ne yazık ki korkulan senaryo gerçekleşti, o yenilgi Çin’de biletimizi kesti.
Aslında maçtan bir gün önceki hava o maçta güven kazandığımız yönündeydi ama sahadaki görüntü tam tersiydi. Çekya karşısında ne yazık ki beklentilerimizin çok altında bir ekip vardı.
Bu takımın ilk günden bu yana tek kozu savunma olabilirdi, zaten hep o şekilde ayakta kalmıştı. Ama bu kez o savunmadan eser yoktu, Çekya elini kolunu sallaya sallaya potamıza 91 sayı bıraktı! ABD maçında çok işimize yarayan ekstra savunmalar, alan müdafasının farklı şekilleri bu maçta da ‘hatta gerekenden fazla’ denendi ama bu kez basketbol aklı yüksek bir ekip karşımızdaydı. Savunmayı değiştiğimiz anlarda birebirde çok kolay geçilen bir takımımız, bulduğu fırsatları müthiş bir yüzdeyle cezalandıran rakibimiz vardı.
Coach Ufuk Sarıca da, oyuncular da belli ki ABD yenilgisinden sonra ayağa kalkamamış ama yine de sakin kalınmalı. ABD maçının sonunda kaçan 4 faulden bir tanesi bile sayı olsa şu an farklı şeyler konuşuyor olurduk. Bugün hatalar yapsa da, yerden yere vurulmayı hak etmediğini düşündüğüm Ufuk Sarıca, ABD’yi yenen coach olacaktı. ABD maçında şov yapan Ersan, Çekya karşısında 9’da 0 çekmese, belki sahada çok daha dik duran bir takım olacaktı. Evet bu sonuç bize yakışmadı ama şimdi önümüze bakma zamanı.
Madem jenerasyon değişiyoruz daha radikal kararlar almalı. Mesela yıllardır oyun kurucu eksiğimiz nedeniyle guard rotasyonunda kullandığımız devşirme hakkını, belki de 4-5 numaraları oynayabilen bir uzundan yana kullanmalı. Ne yazık ki en çok başımızı o pozisyonlar ağırttı.
Bir de oyuncularımızın takımlarında aldığı süre meselesi var tabi. Bakın Çek ekibine Huruban’la, Bohacik’le kazandı. Bizim benche bakalım; hangi oyuncu takımında istikrarlı süre aldı! Sertaç, Buğrahan, Doğuş, Metecan. Hepsi takımlarının kritik anlarında sahada olamama sıkıntısını, yaşadı. Shilb, kendisini savunsun diye sahaya giren Metecan’ın üzerinden 4 dakikada 8 sayı atıp, 3 asist yaptı. Çünkü karşısında hem fiziksel, hem mental olarak hazır olmayan isimler vardı! Yani artık topyekün kafaları değişme zamanı!
Tabii ki öncesinde bir ihtimal daha var, şansımız da diğer maçların sonunda oldukça arttı. Şimdi bu takımı ayağa kaldırma zamanı. Olimpiyat Elemeleri hakkı kazanalım, sonra eksikleri tekrar masaya yatıralım. Ama ABD’yi ellerinden kaçıran bu ekibi ve özellikle gençleri de fazla yıpratmayalım.