Uzay Gökerman

Uzay Gökerman

uzaygokerman@yahoo.com

Tüm Yazıları

Galatasaray’ın yeni dönemi ile ilgili bir şeyler düşünmeye Fatih Terim ile birlikte başlamış; bunun bir ucunu Atletico Madridli paket transferlere bağlamayı planlıyordum ki dün akşam saatlerinde Reyes’in kulübünde kaldığı ile ilgili bir haber düştü. Bu haber Galatasaray cephesinde önce anlaşılmadı, kabullenilmedi, bir adım sonrasında da şaşkınlığın yarattığı bir takım reflekslere dönüştü.

Paket transfer dönemi sezon ortasında Demirören tarafından başlatılmıştı. Bu transferlerin ne anlam taşıdığına yönelik o günlerde fazlasıyla yorum yapmış, konuşmuş ve yazmıştık. Sonuçlarını izledik.

Haberin Devamı

Hiç dolandırmadan ve dün yazdığım yazının devamı anlamındaki yorumumu paylaşmak isterim.

Atletico Madrid, Galatasaray’ı büyük bir hata yapmaktan kurtarmıştır!”

Bu transferlerin öncelikle maliyeti, futbolcuların tavır alışı ve mevcut form durumları nedeniyle Galatasaray için bir sorun potansiyeli taşıyordu.

Galatasaray yeni yönetimi özellikle taraftarının içinde bulunduğu psikoloji nedeniyle bir an önce bomba niteliğindeki transferler yaparak zaman kazanmak istiyordu. Bunun geri planındaki düşünceyi anlamak ve kabullenmek mümkündür. Ancak doğruluğunu tartışmamız gerekiyordu.

Açıkçası Fatih Terim’in İsveç’e dönük transfer politikası bir model oluşturmada yardımcı olabilirdi. Elmander bu anlamda nokta transfer niteliği taşıyordu. Ancak rotanın bir anda Drogba, Forlan, Reyes şeklindeki isimlere yönelmesi bu anlayıştan uzaklaşmak demekti.

Lucas Neill gibi oyuncunun gönderilip yerine Ujfalisi gibi yaşlı oyuncu tercih edilmesi de bu mantık çerçevesinde bir yere oturtulması zor hamleydi. Ancak geleneksel futbol süreci içindeki pratiklerden biliyoruz ki muhtemelen Ujfalisi bu sezon Galatasaray’ın en iyi transferlerinden biri de olabilir.

Ne ifade eder, bunu sormak gerekiyor.

Modern futbolda bir takımın omurgasını defansın kurgusu oluşturmaktadır. Bu bölgeyi ne kadar genç tutabilirseniz istikrarlı bir takım yaratma avantajınız o kadar artar.

Ujfalisi yanlış bir tercih olmayabilir; ancak sürdürülebilir istikrarlı bir takım modeli için fazlasıyla yaşlıdır, devamlılığı yoktur.

Haberin Devamı

Açıkçası Galatasaray hiçbir hazırlığı olmadan yeni bir yapılanma sürecinin içine girmiştir. Bu sürecin gerçekten tam merkezinde olacak ve bütün bu olan biteni yönlendirecek isim olan Fatih Terim’in suskunluğu ise çok ilginç bir şekilde devam etmektedir.

Oysa direkt olarak Fatih Terim ortaya çıkıp direksiyonda olduğunu göstermeli, tecrübe seviyesi az başkanın bu kadar çabuk yıpranmasına veya acemiliğine izin vermemeliydi.

Ayrıca Sn. Ünal Aysal’ın yanında tecrübe unsuru olarak duran Kare As grubunun da bu transfer sürecini daha etkin yönetmesi beklenirdi. Eski yöneticiler her zaman doğru yolu ve yönetim şeklini gösteremeyebiliyor. Ünal Aysal’ın en kısa süre içinde kendi ekibini kuracağını tahmin ediyorum; bu eklektik yapı risk unsuru taşımaktadır.

Bu dakikadan itibaren panikle daha büyük yanlış transferler yapmamak adına birkaç gün sakince düşünüp, yürürlükteki planı gözden geçirerek ve Fatih Terim’in vizyona çıkmasını sağlamak doğru bir strateji olabilir.

Haberin Devamı

Galatasaray bu sezon Avrupa’da mücadele etmeyecek. Bu nedenle de 34 tanesi lig olmak üzere en fazla 7-8 tane daha Türkiye Kupası maçı yapacak. Çok geniş ve flash isimlerle doldurulmuş kadrolar kurmanın gerekliliğini de bu anlamda gözden geçirmek gerekiyor.

http://twitter.com/uzaygokerman