Futbol 'Üzgünüm ama kurallar böyle'

'Üzgünüm ama kurallar böyle'

13.11.2014 - 02:30 | Son Güncellenme:

UEFA’nın Yo-Yo testini geçemeyen Fırat Aydınus ve Bülent Yıldırım’ın yerlerine Tolga Özkalfa ile Ali Palabıyık, 2015 yılı FIFA listesine alındı. MHK Başkanı Zekeriya Alp, “Üzgünüm ama maalesef kurallar böyle. Bu olay umarım genç hakemlere iyi bir örnek ve ders olur” ifadelerini kullandı.

Üzgünüm ama kurallar böyle

Türkiye Futbol Federasyonu Merkez Hakem Kurulu Başkanı Zekeriya Alp, 2015 yılı FIFA listesini açıkladı. UEFA tarafından yapılan Yo-Yo testinde başarılı olamayan Fırat Aydınus ve Bülent Yıldırım’ın listeden çıkarıldığını bildiren Alp, bu iki hakemin yerine İzmir bölgesinden Tolga Özkalfa ile Ankara bölgesinden Ali Palabıyık’ın kokart takacaklarını söyledi.
UEFA Hakem Komitesi Üyesi ve Türkiye’den Sorumlu Eğitimci Jaap Uilenberg ve Hakem İşleri Müdürü Burçin Keskin’in de katıldığı basın toplantısında, MHK Başkanı Alp, “Aydınus ve Yıldırım’ın listeden çıkarılma kararının altında imzam olmasından büyük üzüntü duyuyorum. Ancak maalesef kurallar böyle. Bu olay umarım genç hakemlere de iyi bir örnek ve ders olur” ifadelerini kullandı.
Jaap Uilenberg ise Aydınus ve Yıldırım’ın çok deneyimli hakemler olduklarını, ancak UEFA tarafından şart koşulan Yo-Yo testini geçemedikleri için listede kalsalar bile 2. kategoriye düşeceklerine dikat çekti. Hollandalı hakem hocası, “Bu hiç istemediğimiz ve üzüldüğümüz bir durum. Listede kalsalardı seneye sadece Şampiyonlar Ligi ve Avrupa Ligi’nde ön eleme maçı yöneteceklerdi. Bunu kabullenmek zordu. MHK Başkanı ile yaptığımız görüşmelerde UEFA’nın bakış açısını anlattım. Kendileri de buna göre bir karar verdiler” dedi.

Haberin Devamı

İkisi de devam edecek
MHK Başkanı Zekeriya Alp, Aydınus ve Yıldırım’ın FIFA kokartlarının alınmadığını, zorunlu bir görev değişikliği yapıldığının altını çizerek, “Süper Lig’de en önemli maçları yönetmeye devam edecekler. Bana soruyorlar ‘Yo-yo testini geçemeyenler bizim ligde nasıl düdük çalabilir’ diye. Bir kez daha söylüyorum bu test UEFA’nın uygulamasıdır. Bizde resmi olarak yok. İleride belki biz de geçeriz” diye konuştu.

Yeni FIFA listesi

Hakemler: Cüneyt Çakır, Hüseyin Göcek, Halis Özkahya, Tolga Özkalfa, Barış Şimşek, Mete Kalkavan, Ali Palabıyık.

Yardımcı Hakemler: Bahattin Duran, Tarık Ongun, Mustafa Emre Eyisoy, Serkan Ok, Aleks Taşçıoğlu, Cem Satman, Orkun Aktaş, Kemal Yılmaz, Ekrem Kan, Ceyhun Sesigüzel.

Haberin Devamı

‘UEFA gençleri görmek istiyor’
Jaap Uilenberg, UEFA’nın son yıllarda genç hakemleri FIFA listesinde görmek istediğini belirterek, “FIFA listesi demek o ülkenin en iyi 7 hakemi demek değildir. Bu kokartı ömrünüzün sonuna kadar takamazsınız, zamanı geldiğinde elbette görev değişimi olacaktır” dedi.

Korkmaz’a eleştiri
Uilenberg, Beşiktaşlı Gökhan Töre’nin İngilizce küfür yüzünden kırmızı kart gördüğü pozisyonla ilgili olarak Erciyesspor Teknik Direktörü Bülent Korkmaz’ı eleştirdi: “İngiltere veya Hollanda’da bu sözler o kadar önemli değil. Pozisyonu gördüm. Burada önemli nokta var. Kırmızı kartın çıkmasının nedenlerinden bir teknik direktörün büyük baskı oluşturması. Doğru bir fair-play örneği değil. Teknik adamın davranışlarını sorgulamamız lazım. Futbolda olmaması gereken bir resim.”

Üzgünüm ama kurallar böyle

Milliyet farkı

Merkez Hakem Kurulu’nun, UEFA’nın uyguladığı ‘Yo-Yo’ koşu ve dayanıklılık testini geçemeyen
Fırat Aydınus ve Bülent Yıldırım’ı FIFA listesinden çıkartarak, yerlerine Tolga Özkalfa ile Ali Palabıyık’ı almaya karar vermesi 20 Ekim’de Milliyet’e manşet olmuştu. Cemal Ersen imzalı haberimiz hakem camiası ve spor kamuoyunda büyük ses getirmişti.