Manisa SOMA’YA BİR KÖPRÜ UZANDI

SOMA’YA BİR KÖPRÜ UZANDI

28.09.2014 - 15:44 | Son Güncellenme:

.

SOMA’YA BİR KÖPRÜ UZANDI

Çocuk ve Gençlik Yayınları Derneği, Soma’da meydana gelen maden faciasının çocuklar üzerinde oluşturduğu travmanın etkisinin azaltılması amacıyla ilçede çocuklara yönelik Soma’ya Bir Köprü Projesi adı altında bir dizi etkinlik gerçekleştirdi.
Aile ve Sosyal Politikalar Bakanlığı, Afet ve Acil Durum Müdürlüğü (AFAD)’ın destek verdiği proje 1 Temmuz’da başladı. Üç basamaktan oluşan proje Soma Kaymakamlığı ile yapılan bir protokolle Soma Maden Kazası Psikososyal Destek Merkezinde yürütülen psikolojik destek çalışmalarına eşlik etmek üzere haftada bir gün çocuk etkinlikleri gerçekleştirildi.
156 ÇOCUĞA ULAŞILDI
Çocuk ve Gençlik Yayınları Derneği Yönetim kurulu Üyesi Sevgi Koşaner, bu etkinliklerde 156 çocuğa ulaşıldığı bilgisini verirken sözlerini şöyle sürdürdü: “Etkinliklere, Soma Sosyal Hizmet Merkezi’nden bir sürekli 4 personel ve 4 stajyer destek verirken; Afette Psikososyal Hizmetler Birliği’nden 2 Sosyal Hizmet Uzmanı, 1 Klinik Psikolog, 14 Psikolog, 1 Psikiyatrist olmak üzere 18 uzman gözlemci olarak katılmıştır."
Projenin üç basamaktan oluştuğunu anlatan Koşaner, sözlerine şöyle devam etti: "İlk olarak üç-yedi yaş aralığındaki çocukların ölümü anlamalarına, duygularını anlatabilmelerine fırsat sağlayacak, travma çalışmalarına destek sağlayacak çocuk kitaplarından bir set oluşturulmuştur. Bu set Afette Psikososyal Hizmetler Birliği (APHB) üyesi meslek örgütleri, Türkiye Kızılay Derneği ve UNİCEF Türkiye Temsilciği ile paylaşılmıştır. Kitaplar konunun uzmanlarının değerlendirilmesine sunulmuştur. İkinci olarak Soma’da hizmete giren Sosyal Hizmetler Merkezinde, İzmir il sınırları içinde açılan, açılması planlanan ana sınıfları için ve zaman içinde açılabilecek SHM ve psikososyal destek merkezlerindeki çalışmalara destek sağlayacak, içinde oyuncak bölümü de bulunan bir destek kitaplığı oluşturulması hedeflenmiştir. Bu kapsamda Soma İlçe Halk Kütüphanesine kitaplık, süreli yayın rafı, okul öncesi için masa, sandalye ile birlikte 1333 okul öncesi, çocuk ve gençlik kitabı armağan edilmiş, bilgisayar ünitesinin sandalyeleri yenilenmiştir."
Kınık İlçe Milli Eğitim Müdürlüğüne köylerde açılan ana sınıflarında kullanılmak üzere 338 okul öncesi çocuk kitabı teslim edildiğini anlatan
Koşaner, şöyle konuştu: "Soma ve Dursunbey’de açılan Maden Kazası Psikososyal Destek Merkezleri çocuk oyun odalarında kullanılmak üzere eğitim materyali ve oyuncak seti Soma Sosyal Hizmet Merkezi Müdürlüğüne teslim edilmiştir. Son olarak Soma Kaymakamlığı ile yapılan bir protokolle Soma Maden Kazası Psikososyal Destek Merkezinde yürütülen psikolojik destek çalışmalarına eşlik etmek üzere haftada bir gün çocuk etkinlikleri yapılmıştır."
Program çerçevesinde 7 yazar, 1 çizer, 1 sanat eğitmeni ve 1 heykeltraşın katkı verdiği 12 etkinlik Sevgi Koşaner, Ekin Erman, Gülsüm Cengiz, Sara Şahinkanat, Süleyman Bulut, Tülin Kozikoğlu, Arslan Sayman, Ümit Kireççi, Murat Bozkurt, Gülsevin Kıral, Hacer Kılcıoğlu tarafından gerçekleştirildi. Bu etkinliklerde 156 çocuğa ulaşıldı, 53 çocuk birden fazla etkinliğe katılmıştır. Etkinliklere, 18 uzman gözlemci katıldı. Soma’ya Bir Köprü Projesi’ne katkı veren tüm yayınevi, yazar, çizer, heykeltıraş arkadaşlarımıza, Sosyal Hizmet Merkezi çalışanlarına, Afette Psikososyal Hizmetler Birliği üyelerine, maddi ve manevi destek veren, emekleriyle yanımızda olan tüm dostlarımıza ve Soma Kaymakamlığı’na teşekkür ederiz.
ÇOCUKLAR ÇAMURLA STRES ATTI
Özellikle Soma Belediye Düğün Salonu’nda gerçekleştirilen Çamur Atölyesi etkinliğinde çocuklar doyasıya eğlendi. Heykeltıraş Ekin Erman’ın da katıldığı etkinliğe Soma Kaymakamı Mehmet Bahattin Atçı’nın yanı sıra çocuklar ve aileleri katıldı. Çamurla birbirinden farklı şeyler üreten çocuklar keyifli anlar yaşadı.