Smart eşittir 2017

Merhaba sevgili pembenar okuyucuları,

Yeni yıl ile ilgili olarak klişe ve çok tuttuğum bir söz vardır sizlerle paylaşmak isterim;‘Mutluluk bankasının yeni yıl şubesinde, 2017 no’lu hesabınıza, 365 gün daha yatırılmıştır... Mutlu bir şekilde harcamanız dileğiyle; Mutlu Yıllar..' Bide klasik olur ya...Sanki yaşlanmis, ak saçlı eski püskü elbiseli amcanin uzaya gönderilip terkedilmesi ile yerine sarışın filinta gibi bir veledin gelmesi mi desek..

desek desek bitmiyor bu yorumlamalar..Gönlünüzce yaşayınız efenim.

Haberin Devamı

Bu yazıda 2016’nın dekorasyon analizini yapmak yerine dekorasyonda 2017’ye damga vuracak unsurlardan bahsetmek istiyorum. Hem 2016’da şu şöyleydi bu böyleydi diye ahkam kesmeninde bi manası yok diye düşünüyorum.Olmuş bitmiş işte, iyisiyle kötüsüyle bir dizi seçimler yapıp bunları yaşam pratiğinde görmüşüz değil mi ? :)

Bence 2017 dünyada değişen ve evirtilmeye doğru giden bir ‘smart’ algısı var. Bu smart algısı aslında

5 senedir tüm mobilyalarımızda ufaktan uafağa işenmeye başlamıştı. Mesela telefonunuzu,laptopunuzu şarz eden sehpalar, usb takıp müzik dinlediğiniz koltuklar vs..yakın gelecekte sizleri yataktan fırlatmaya çalışan hiber yataklar çıkarsa hiç şaşırmayın. Çok ciddiyim! Hatta Klimalı yataklar bile patent sırasında bekliyorlar.. Yani örnek çoook..

Evvela smart denilince biz ne anlıyoruz.Mevzuya ordan başlıyalım isterseniz.

Smart ingilizce bir kelime olup , ‘akıllı’ anlamına gelmektedir.TDK’ya (Türk Dil Kurumu) baktığmızda ise ‘Akıl’ olarak ; Düşünme, anlama ve kavrama gücü, us olarak karşımıza çıkıyor.

Rüya tabirlerine hiç girmim isterseniz çünkü konu dağılacak :)

Yani sözün özü smart furniture dedikleri akıllı mobilyadan anlayacağımız insana özgü olan özelliğin mobilyaya entegrasyonu meselesi.. Hatırlama,kaydetme,görme,dokunma,duyma vb..

Tabi bunları saydıkça yahu ne alaka hatırlama, görme der gibi hayıflandığınızı duyar gibi oldum ..

Olur olur hemde bal gibi olur. Hatırlama dedğiniz alarm gibi düşünün,görme dediğiniz sensör teknolojisi..hani elinizdeki telefonlarda ekana bakıp ‘Cheers’ deyipde telefon sizi algılayıp çekiyor ya geriden... hah o işte ? yani mevzu hayal sınırlamızdan da öteye gidiyor. Valla bundan 10 yıl önceki bilim kurgu filmlerinde gördümüz hemen hemen herşey oldu olacak şaka maka.. haaa bize ne kadar maliyeti olur ve ne zaman mahallennin markettinden alırız o ayrı konu.. :)

Haberin Devamı

Tabi konuyu bu kadar derin inceleyipde dekorasyonun önemli bir unsuru olan mobilyada smart furniture – bizdeki anlayış ‘’dün teslim ettikleri koltuklarınızın yanında bir kutu lokum ve adınıza dikilmiş ağaç sertifikası...’’ şeklinde olursa sıkıntı olur :)

Konuya tekrar dönersek ..’ akıl, karşılaştırma, yorumlama, değerlendirme yetisi, kabiliyeti. beynin bilgi depolayan gri maddesiyle ve loblar arasındaki bandwidth'le alakalıdır.’’ Dersek.. 2017 ve sonraki yıllarda nihai tüketicinin( firmalar ticari anlamda böyle der yani sözü ettiği bizleriz) huzuruna yukarda saydığım akıl özeliklerinin yansımalarını evdeki mobilyalarda görmemiz yüzde 99 diyebilririz. Eee tabi bu yaşantımızı değiştireceği gibi yeni davranışlar edenmemizede yol açacak..Düşünsenize oturduğunuz koltuk,yattığınız yatak, kıyafetinizi depoladığınız gardrop size istedğinzie kim oturmuş,kim yatmış,ceketini almış vs görüntülü döküm verdiğini :) Kendi kendini temizleyen kumaş türü kanepeler.. dimi ne kadar güzel olur ...Yani gerisini varın siz düşünün..

Haberin Devamı

Son söz...Konu çok derin ve henüz bizler için daha çok yeni olmakla birlikte, bence ufaktan ufaktan kendimizi akıllı mobilya kavramına alıştıralım derim! Görüşmek dileğiyle :)