Dünya Somali'de bir kent daha Şebab'ın eline geçti

Somali'de bir kent daha Şebab'ın eline geçti

26.10.2016 - 17:35 | Son Güncellenme:

Somali'deki Eş-Şebab örgütünün Bakool idari bölgesinde bulunan stratejik öneme sahip Tiyeglow kentini ele geçirdiği ve böylece bu ay  içinde örgütün eline geçen kent sayısının 3'e yükseldiği belirtildi.

Somalide bir kent daha Şebabın eline geçti

Görgü tanıkları, 2 yıldır Tiyeglow kentinde görev yapan Afrika Birliği Somali Misyonu (AMISOM) bünyesindeki Etiyopya güçlerinin, dün, halka ve yönetime "kentten çekilmeyi planladığını" duyurduğunu anlattı.

Haberin Devamı

Etiyopya güçlerinin çekilmesinin ardından Şebab militanlarının kenti kontrol altına aldığı ve araç megafonlarından halka emirler yağdırdığı aktarıldı. Kent sakinlerinin bir kısmının hayatlarından endişe ettiği için evlerini terk ettiği öğrenildi.

Siyasi gözlemciler ise Etiyopya güçlerinin stratejik öneme sahip Hiran, Bakool ve Galguduud idari bölgelerinden çekilmesinin, "2015'ten beri olağanüstü bir dönem yaşayan Etiyopya'nın içinde bulunduğu siyasi ve güvenlik sorunlarının boyutunu gösterdiğini" ileri sürdü.

Somali Hükümet Sözcüsü Getachew Reda ise bugün düzenlediği basın toplantısında çekilen kuvvetlerin ek birlikler olduğunu ve AMISOM bünyesinde görev yaptığını kaydetmişti. Reda, bu güçlerin Şebab'la mücadelede Somali hükümetine destek vermek amacıyla söz konusu bölgelere gönderildiğini belirtmişti.

Haberin Devamı

Etiyopya ve Somali güçleri Ağustos 2014'te Şebab örgütünü çıkararak kenti kontrol altına almıştı. Uzun süredir Şebab'ın ağır kuşatma altında tuttuğu kentten pahalılık nedeniyle çok sayıda kişi göç etmek zorunda kalmıştı.

Bu ay içinde Şebab'ın kontrolüne geçen üçüncü kent olan Tiyeglow, Hiran ve Bakool idari bölgelerini birbirine bağlaması açısından stratejik açıdan büyük önem taşıyor..