Dünyadan Futbol ‘Yasak çözüm değil!’

‘Yasak çözüm değil!’

15.12.2012 - 02:30 | Son Güncellenme:

Avrupa Taraftarlar Birliği Genel Koordinatörü Wurbs deplasman yasağı ile ilgili “Taraftar yoksa sorun da yok yöntemi, uzun vadede zarar verir” dedi

‘Yasak çözüm değil’

ONUR DİNÇER

Fenerbahçe-Galatasaray maçı öncesinde yeniden alevlenen ‘deplasman yasağı’ tartışmalarına Avrupa Taraftarlar Birliği Genel Koordinatörü Daniela Wurbs da katıldı. MİLLİYET’e konuşan Wurbs, konuk takım taraftarlarını, stada almama kararının futbolun ruhuna zarar verdiğini söyledi.

Haberin Devamı

İşte Wurbs’un yanıtları:

Deplasman yasağı ile ilgili neler düşünüyorsunuz?
Bence bu yönteme yetkililer çaresizlikten başvuruyorlar. Çünkü futbolda taraftarların neden olduğu şiddet olaylarını başka türlü nasıl önleyeceklerini bilmiyorlar.

Bunun çözüm getirmeyeceğini mi düşünüyorsunuz?
Bu, yalnızca kısa süreli çözüm olabilir. Ancak ‘taraftar yoksa sorun da yok’ düşüncesiyle hayata geçirilen bu yasaklama yöntemi uzun vadede oyuna zarar verecektir. Futbolda şiddet yanlısı olmayan taraftarların çoğunlukta olduğunu unutmamak gerekir. Bu yasak ile tüm taraftarlar holigan olarak kabul edilmektedir. Ayrıca geçmişteki örneklerden stadda olmasa da holiganların bir şekilde farklı yerlerde karşılaşarak yine şiddet sergiledikleri görüldü.

Haberin Devamı

Türkiye’deki uygulama hakkında ne düşünüyorsunuz?
Deplasman yasağı getirilerek Türkiye’de de bu sorunun çözüleceğini zannetmiyorum. Türkiye’deki futbol otoritelerinin, bu uygulamayı devam ettirerek futbolu uzun vadede çekici bir hale getirebilecekleri konusunda şüphe duyuyorum.

Çözüm ne olabilir?
Sorun taraftarlarla ilgili bir sorun ve çözüm onlarla olmalı. Taraftarlar da yönetimlerde olmalı ve çözümün nasıl olabileceğine dair söz sahibi olmalılar. Böylece şiddet yanlısı olan kesim diğer taraftarlarca izole edilebilecektir. Farklı taraftar gruplarını biraraya getirecek sosyal taraftar projeleri de izlenecek başka bir yöntem olabilir.

Yazarlar