Gündem Soma’nın şimdi de nefesi kesildi

Soma’nın şimdi de nefesi kesildi

28.04.2016 - 02:30 | Son Güncellenme:

Hava kirliliğinin Dünya Sağlık Örgütü standartlarının kat be kat üstünde olduğu Soma’da çocuk ve yaşlıların kullandığı solunum cihazlarının satışının 2 katına çıktığı belirtiliyor

Soma’nın şimdi de nefesi kesildi

Adı, 301 madencinin hayatını kaybettiği maden faciasıyla özdeşleşen Manisa’nın Soma ilçesi, şimdi de temiz hava mücadelesi veriyor. Hava kirliliği limitlerinin aşıldığı ilk 10 istasyon arasında bulunan Soma’da ortalama 83 birim olması gereken kirleticilerin oranı 2015 yılında 304 birime çıktı. Yoğun madencilik faaliyetleri nedeniyle verimli arazilerini ve yeşil alanlarını kaybeden ilçede termik santralin yarattığı hava kirliliği endişesi yaşanıyor. Hava kirliliği üzerine araştırma yapan Greenpeace’in İklim ve Enerji Kampanyası Sorumlusu Avukat Deniz Bayram, Soma’da hava kirleticilerinin limitlerinin, DSÖ’nün çok üzerinde olduğunu belirterek, “Güvenli limitleri aşan bu kirlilik, Soma’da solunum yolu hastalıkları, akciğer kanseri, kalp krizi, çocuklarda solunum yetmezliği, KOAH gibi birçok hastalığın da nedenleri arasında” dedi.

‘Hafife alınmamalı’

Soma’nın şimdi de nefesi kesildi

Soma’da medikal ürünler satan Yasemin Özkan ise ilçede ‘Nebül’ adlı solunum cihazı satışlarında ciddi artış yaşandığını belirterek, “Bu cihazı astım-bronşit hastası çocuklar ve yaşlılar kullanıyor. Normal sezonda yani Ekim’den Mart ayına kadar olan dönemde satışlar bu yıl 2 katına çıktı. Kış boyunca en çok sattığımız ürün nebül oldu” dedi. Özkan, termik santralden çıkan zehirli gazlara kışın soba ve kalorifer dumanı da eklenince akşamları dışarı çıkamadıklarını da söyledi.
Halk Sağlığı Uzmanı Prof. Dr. Onur Hamzaoğlu da, “Dünya Sağlık Örgütü, hava kirliliğinin tıpkı sigara gibi akciğer kanserinde 1. derecede etken olduğunu kabul etti. Bununla birlikte, KOAH’tan astıma, deri hastalıklarından böbrek kanserine kadar pek çok hastalıkla ilişkilendirilen araştırmalar yapılıyor. Karar vericiler hava kirliliği üzerinde ciddi çalışmalar yapmalı. Bu sorunu hafife almamalı” açıklamasında bulundu.

280 metreye tırmandılar
Greenpeace’in 11 üyesi, termik santralin yarattığı hava kirliliğine dikkat çekmek için Soma Termik Santrali’nde eylem gerçekleştirdi. Sabahın erken saatlerinde gizlilik içerisinde girdikleri yasak alanda 280 metre yüksekliğindeki santral bacasına tırmanan eylemciler, bacaya üzerinde ’Gri ve Pis’ yazılı pankart astı. Eylemciler 2,5 saat bacada kaldıktan sonra eylemlerini sonlandırdı.