Manisa Soma'da 2016 Yılında Esnafa 17 Milyon 600 Bin Tl Kredi Dağıtıldı

Soma'da 2016 Yılında Esnafa 17 Milyon 600 Bin Tl Kredi Dağıtıldı

13.02.2017 - 17:30 | Son Güncellenme:

.

Somada 2016 Yılında Esnafa 17 Milyon 600 Bin Tl Kredi Dağıtıldı

Soma Esnaf ve Sanatkarlar Kredi Kefalet kooperatifinin çeyrek asrı aşkın süredir başkanlığını yürüten Ali Ayan genel kurulda üyelerinin güven oyunu alarak yeniden başkanlığa seçildi.
Soma Esnaf ve Sanatkarlar Kredi ve Kefalet Kooperatifi Olağan Genel Kurulunu gerçekleştirdi. Soma Belediye Düğün Salonunda düzenlenen kongreye Soma Belediye Başkan Vekili Şeref Kavruk, siyasi parti temsilcileri, çevre ilçe oda ve kooperatif başkanları, sivil toplum örgütleri temsilcileri ile kooperatif üyesi esnaflar katıldı.
Kongrede konuşan Başkan Ali Ayan, Kooperatifin 2016 yılında 87 yönetim kurulu toplantısı yaptığına dikkat çekerek bu toplantılarda 368 ortağa 17 milyon 600 bin TL kredi dağıtıldığını belirterek, "Daha önceki yıllarda dağıtılan kredilerle beraber kredilerimizin toplamı 43 milyon 500 bin liraya ulaşmıştır." dedi.
Başkan Ayan konuşmasının devamında şu ifadelere yer verdi: "2016 yılı Gelirlerimiz 1 milyon 367 bin 718 TL, giderlerimiz ise 653 bin 838 TL kar 713 bin 880 liradır. 2017 yılı tahmini bütçemiz ise 1 milyon 784 bin TL olarak hazırlanmıştır. Kredilerimiz hazine destekli krediler olup 1 Yıllık vadeli kredilerde yılık yüzde 4, 2 ve daha yukarı vadelerde yıllık yüzde 5 faiz uygulanmaktadır. Soma’da yaşanan elim maden kazası nedeniyle Esnaf borçları taleplerimiz sonucu 1 yıl süreyle ikinci defa faizsiz ötelenmiş ve 20 mayıs 2016’da ödemeler başlamış olmasına rağmen ödemelerde aksamalar yaşanmıştır. Ötelenen borçların ve diğer taksitlerin gecikmeye uğramadan ödenmesi çok önemlidir. Gününde ödenmeyen ve takibe intikal eden taksitler olumsuzluklara neden olmaktadır. Giderek artan takip oranımız 1. grup kooperatif olmamızı zorlaştırmakta ve ortaklarımızın kullanacağı kredi üst limitinin düşme riskini artırmaktadır. Takibimizi düşük tutmak ve bulunduğumuz 1. grupta kalmak için gayret sarfetmeliyiz. Teminatlarımızın güçlü olması ödemelerin zamanında yapılması yerimizi korumak için çok önemlidir. Kaybolmaya yüz tutmuş meslekler kredisi devam etmektedir. Girişimci kredisi projeye bağlı bir kredidir. İşletme kredileri bildiğiniz şekli ile devam edecektir. Yeni yılda plasman hedefimiz geçmiş yıllarda olduğu gibi yüksek olmayacağı toplam plasman hedefimizin 50 milyon TL olacağı tahmin edilmektedir.Yeni krediler olmadığı takdirde bu miktarın talepleri karşılayacağı düşünülmektedir. Soma Esnaf Odası’nın alışverişini yerel esnaftan yap esnafını koru konulu yerel esnaf destek projesini kooperatif olarak destekliyoruz."

"Fakülte ve yeni iş sahaları esnafı canlandıracaktır"
Yalnız esnaf ihtiyaçlarıyla değil ilçenin ihtiyaçları ile de ilgilendiklerini belirten Ayan, "Geçen yıl Soma‘ya bir fakülte açılmasını arzu ediyoruz demiştik bunu tekrarlamakta fayda görüyoruz. Bu konudaki çalışmaları destekliyoruz. Yeni iş sahaları açılmasını Organize sanayi bölgesinin açılmasını, madenlerde daha çok işçi çalışmasını, esnafın perakende ticaretten daha fazla pay almasını, Esnaf sicil harçlarına ve trafik sigortalarına çare bulunmasını, Bağkur primlerinin bir miktar indirilmesini arzu ediyoruz. Soma maden kazası için KOSGEB kredisi kullanan esnaflar 2015 ocak ayından bu yana esnaf kefalet kredisini kullanamıyor. Bu konuya çözüm bulunmasını,marketlere karşı esnafın korunmasını faydalı buluyoruz. Gelecek çalışma yılının başarılı geçmesini dileriz." ifadelerini kullandı.
Tek liste gidilen seçimde Ali Ayan’ın başkanlığında Soma Esnaf ve Sanatkarlar Kredi Kefalet kooperatifinin yeni yönetimi şu isimlerden oluştu: "Emin Kurban, M. Ata Alpaslan, Erkan Çetin, Mehmet Paytar." Denetim Kurulu üyeleri ise Uğur Ziya Tayşi ve Abdullah Azbay’dan oluştu.