Ekonomi Sofraların favorisi ‘et’

Sofraların favorisi ‘et’

09.01.2018 - 01:30 | Son Güncellenme:

Dünyada sebze ağırlıklı beslenme türü öne çıkarken, ülkemizde ise yüksek fiyatlar nedeniyle sofrada yer bulamayan et ve et ürünlerinin Türk insanının en büyük hayali olduğu ortaya çıktı.

Sofraların favorisi ‘et’

Kültürel tercihler ve bütçe kısıtlaması nedeniyle çorba ve makarna mutfaklarda en çok pişen yemekler olarak öne çıkarken, Türkiye’de en sevilen yemek yüzde 10.3 ile kırmızı et oldu. Para derdi olmaması durumunda buzdolabında hep bulundurulacak ürün yüzde 62.3 ile et ve ürünü olurken, bunu yüzde 8.8 ile meyve ve sebze izledi. Türkiye’de insanların kahvaltıda bulamadığı ancak en çok özlediği ürünler ise sucuk, pastırma ve bal gibi şarküteri ürünleri.

Haberin Devamı

Sofraların favorisi ‘et’
Çorba, makarna, pilav

Türk mutfağına sahip çıkma misyonu ile yola çıkan Metro Toptancı Market, Konda Araştırma ve Danışmanlık ile birlikte Türkiye’de ‘Yeme İçme Değerleri ve Alışkanlıkları Araştırması’na imza attı. Araştırma sonuçlarındaki en çarpıcı iki sonuç ise Türkiye’de insanların sofralarda et ve et ürünlerine büyük özlem duyması ve üreticilere güvenmemesi oldu. Toplam 31 ilde 2713 kişi üzerinde yapılan araştırmaya göre, yüksek gelir grubundakiler haftada iki kez, düşük gelir grubu ise haftada 1 kez et yiyebiliyor. Düşük gelir grubu haftada 279 gram et ve tavuk tüketebilirken bu rakam yüksek gelir grubuna giren kişilerde 645 grama çıkıyor. Araştırmada evinizde en çok hangi yemek pişiyor sorusuna verilen ilk 3 yanıt ise çorba, makarna ve pilav. Ete duyulan özlemin kaynağında ise fiyat ve gelir sorunu var. Araştırmaya göre, para sıkıntısı olmaması durumunda Türkiye’de insanların buzdolabında en çok görmek istediği ürün yüzde 62.3 ile et ve et ürünleri. Sebze ve meyve yüzde 8.8 ile ikinci sırayı alıyor. Yüzde 4.1 ile balık, yüzde 3.3 ile peynir ve yüzde 2 ile alkollü içecekler en çok alınmak istenen gıda maddeleri.

Haberin Devamı

Döner seviyoruz

Araştırmada öne çıkan bir başka nokta ise dışarıda yemek yeme oranları. Türkiye’de yüzde 35’lik bir kesim dışarıda hiç yemek yemiyor.

Lüks restoranlardaki ortalama harcama 91 TL olurken, meyhanelerde 71 TL, büfede ise 24 TL’lik yeme içme harcaması yapılıyor. Dışarıda en çok yenen ürünler ise döner, kebap, et ve fast food.

Sofraların favorisi ‘et’
‘Üç günde çözülmez’

Metro Toptancı Market Türkiye Yönetim Kurulu Başkanı Kubilay Özerkan, Türkiye’de damak tadının daraldığını ve bu durumun turizm başta olmak üzere pek çok sektörün gelirini etkilediğini söyledi. Dünyanın sebze meyve ağırlıklı beslenmenin hayalini kurarken, Türkiye’nin hala etin hayalini kurduğunu kaydeden Kubilay Özerkan, Türkiye’nin etle olan imtihanın 3 ayda çözülebilecek bir sorun olmadığına dikkat çekti. “Bugün Adana kebap da İslim köfte de hamburger de aynı etten yapılıyor” örneğini veren Özerkan, Türk mutfağının gerçek potansiyeline ulaşamaması durumunda turiste kişi başı 1000 euro harcatmanın hayal olacağına dikkat çekti.

Haberin Devamı