Milli Takım Yabancıda son nokta

Yabancıda son nokta

13.11.2017 - 02:30 | Son Güncellenme:

Cumhurbaşkanı Erdoğan, TFF ile kulüplerin 2019 sonrasına yönelik bir çalışma yapması gerektiğini dile getirdi.

Yabancıda son nokta

*Futboldaki yabancı sayısı konusundaki tartışmaları sonlandıran Recep Tayyip Erdoğan, “2019’a kadar anlaşmalar yapılmış. O tarihe kadar anlaşmalar yapıldığına göre, bunun üzerine herhangi bir spekülasyon yapmaya gerek yok” dedi

Haberin Devamı

*Cumhurbaşkanı Erdoğan şöyle devam etti: “2019’dan sonrasına yönelik Türkiye Futbol Federasyonu (TFF) tüm kulüplerle oturup masaya yatırmalı ve bundan sonraki süreci nasıl sürdürelim, yürütelim konusunda üzerinde durmalarında fayda var.”

Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan, NTV ve NTV Spor’da “% 100 Futbol” programına konuk oldu, son dönemde en çok tartışılan “Yabancı sayısı” konusuna son noktayı koydu.
Rıdvan Dilmen ve Murat Kosova’nın sorularına cevap veren Cumhurbaşkanı Erdoğan, ilk olarak futbolculuk dönemini anlatırken yabancı konusunda da şunları söyledi:
‘Yasa neyi emrediyorsa’
“Şu anda yasa neyi emrediyorsa, neye amirse, bütün kulüpler onu yapıyor. Özellikle bizim futbol kulüplerimiz, futbolcuyu niçin hazırlar? Milli Takımımız için hazırlar. Milli Takıma hazır olabilmek için, oyuncunun oyun saatinin, oyun dakikasının miktarının fazla olması lazım. Bir futbolcu ne kadar fazla oynarsa, görev alırsa o zaman milli takıma adaylık konusunda da onun şansı o kadar artacaktır. Ama en güçlü takımlarımızda istikbal vaat eden veya beklediğimiz futbolcularımız olmazsa, bizim oradaki şans yüzdemiz eksilir. Biz yine de yurt dışında oynayan futbolcularımızı, lejyonerlerimizi almak suretiyle takım oluşturmaya çalışıyoruz. Dünyaya baktığımızda, dünyada da marka futbolcular seyirci çekebilmek için ne yapıyorlar? Transfer yapmak suretiyle, o kulüpler çok ciddi rakamları harcıyorlar. Benzer şey bizde de var.”
‘Hiç olmasın, yanlış’
Birçok yabancı futbolcuyla 2019’a kadar anlaşmalar yapıldığını dile getiren Recep Tayyip Erdoğan, “O tarihe kadar anlaşmalar yapıldığına göre; bunun üzerine herhangi bir spekülasyon yapmaya gerek yok. Çünkü bu yürüyen bir süreç. 2019’dan sonrasına yönelik Türkiye Futbol Federasyonu (TFF) tüm kulüplerle oturup masaya yatırmalı ve bundan sonraki süreci nasıl sürdürelim, yürütelim konusunda üzerinde durmalarında fayda var. Yabancı futbolcu olmasın mı? Hiç olmasın mantığı bir defa yanlış bir mantık. Olacak bir şey değil. Çünkü onların da bizim futbolumuza katacakları çok şey var. Onların katkısı tribünlere de ayrı bir hareket, canlılık getirecektir. Bunları da görmemezlikten gelemeyiz” yorumunu yaptı.
Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan, Türk vatandaşlığına sonradan geçen sporculara “devşirme” denmesini uygun bulmadığını da dile getirerek, “İngilizler, Fransızlar da yapıyor. Keşke kendi tohumlarımızdan, topraklarımızdan yetişse... Ama bu olmuyorsa, bu dünyanın da bir gerçeğiyse buna da tamamıyla ters bakmanın bana göre pek faydası olmaz diye düşünüyorum. Türkiye Cumhuriyeti vatandaşlığını kabul eden, tabii ki ekstra olacak. Zayıf falan olmayacak. Şu anda sıkıntısı var. Allah şifalar versin. Naim Süleymanoğlu, Halil... Bunlar geldiler, ne oldu? Halterde Türkiye’ye sınıf atlattılar. Bir dönüşüm, değişim yaşattılar. Atletizm tarihinde de son olarak Azeri kardeşimiz o da şampiyon oldu. Etiyopyalı kızımız hakikaten bize şampiyonluklar getirdi. Böyle olduğu zaman, onlar da arkadan bir çekim alanı oluşturup, birilerini çekiyor” diye konuştu.
‘Parayı yönetene vermeli’
Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan, kulüp yönetimleri konusunda Gençlerbirliği Başkanı İlhan Cavcav’ı örnek gösterirken, kulüpleri yönetenlerin parayı da yönetmeyi bilmesi gerektiğini ifade etti.
Kulüp yönetimlerimizin hassas davranmalarının gerekli olduğunu dile getiren Erdoğan, “Başımızı iki elimiz arasına alıp, nerede ne tür eksiğimiz var denmeli? Rahmetli İlhan Cavcav için ‘kasasında para olan başkan’ derlerdi. Ayağını yorganına göre uzatıyor. Onun dışında futbolcular bulup çıkartırdı. Kasasında da para hep vardı. Demek ki işadamlığının yanı sıra bu işi iyi değerlendiriyordu” dedi.
Günümüzde artan sponsorluklara da değinen ve bununla birlikte kadın ve erkekler sporcuların tüm dünyayı zorladığına değinen Cumhurbaşkanı Erdoğan, “Gelir gider tablosunda bana göre iş biraz da paranın yönetimindedir. Başarıda bir şeyi çok çok önemserim. Parayı çok iyi yönetmek lazım. Parayı da çok iyi yönetene vermek lazım. Eğer parayı iyi yönetmede sıkıntı olursa orada geri gidersiniz. Ama iyi yönetilirse para, o zaman onunla hem kaliteyi satın alırsınız hem de para kendi kendini üretir” yorumunu yaptı.
‘Hedefi vuramıyoruz’
Murat Kosova’nın, “Fenerbahçe, EuroLeague; Galatasaray Eurocup Şampiyonu oldu. Beşiktaş, Şampiyonlar Ligi’nde fırtına gibi esiyor. Ama bunu maalesef milli başarıya taşıyamadık” yolundaki görüşünü değerlendiren Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan, “Bu şunu gösteriyor; milli ve yerli noktasında maalesef hedefi vuramıyoruz. Türkiye’nin sorunu fiziki mekanlar sorunu değil. Türkiye bunu aştı” ifadesini kullandı. Erdoğan, sporun özellikle öğrencilere ve gençlere ulaştırılması gerektiğini dile getirdi.
Kaptanlıkla gelen kırmızı!
Futbolculuk dönemini anlatırken Rıdvan Dilmen’in, “Hiç kırmızı kart gördünüz mü?” sorusuna “Bir kere” diyerek cevap veren Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan,
“Aslında çok da ciddi bir şey değildi ama... Anadolu Hisarı Stadı’nda yanılmıyorsam Yıldız ile oynuyorduk. Takım kaptanıyım aynı zamanda... Kaptanlığın verdiği itirazı yaptım. Hakem bana kırmızı kartı çıkardı. Hayatımda bir kırmızı kart vardır, odur. Başka yok” dedi.
Denizli’ye yakışır
İzmir’deki statların yapıldığı konuşulurken, Rıdvan Dilmen, “Alsancak, tarihi bir stattı. Alsancak Mustafa Denizli Stadı neden olmasın?” dedi.
Bunun üzerine Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan, “Ben Mustafa Hoca’yı Altay’da tanıdım. Orada, sonraki dönemleri daha farklı ama ilk şöhreti orada. Doğum yeri de İzmir Çeşmeli. Yakışır” diye konuştu.
Statta herkese ibadet olanağı
Başakşehir Fatih Terim Stadı’nda gerçekleşen program çekiminden önce tesisi gezen Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan, burada mescitle birlikte yapılan şapel ve sinagog nedeniyle Göksel Gümüşdağ’ı takdir etti.
Erdoğan, “Başkanın bu hassasiyeti bana göre takdire şayan... Futbolcu da, seyirci de... Olayı hep birlikte düşünmek lazım. Hem şapel hem de sinagog olması, ayrıca mescit bulunması... Seyirci var, ibadetini yapacak. Ama maçı da seyretmek istiyor. Namaz saatine de rastlıyor maç. Böyle bir yer varsa, mescide iner, namazını kılar. Müslüman için bu... Öbür tarafta, hristiyan veya musevi olanlar var. Futbolcu veya konuklardan... Onlara tahsis edilmiş yerde ibadetini yapıp maçı izleme fırsatı bulur. Maalesef bütün statlarda bu yok” dedi.
‘Takdir TFF’de’
Rıdvan Dilmen’in, “Milli Takım formasına saygı duyuyorum. Ama sanki bizim dönemimizdeki forma daha iyi gibiydi. Siz nasıl düşünüyorsunuz?” sorusuna cevap veren Recep Tayyip Erdoğan, “Takdir benim değil, takdir TFF’de. Şimdi bir de sponsor var. Klasik olarak geçmişteki formalarımız hakikaten çok daha farklıydı. Brezilya da yeni yeni değiştirmeye başladı. O da değiştirmiyordu. Biz yine de oralara takılmaktan çok, bunlar çok çok farklı (eski formaları gösteriyor)... TFF’nin özellikle tercihi kendine ait” diye konuştu.
‘Türk sporu için büyük şans’
Demirören, “Cumhurbaşkanımızın himayelerinde ve devletimizin garantörlüğünde 2024’ü muhakkak kazanacağımızı düşünüyorum. Türkiye’nin futbola son birkaç senedir yaptığı yatırımı dünyada hiçbir ülke yapmadı. Yapamaz da... Bu, Avrupa Şampiyonası için büyük olay” dedi
% 100 Futbol’da Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan ile ilgili konuşan Futbol Federasyonu Başkanı Yıldırım Demirören, “Sayın Cumhurbaşkanımız Türk sporu için büyük bir şans. Hem futbola hem spora yaptıkları ortada... Futbol Federasyonu Başkanı olarak bugüne kadar federasyonun her başarısının arkasında Sayın Cumhurbaşkanımızın şahsi desteği muhakkak vardır. Sayın Cumhurbaşkanımızın himayelerinde ve devletimizin garantörlüğünde 2024’ü (Avrupa Futbol Şampiyonası) muhakkak kazanacağımızı düşünüyorum. Çünkü Türkiye’nin futbola son birkaç senedir yaptığı yatırımı dünyada hiçbir ülke yapmadı. Yapamaz da... Türkiye’deki yeni statların yaş ortalamasına bakarsanız, 1.5 veya 2... Bu, Avrupa Şampiyonası için büyük ve önemli bir olay. Onun için Sayın Cumhurbaşkanımızın himayelerinde bu şampiyonayı da alacağımızı düşünüyorum. Zaten Vodafone Park’a Süper Kupa finalini aldık. 2020 Şampiyonlar Ligi finaline adayız. İnşallah alacağız” diye konuştu.
Basketbol Federasyonu Başkanı Hidayet Türkoğlu da şunları söyledi:
“Çok şanslı bir ülke olduğumuzu herkesin bilmesi gerekir. Sayın Cumhurbaşkanımız her fırsatta hem sporcularla hem de yönetimsel anlamında herkesle iyi ilişkileri olan, sporun daha ileride olması için emek sarf eden birisi. Bazen biz söylemeden, kendisi bize maç skorları ve gidişatı söyleyen bir cumhurbaşkanı. Her fırsatta hem sporun hem spor camiasının yanında.”
BAŞKANLAR NE DEDİ?
‘Esas katkısı FETÖ ile mücadelesi’
Aziz Yıldırım (Fenerbahçe Başkanı): Kulüplerin bütün sorunları, Kulüpler Birliği üzerinden gidildiği ve dertler anlatıldığında, bu dertlere her zaman çözüm bulmak için kanunlar çerçevesinde destek olmuştu. Cumhurbaşkanımızın bu ülkeye yapmış olduğu esas katkı, FETÖ ve örgütleriyle yaptığı mücadeledir. Bunu her yerde söylemeye mecburuz. Eğer 15 Temmuz’da Sayın Cumhurbaşkanı’nın etrafında bu direniş olmasaydı Türkiye Cumhuriyeti belki tarihte yok olmuş olacaktı.

"Dertlere derman"
Dursun Özbek (Galatasaray Başkanı): Her şehirde aşağı yukarı çok modern tesisler yapıldı. Dünya çapındaki her türlü organizasyonu artık Türkiye alabilecek kapasitede. Bunun için Sayın Cumhurbaşkanı’na teşekkür etmek lazım. Tabi kendisi de futboldan geliyor. Futbola büyük önem veriyor. Hiç bir kulüp yok ki; Sayın Cumhurbaşkanı’na gitsin de derman bulamasın.
‘Futbolu iyi biliyor’
Fikret Orman (Beşiktaş Başkanı): Bizim camiamızla çok ilgili. Zaten stadın yapılmasında her seferinde dile getirdiğimiz gibi çok büyük pay sahibi. O zaman da söyledim, hala söylüyorum, Allah razı olsun. Geçen maçı beraber seyrederken de şuna vakıf oldum. Futbolu çok iyi biliyor. Oyun, oyunu okuması, sporcular hakkındaki bilgileri, taktik bilgisi... İnanılmaz derecede bilgi sahibi.
‘Bu hizmetlere rağmen’
Göksel Gümüşdağ (Medipol Başakşehir Başkanı): Özellikle son 10 yılda, dünyada eşi benzeri olmayan bir stat yatırımı yapıldı. Maalesef bu statlara rağmen, devlet ve Sayın Cumhurbaşkanımız bu hizmetleri yapmasına rağmen, kulüpler aynı oranda başarılı değil. Ben başarılı olmadığımızı düşünüyorum. Bundan sonra kulüpler olarak hem Sayın Cumhurbaşkanımıza hem halkımıza yeni yapılanmayı önlerine koymamız lazım.