Yavuz Kocaömer

Yavuz Kocaömer

ykoca@milliyet.com.tr

Tüm Yazıları
Haberin Devamı

Tokyo’da düzenlenecek olan 2020 Olimpiyat ve Paralimpik Oyunları’nın başlamasına daha neredeyse bir yıl var. Ancak Japonya hiçbir vakti boşa harcamıyor.
Tokyo Olimpiyat Oyunları ve Paralimpik Oyunları Düzenleme Komitesi (Tokyo 2020), Olimpiyat ve Paralimpik madalyalarını yapmak için Japonya’nın dört bir yanında ‘Tokyo 2020 Madalya Projesi’ adı altında bir dönüşüm hareketi başlattı. ‘Tokyo 2020 Madalya Projesi’ resmi olarak ‘Ülke Genelinde Katılım Programı’ adı altında sürdürülüyor.
Nisan 2017 ile Mart 2019 arasındaki iki yılda, yaklaşık 5 bin altın, gümüş ve bronz madalya üretmek için gereken metallerin %100’ü, Japonya’nın dört bir yanındaki insanlardan gelen küçük elektronik cihazlardan elde edildi. Tokyo 2020 Oyunları sırasında sporculara verilecek her madalya geri dönüştürülmüş metallerden yapılmış oldu. Japonya, küçük tüketicinin katıldığı bu elektroniklerin geri dönüştürülmesi projesinin; çevre dostu ve sürdürülebilir bir topluma katkıda bulunma çabalarının Tokyo 2020 Oyunları’nın ülkelerine bir mirası olacağını umuyor. Biz de kesinlikle bu görüşe katılıyoruz.
Projede dönüştürülecek elektronik cihazların toplanma döneminde ilginç bilgiler de var;
Toplama dönemi: 1 Nisan 2017-31 Mart 2019
Toplanan cihazların sayısı: Japonya genelinde belediye yetkilileri tarafından toplanan miktar (cep telefonları dahil küçük kullanılır elektronik cihazlar); yaklaşık 78 bin 985 ton.
Japonya genelinde Japon mobil taşıyıcı firması NTT Docomo mağazaları tarafından toplanan miktar (yalnızca kullanılmış cep telefonları); yaklaşık 6 milyon 210 bin.
Toplanan metallerin son miktarı: Tokyo 2020’ye göre, yaklaşık 80 bin ton geri dönüştürülmüş aletten sadece 32 kilo altın, 3.5 kilo gümüş ve 2.2 kilo bronz (bu durumda bakır ve çinko) elde edildi.
Katılan belediyeler: bin 621
Ülke genelinde bin 741 şehir/kasaba/köyden %90’ı katıldı.
Koleksiyondan eritmeye
Japonya genelindeki insanlar tarafından bağışlanan küçük elektronik cihazlar, hükümetin ‘Küçük Atık Elektrikli ve Elektronik Ekipmanların Geri Dönüşümünü Destekleme Yasası’ uyarınca akredite edilmiş ve tasfiye edilecekti. Madalyalar, eritme müteahitleri tarafından altın, gümüş ve bronz unsurların çıkarılmasından sonra üretilecek.
Not: Okuyucularımızın mübarek Kurban Bayramını kutlar, huzur içinde geçirmelerini dilerim.