Skorer VE ANEKE'YE SINIR DIŞI

VE ANEKE'YE SINIR DIŞI

02.02.2000 - 00:00 | Son Güncellenme:

VE ANEKE'YE SINIR DIŞI

VE ANEKEYE SINIR DIŞI


Uygulanan tüm testler pozitif çıktı. İstanbulspor polise başvurdu. Nijeryalı oyuncunun Türkiye'ye elini kolunu sallaya sallaya girmesi endişe yarattı


       İstanbulspor tarafından transfer edilmek üzere getirtilen Aneke'nin, AIDS'li olduğu Çapa Tıp Fakültesi Hastanesi'nde yapılan dört ayrı test sonucunda da belgelendi. Bunun üzerine İstanbulspor Kulübü, Yabancılar Polisi'ne başvurup, gerekli bilgileri verdi. Nijeryalı oyuncunun en kısa zamanda tıpkı KKTC'den olduğu gibi Türkiye'den de sınır dışı edileceği öğrenildi. Aneke'nin taşıyıcı hasta olması, İstanbulsporlu futbolcuları bir kez daha paniğe sevk etti.

       Bir yandan bu gelişmeler yaşanırken, diğer yandan Türkiye'nin hiçbir yabancı oyuncuya Eliza testi uygulamadığı, ligde bulunan diğer oyuncuların HIV virüsü taşıyıp taşımadıklarının bilinmediği de ortaya çıktı. Asıl büyük skandal ise, KKTC'den sınır dışı edilen ve bulaşıcı hastalığı olduğu sınır dışı belgesinde de yazılı bulunan Aneke'ye, Türkiye'ye girişte en ufak bir zorluğun çıkarılmaması, hatta Nijeryalı oyuncunun haftalarca Türkiye'de kalması oldu.

       Lefkoşa Dr. Burhan Nalbantoğlu Hastanesi'nde yapılan tetkiklerinde, kanında HIV virüsü taşıdığı belgelenen Aneke, KKTC'den 24 Nisan 1999 tarihinde sınır dışı edildi (Belge 1). 1981 yılında Nijerya'nın Onıtsha kentinde doğan Francıs Okwudılı Aneke'nin muhaceret kanununun 105. faslı (Belge 2) çerçevesinde bulaşıcı hastalık taşıdığı için sınır dışı edildiği resmi yazışmalara yansıdı. Polis, 5 Mayıs 1999'da Muhaceret Dairesi Müdürlüğü'ne yazdığı yazıda (Belge 3), Aneke'nin tutuklanarak Girne'den sınır dışı edildiğini bildirdi.

       KKTC güvenlik birimleri, sınır dışı işleminde, sınır dışı olan kişinin pasaport ve evraklarının, varılan ülkede polise teslim edilmek için gemi kaptanına verildiğini belirtti. Bu durumda Taşucu'dan, bulaşıcı hastalık taşıyanların girmesine yasak konmasına karşın, Aneke'nin Türkiye'ye nasıl sokulduğu bir başka önemli nokta olarak dikkati çekti. Aneke'nin kimlerle ilişki kurduğu ve virüsün kimlere yayıldığı sorusu da gündeme geldi.