Dünya Sokaklara Castro’nun adını vermek yasak!

Sokaklara Castro’nun adını vermek yasak!

05.12.2016 - 02:30 | Son Güncellenme:

Küba devriminin lideri ve ülkenin eski devlet başkanı Fidel Castro’nun külleri, Santiago kentinde düzenlenen özel bir törenle gömüldü. Devlet Başkanı Raul Castro, Fidel’in vasiyeti gereği adının sokaklara verilemeyeceğini, büstünün dikilmeyeceğini bildirdi.

Sokaklara  Castro’nun adını  vermek yasak

Castro’nun külleri, uzun bir yolculuktan sonra, yaklaşık 50 yıl önce devrimin başladığı Santiago de Cuba kentine getirildi. Küler burada yapılan törenle Santa Ifigenia mezarlığında, Küba’nın ulusal kahramanı Jose Marti’nin mozolesinin yanına defnedildi. Küllerin başkent Havana’dan Santiago’ya getirilmesi 4 gün sürmüştü. Fidel Castro’nun gömülmesiyle birlikte, 25 Kasım’da 90 yaşındayken vefat eden Fidel Castro için ilan edilen 9 günlük “ulusal yas” da sona eriyor.

İstek yasalaşacak

Devlet Başkanı Raul Castro, Santiago’da Fidel Castro’nun küllerini defin töreni için bekleyen halka hitaben yaptığı konuşmada, ağabeyinin adının, kendi isteği ve vasiyeti gereği sokaklara ve kamusal alanlara verilemeyeceğini, heykellerinin de dikilmeyeceğini söyledi. Raul Castro, Castro, “Hayatının son saatlerinde adının, portresinin enstitüler, sokaklar, parklar gibi kamu alanlarında kullanılmaması, büstü ya da heykelinin hiçbir zaman dikilmemesi konusunda ısrarcıydı” ifadesini kullandı.
Küba Ulusal Meclisi’nde gelecek hafta Fidel Castro’nun bu isteğinin yasalaşması için oylamaya yapılacak.