Uzay Gökerman

Uzay Gökerman

uzaygokerman@yahoo.com

Tüm Yazıları

Arena’da iki kırmızı kart çıktı. İlk kartın sahibinin futbol karakterini bildiğimiz için bunu yadırgamıyoruz, ancak Elmander’in aldığı kart neredeyse dejavu yaşatacak kadar bize bir şeyler hatırlatıyor, uyarıyor.

Bundan birkaç hafta önce yine aynı sahada oynanmış Gaziantepspor maçında da Galatasaraylı oyuncuların gördüğü kartlar vardı ve karşılama kaybedilmişti.

O günkü kartlardan biri pozisyon gereği biraz da hakemin aşırı yorumu sonucu çıkmıştı; ancak ikinci kartta bariz bir şekilde Galatasaray’ın kontrol edilemeyen hırsının etkisi ön plandaydı. Melo o gün Elmander’in yaptığı harekete benzer bir faul yapmış bırakın kart görmeyi pozisyon devam etmiş ve ucuz kurtulmuştu.

Haberin Devamı

Galatasaray topa ileride basıyor. Hücum bölgesinde oynayan oyuncular dâhil olmak üzere orta sahada bu baskı üst düzeye çıkıyor ki burada Engin Baytar ismini görüyoruz.

Engin’in attığı birinci gol tartışmalı da olsa bu pres anlayışının güzel bir örneğiydi.

Hiç kuşkusuz mücadeleci futbol izlenmesi en güzel oyunlardan biridir; taraftarı zaten kendinden geçirir. Ancak bunun ölçüsünü hem doğru ayarlamak hem de sahadaki oyuncularınızın karakteri ile doğru orantılı bir görev dağılımı vermek gerekiyor.

Engin Baytar’a verilen görevin abartılı olduğunu haftalardır burada yazıyorum. Sahada o kadar çok koşuyor, mücadele ediyor ki an geliyor kontrolü kaybediyor. Öyle ki kaleci Borjan’ın tatlı sert hareketi bile onu kendisinden geçiriyor.

Hiç futbol oynamamış olsak ve oyunu sadece elimize tutuşturulmuş kurallarla izlemeye çalışsak belki Borjan’ın Engin’e yaptığı hareketi farklı bir şekilde de yorumlayabiliriz. Borjan kendine yapılan engellemeden bir an önce kurtulmaya çalışıyor. Ancak yine biliyoruz ki kalecilere böyle yakın markaj da faul atışını gerektiriyor.

Hakem o pozisyonda devam kararı verirken Engin’in gidip Borjan’a kafa atması elbette akıl alır gibi değil.

Demek ki Engin Baytar gerçekten bu stresi ve kendisine yüklenen görevi kaldıramıyor.

Üzerine Elmander’in Hayrettin’in aşil tendonuna krampon ile sakatlamaya yönelik kasti basması da eklenince burada mesaj alması gereken kişinin Fatih Terim olduğunu net olarak söyleyebiliyoruz.

Haberin Devamı

Galatasaray’ın 2-0 öne geçip en rahat futbol oynaması gereken ve hatta oynamaya başladığı bir sürecin içinde sigortalarının atmasının etkilerini saha içinde örnekleriyle görebiliyoruz.

Fatih Terim’in dünkü Milan Baros tercihi de ilginçti. Hatta maç başlamadan önce bu dizilişi gördüğümüzde ister istemez Sivasspor’un Fenerbahçe’nin top oynamasını engelleyen orta sahasının belirleyici olabileceğini düşünmeden edemedik.

Ancak tecrübeli teknik adamın orta sahadaki eksikliği ileride hücum pres yaparak aşmaya çalıştığını izledik.

Sivasspor ne oyun kurabildi ne de attığı gole kadar bir pozisyon üretebildi. 2-0’dan sonra Galatasaray’ın en çok sevdiği bire birli, ver kaçlı oyunlarla ceza sahası içinde sürekli kaleci ile karşı karşıya kalacağı pozisyonlar geliştirmesine de izin verdi.

Hiç kuşkusuz burada belirleyici olan şey Galatasaraylı oyuncuların öne geçmiş olmanın verdiği rahatlık, çift forvet ve Sivasspor’un da psikolojik olarak karşılaşmayı kaybetmiş olma hisleriydi.

Haberin Devamı

Fatih Terim 2-0’dan sonra ileriden bir oyuncu eksiltip, orta sahayı güçlendirebilirdi. Ancak o da bir süre ileride rahat oyun kuran oyuncularının büyüsüne kapıldı ve farkın artacağını düşünerek maç başında yaptığı seçimin etkisinde kaldı.

2-1’den sonra ise işin rengi her anlamda değişti.

Büyü bozuldu, ortaya girişte yazdığım sorunlar çıktı.

Kazım’a verilen opsiyon devam ediyor. Fatih Terim futbolcusuna sahip çıkarak ve ısrar ederek belki de ondan bir Burak Yılmaz performansına ulaşmasını bekliyor, umuyor. Ancak kulübede aynı beklenti içinde olan Galatasaray’ın altyapısından yetişmiş futbolcular da var.

Elbette tercih teknik adamındır. Kimi kazanması gerektiğine o karar verir.

Galatasaray üst üste oynadığı bu maçlardan kendisi için bir ders çıkarmayı başarabilirse yoluna devam edecek ancak aynı yolda ısrar ederse hem kendisi çok sıkıntı çekecek hem de hakemlerin çok konuşulacağı bir ortamı kendi eliyle hazırlamış olacak.

Galatasaray hırsını kontrol edemiyor.

http://twitter.com/uzaygokerman