Galatasaray Yanal'ın cesur hamleleri

Yanal'ın cesur hamleleri

10.11.2013 - 20:01 | Son Güncellenme:

Milliyet spor servisinden Levent Kalkan, Fenerbahçe-Galatasaray derbisini değerlendirdi.

Yanalın cesur hamleleri

LEVENT KALKAN'IN ANALİZİ

Haberin Devamı

İLK YARI:

Süper Lig'de fikstürün çekildiği günden bu yana büyük heyecanla beklenen derbinin ilk yarısında iki takım da planlarını uygulamakta zorlandı.
Fenerbahçe, Alper Potuk dışında ideal kadrosuyla sahaya çıktı. Sakatlığı düzelen Gökhan Gönül sağ beke geri dönerken, Webo da, Emenike'yi yedeğe göndererek ilk 11'deki yerini aldı. Teknik Direktör Ersun Yanal, Galatasaray'ın daha fazla savunmada kalacağını düşünerek Webo'nun hava topu hakimiyetinden yararlanmak istemiş olacak ki tercihini Kamerunlu oyuncudan yana kullandı.
Sarı-lacivertli takım genelde yaptığı gibi orta sahaya hakim olarak oyunu kontrol etmeyi planlıyordu ancak Galatasaray'ın 5'li orta sahası ilk yarıda buna fazla izin vermedi. Rakip yarı alanda topu dolaştırmakta zorlanan Fenerbahçeli orta saha oyuncuları sık sık Webo ve Gökhan'a uzun toplar attı. Ancak Dany, Gökhan'a, Semih ile Chedjou da Webo'ya boş alan bırakmadı.
Fenerbahçe aradığı golü Chedjou'nun hediyesiyle buldu. Dengesini kaybeden Kamerunlu çok gereksiz biçimde topa kolunu uzatmasa penaltı oluşmayacaktı ancak tecrübesine yakışmayan bir hata yapınca, Fenerbahçe ikramı geri çevirmedi, Emre'nin penaltısıyla üstünlüğü ele geçirdi.
Sneijder'in yokluğunda Selçuk'un, Drogba'ya daha yakın oynamasını beklerdik fakat Teknik Direktör Mancini orta sahayı beşlemeyi tercih etti. İkinci yarıda Selçuk, Sneijder'in pozisyonunda görev yaparsa sarı-kırmızılı takımın ofansif gücü ciddi biçimde artacaktır. Orta alanda oluşabilecek muhtemel sıkıntı ise Fenerbahçe'ye avantaj sağlayabilir.
Ersun Yanal, Galatasaray'ın ikinci yarıda risk alacağını düşünerek Emenike kozunu oynayabilir. Nijeryalı yıldızın, Kuyt veya Webo'nun yerine oyuna dahil olması, kontratak şansları yakalaması muhtemel görünen sarı-lacivertli takımın ikinci gol şansını artıracaktır.

Haberin Devamı

İKİNCİ YARI:

Şükrü Saracoğlu Stadı'nda, doğruları ve yanlışlarıyla bir derbi heyecanı daha geride kaldı. Kazanan taraf daha fazla isteyen ve sahanın bütün bölgelerinde daha çok savaşan Fenerbahçe oldu.
Göreve geldiği ilk günden beri sarı-lacivertli takıma kendi ofansif felsefesini monte etmeye çalışan ve bunun için büyük emek harcayan Ersun Yanal dün de sınıfı geçti. Yanal, Kuyt sakatlanınca pekala Mehmet Topuz'u sahaya sürebilirdi ama Emenike'yi tercih ederek, "en iyi savunma hücumdur" anlayışından taviz vermedi. Aykut Kocaman'ın kontrollü futbol anlayışına saygı duyuyoruz ama Yanal'ın cesur hamlelerinin sarı-lacivertli taraftarların daha fazla beğenisini topladığı da ortada. Maçın son bölümlerinde yapılan tezahüratlar da bunun kanıtı gibiydi.
Fenerbahçe ikinci yarıda dinamik oyun anlayışını devam ettirirken, Galatasaray'a adeta, "Ben bu maçı çok istiyorum" mesajını verdi. Cristian'ın golünde hücum pres meyvesini verdi. Webo'nun ofsayt pozisyonundaki Emenike'yi engellemesi de bir tecrübe gösterisiydi.
Sahaya fazla kontrollü bir kadro süren Galatasaray Teknik Direktörü Mancini ikinci yarıda hatalarını görüp oyuna müdahale etti. Ceyhun-Engin, Bruma-Umut değişiklikleri doğruydu ve sarı-kırmızılı takımın biraz daha önde oynamasını sağladı. Semih-Aydın değişikliği için ise çok geç kaldı. Zirvenin 9 puan gerisine düşen Galatasaray önümüzdeki haftalarda felsefesini değiştirmek zorunda. Sarı-kırmızılı takım "önce savunma" anlayışıyla oynamaya devam ederse farkın kapanması bir hayli zor görünüyor.
Hakem Bülent Yıldırım'ın çaldığı iki penaltı düdüğü de doğruydu. Genel yönetimi ise vasatı aşmadı.