Gündem Soma kararına itiraz

Soma kararına itiraz

14.09.2018 - 01:30 | Son Güncellenme:

Soma faciası davasında 6 ile 22 yıl arasında hapis cezalarına çarptırılan 14 sanık ve madenci aileleri, mahkeme kararına itiraz etti.

Soma kararına itiraz

Manisa Soma’nın Eynez mevkisinde Soma Kömür İşletmeleri AŞ tarafından işletilen ocakta 13 Mayıs 2014’te çıkan yangında, galerilerin dumanla dolması sonucu 301 madenci yaşamını yitirmişti. Akhisar Ağır Ceza Mahkemesince görülen davanın 11 Temmuz’daki karar duruşmasında, aralarında şirketin patronu Alp Gürkan’ın da bulunduğu 37 kişi beraat etmiş, 14 sanık ise 6 yıl ile 22 yıl arasında hapis cezalarına çarptırılmıştı. Şirketin yönetim kurulu başkanı Can Gürkan’a 15 yıl hapis cezası verilmişti.

Haberin Devamı

İki taraf da başvurdu

Mahkemenin gerekçeli kararında, şirket yönetiminin ocaktaki yangınlardan ve yapısal eksikliklerden en baştan itibaren haberdar olduğu ve gerekli tedbirler alınmadığı için facianın yaşandığı belirtilmişti. Gerekçeli kararın açıklanmasından sonra hem sanık hem de ölen madencilerin aileleri cezalara itiraz etti. Can Gürkan’ın avukatı başta olmak üzere ceza alan tüm sanıkların avukatları ile mağdur ailelerin avukatları İzmir Bölge Adliye Mahkemesi’ne temyiz başvurusunda bulundu.

Bölge Adliye Mahkemesi’nde

Dosya üzerinden davayı inceleyecek olan üst mahkemenin, gerekli gördüğü takdirde duruşmaları sanıklı da yapabileceği ifade edildi.

Manisa Baro Başkanı Ali Arslan, madenci aileler adına davayı istinafa götürdüklerini belirterek, “Gerekçeli karardan sonra temyiz başvurusunda bulunduk. Bölge Adliye Mahkemesi duruşma yapabilir. Raporları yeterli görmezse yeni rapor isteyebilir. Tanık dinleyebilir, yeniden keşif kararı verebilir” dedi. - TAYLAN YILDIRIM DHA