İspanya La Liga Yıldızlar da burada oynayacak! Eibar'ın stadı Ipura...

Yıldızlar da burada oynayacak! Eibar'ın stadı Ipura...

24.07.2014 - 16:07 | Son Güncellenme:

27 bin kişilik kasabanın takımı Eibar bu sezon La Liga’da oynayacak. Messi, Ronaldo, Neymar, Rodriguez gibi yıldızlar kapasitesi 5 bin 250’den 6 bin 700’e çıkarılan Ipurua Stadı’na gelecekler. Dünya Kupası finalinde rakip olan Alman Toni Kroos ve Arjantinli Lionel Messi, bu sezon La Liga'da rakip olacaklar.

Yıldızlar da burada oynayacak Eibarın stadı Ipura...

Bu iki yıldız, Maracana’da 75 bin kişi önünde Dünya Kupası finali oynamışlardı. Real Madrid’in evi Santiago Bernabeu, Barcelona’nın evi Nou Camp’ta çok daha fazla seyirci önüne çıkacaklar. Ama La Liga’nın yeni takımı Eibar’ın, kapasitesi 6 bin 700 kişiye yükseltilmiş stadının da yolunu tutacaklar.

Mayıs ayında La Liga’ya terfi hakkını kazanan Eibar, bu hakkı kullanabilmek için adeta zamana karşı yarıştı. La Liga’da oynayabilmek için gereken asgari sermaye olan 1 milyon 720 bin Euro’yu son tarih olan 6 Ağustos’tan iki hafta önce topladı. Bunun için taraftarlarına 1 milyon 980 bin Euro hisse senedi satışı gerçekleştirdi ve sezona borçsuz girme hedefini de tutturdu.
Eibar Başkanı Alex Aranzabal yaşadıkları süreci anlatırken “İspanya futbolu finansal bir kaos yaşıyor. Bu ortamda kuralların finansal olarak sağlıklı durumdaki bir kulübü adeta batırmak için geliştirilmiş ve bunların uygulanma uğraşları hem ironik hem de adil değil. Bu adeta Davut ve Golyat’ın hikayesi. Sadece sahada değil, saha dışında da, özellikle hukuk bürolarında” siteminde bulunuyor.

İspanya futbolunun mali tablosu özetle şöyle: En üst iki ligdeki kulüplerin toplam borcu 3 milyar 600 milyon Euro, kulüplerin vergi borcu hükümetin açıklamasına göre 663 milyon Euro.

Eibar, sermayeyi oluşturmak için gerçekleştirdiği operasyonda her bir hisseyi 50 Euro’dan sattı. Kulübün belli sermaye sahiplerinin eline geçmemesi için bireylere 100 bin Euro satın alma tavanı uygulandı.

“En son istediğimiz şey, bir iş adamının sanki marketten süt almışçasına ortaya çıkıp Eibar’ı aldığını, kulüple ilgili her türlü tasarrufa sahip olduğunu söylemesiydi” diyen Aranzabal bu görüşlerinde yalnız değil. Evinin balkonundan da Eibar’ı izleyebilem öğretmen Iker Etxeberria “Bizim elimizden geleni yapmamızdır önemli olan. Ne pahasına olursa olsun kazanmak, sonra da iflasın eşiğinde bir kulüp görmek istemiyoruz. Eibar asla bir şeyhin, bir oligarkın olmamalı. Eibar, bizim kasabamızın insanlarına aittir” diyor.

Hisseleri toplam 8 bin kişi aldı. Çoğu İspanya’dandı elbette. Ama toplam 47 ülkeden hisse alındı. 400’ü Amerika Birleşik Devletleri’nden... Yabancılar içinde ikinci sırada da Çinliler var. Özellikle yabancı yatırımcıların büyük bölümü belki de haritada bile Eibar’ı bulamayacaklar. Bask Bölgesi’nde 27 bin kişilik bir kasaba burası... Giderek küçülen silah üretimiyle biliniyor. Bu nedenle takımın lakabı Arsenal ile aynı: Gunners, yani Topçular.

Kulübün geçen yıl 3 milyon 900 bin Euro olan bütçesi bu sezon TV ve pazarlama gelirleriyle 16 milyon Euro... Ama bu bile bir oyuncuya 100 milyon Euro ödeyebilen Real Madrid ve Barcelona gibi devlerin bütçeleri yanında çok küçük. İki sezonda iki lig terfi eden Eibar’ın bu sezonki hedefini “Neredeyse imkansız görünen kümede kalmayı becerebilmek” olarak özetleyen başkan Aranzabal, “Şundan eminiz: Bize misafirliğe gelenler, stadımızda park gezisi yapmayacak. Burada kazanmak zordur. Hele yıldızlar böyle küçük statlarda oynamaya hiç alışık değillerdir” ifadesini kullanıyor.

La Liga kurallarına göre yeni terfi eden takımlar iki yıl içinde stadyum kapasitelerini en az 15 bin koltuğa çıkarmak zorunda. Eibar’ın stadı Ipuruai yenilemeyle 6 bin 700 kapasiteye ulaşacak. Başkan Aranzabal yeni yatırıma girişmeden önce La Liga’da tutunup tutunamadıklarını görmekten yana... Zaten önlerinde önemli bir sorun var. Ağustos sonunda başlayacak lig için kadroyu hazırlamak. Eibar’a kiralık gelenlerin kulüplerine dönmeleriyle kulübün futbolcu sayısı 16’ya indi. Hedef ise 24’ü bulmak.