Gündem Soma Holding’in Mersin’deki firması 3 yıldır denetlenmedi

Soma Holding’in Mersin’deki firması 3 yıldır denetlenmedi

22.01.2015 - 02:30 | Son Güncellenme:

Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanı Faruk Çelik, 301 işçinin yaşamını yitirdiği madenin sahibi Soma Holding bünyesinde faaliyet gösteren Mersin’deki Minsan Madencilik A.Ş.’nin 2012’den bu yana denetlenmediğini bildirdi.

Soma Holding’in Mersin’deki firması 3 yıldır denetlenmedi

CHP Manisa Milletvekili Özgür Özel Soma’da 301 madencinin yaşamını yitirdiği ocağı işleten Soma Holding bünyesinde faaliyet gösteren Mersin’deki Minsan Madencilik A.Ş.’ye ilişkin denetimsizlik iddialarını TBMM gündemine taşıdı. Özel’in önergesini yanıtlayan Bakan Çelik, söz konusu madenin 2004-2012 arasında sekiz kez teftiş yapıldığını, son teftişin ise 11-12 Ekim 2012’de gerçekleştirildiğini belirtti. Bakan Çelik, firmaya ait krom işletmesinde 2003-2014 arasında 39 iş kazası yaşandığını, bu kazalarda 25 yaralanma, bir de ölü beyan edildiğini ifade etti. Çelik, Mayıs 2014 itibarıyla şirkette çalışan aktif sigortalı bulunmadığını da kaydetti.
Bakan Çelik’in önerge yanıtını Milliyet’e değerlendiren CHP’li Özel ise şunları söyledi:

Haberin Devamı

Özel: Bu bir ihbar mektubu
“Çalışma Bakanı sigortalı kimse yok diyor, Enerji Bakanı üretim yapılıyor diyor. Ya kaçak bir maden ya da hayalet bir maden söz konusu. Aldığımz bilgilere göre oradaki çalışma 150 kişiyle devam ediyor. Yine Soma A.Ş., yine iş güvenliğinin ihlal edildiği bir durum. İş Güvenliği Yasası görüşülürken, ölümlü iş kazasına sebebiyet veren şirketlerin belli bir süreyle veya sürekli olarak o işkolundan men edilmesi gerekiyor. Soma’da da olsa başka yerde de olsa benzer bir kurum kültürü var. Sebebiyet verenin işkolundan men edilmesini savunuyoruz. Soma A.Ş. yeni ihaleler almaya, başka enerji yatırımına girmeye devam ediyor, yani başka işçilerin canına kastetmeye devam edecek. Bakanlığın cevabı kendi halinde bir ihbar mektubu. Kaçak işçilerin çalıştığını ve iş kazalarına maruz kaldığını bildiriyor. İmzalayan bakan kendi okumamış, başlı başına ihbar mektubu niteliğinde” sözleriyle yorumladı.