Yavuz Kocaömer

Yavuz Kocaömer

ykoca@milliyet.com.tr

Tüm Yazıları
Haberin Devamı

Erzurumluların tabiriyle, 2026 Kış Olimpiyat Oyunları’na aday adaylığımız dahi kabul edilmedi. Biz bu konudaki görüş ve eleştirilerimizi yazdık. Tabii burada Erzurum Milletvekili Prof. Dr. Mustafa Ilıcalı’yı muhatap olarak gördük. Zira tüm medyada ve çıkan haberlerde hep o konuşuyordu. Telefonda defalarca anlatmaya çalıştık. “Yanlış yapılıyor, Sayın Cumhurbaşkanımızı boşu boşuna meşgul ediyorsunuz, şu şu nedenlerle bu adaylığın, adaylık başvurusu dahi kabul edilmez” dememize rağmen, Erzurumlu Dadaşların ısrarı ile bu adaylığın başvurusu -tabii emir de Sayın Cumhurbaşkanı’ndan gelince- Türkiye Milli Olimpiyat Komitesi (TMOK) tarafından yapıldı.

Heyette kimler var?
Ama geçenlerde yaptığımız uzun bir telefon görüşmesinden sonra anladık ki bunların sorumlusu tek başına Mustafa Hocamız değil. Orada bir heyet varmış ve bu heyetin görüşleri böyleymiş. Kimdir bu heyet? O heyette kimler vardır? Bu konularda neler bilirler? Sonra söylenen, “Evet aday olamadık ama Erzurum ismi dünyada duyuldu” sözleri kulağımıza geldi. Hayda! Türkiye’nin prestiji uluslararası bir organizasyonda kaybolurken, Erzurumumuz dünyaya tanıtıldı. Bu mudur bunun bedeli? Defalarca söyledik. Uluslararası Olimpiyat Komitesi Başkanı Thomas Bach, biz adaylığımızı yapmadan önce, “Artık bundan sonra kış sporlarında gelişmekte olan ülkelere olimpiyat oyunları verilmeyecek” dedi.

Niye söylemediniz?
Eskiden durum farklıydı. Kaldı ki, en büyük yanlışlarımızdan biri de sadece olimpiyat oyunlarından bahsetmemizdi. Paralimpik oyunları olmadan olimpiyat oyunlarının yapılamayacağı da uluslararası bir kuralken. Mustafa Ilıcalı Hocamızı üzmek gibi bir niyetimiz asla olamaz.
Kendisinin bu ülkeye ne kadar bağlı olduğunu, doğup büyüdüğü yer olduğu için özellikle de Erzurum’a nasıl sahip çıktığını hiç tartışmayız. Bu eleştirilerimizi Mustafa Hoca’ya karşı bir eleştiri konusu yapıp onu kötüleyenler önce kendi hallerine baksınlar, ondan sonra bilmedikleri işlere karışmasınlar. Bu arada iki çift lafımız da Türkiye Milli Olimpiyat Komitesi Başkanı Sevgili Prof.Dr. Uğur Erdener’e, Sevgili Başkan, size Cumhurbaşkanlığımızdan veya onun vasıtasıyla birilerinden bu talep geldiği zaman, niçin “Alma şansımız sıfır, yapmayalım böyle bir şey” diyemediniz? Ama aynı şeyleri telefonda bu satırların yazarına söylemiştiniz.