Gündem Somut öneriniz varsa getirin

Somut öneriniz varsa getirin

22.11.2016 - 02:30 | Son Güncellenme:

Ak Parti, cinsel istismar düzenlemesine ilişkin bugün Genel Kurul’da yapılacak oylamaya kadar muhalefetten öneri bekleyecek. Öneri gelmezse teklifin aynen geçirilip geçirilmeyeceği ise ‘sürpriz’ olacak

Somut öneriniz varsa getirin

Ak Parti, perşembe akşamı Meclis’te kabul edilen ve bugün son oylaması yapılacak olan cinsel istismar düzenlemesine ilişkin dün gün boyu bir dizi görüşme yaptı. Başbakan Binali Yıldırım, dün ilk olarak Çankaya Köşkü’nde 35 kadın milletvekili, bazı bakanlar ve parti yöneticilerinin de olduğu 55 kişilik toplantıda kurmayları ile düzenlemeyi değerlendirdi.

Haberin Devamı

Yaklaşık 3 saat süren toplantıda, bazı AK Partili kadın milletvekilleri düzenlemenin bu şekliyle yasalaşması halinde yeni mağduriyetlerin önünün açılabileceği endişesini dile getirdi. Kadın vekiller, geçen hafta TBMM Genel Kurulu’nda verilen önergeden kendilerinin haberdar olmadığını ifade ederek, düzenlemenin kamuoyunda oluşan tepkiyi giderecek şekilde revize edilmesini istedi.

Toplantıda Adalet Bakanı Bekir Bozdağ’ın düzenlemeyi erken yaşta evlilikler konusunda yaşanan
mağduriyetin giderilmesi amacıyla TBMM gündemine getirdiklerini vurguladı.

Aile ve Sosyal Politikalar Bakanı Fatma Betül Kaya’nın ise küçük yaşta kız çocuklarının kendi iradelerinin
tespitinin zor bir konu olduğunu kaydederek, konunun değerlendirilmesinin önemine dikkat çektiği öğrenildi.

Haberin Devamı

Bu arada Meclis İçtüzüğü’nün “Genel Kurulda yeniden görüşme” başlıklı 89. maddesinde geçen “Tasarı veya teklifin tümünün oylanmasından önce” ifadesi nedeniyle, önergeyle getirilen maddenin tekriri müzakere (yeniden görüşme) edilemeyeceği, ancak İçtüzüğün
85. maddesi uyarınca teklifin Adalet Komisyonu’na geri çekilip, düzeltilebilmesinin mümkün olduğu belirtildi.

330 şartı

Ak Parti grubu, önerge ile getirilen maddenin “af” niteliği taşıması nedeniyle TBMM’de 330 ve üzeri oyla kabul edilmesi gerektiği, aksi durumda yok hükmünde olacağı ve AYM’nin şekil yönünden iptal karar vermesine yol açabileceği yönündeki tez üzerinde de çalışma yaptı. Partinin hukukçu kurmaylarının, bir cezayı tüm sonuçlarıyla ortadan kaldırılan düzenlemelerin “af” sayılabileceğini, söz konusu düzenlemenin bu nedenle af olarak nitelendirilemeyeceği yönünde görüş bildirdikleri öğrenildi.

Muhalefet: Geri çekin

Toplantının ardından Başbakan Yıldırım, Bakanlar Kurulu’na geçerek konuyu değerlendirirken grup başkanvekilleri de Meclis’te muhalefet temsilcileri ile telefonda konuyu değerlendirdi. CHP Grup Başkanvekili Levent Gök ve MHP Grup Başkanvekili Erkan Akçay ile Ak Parti Grup Başkanvekili Mustafa Elitaş telefonda görüştü. Gök, “Teklifinizi geri çekin, bunun parçası olmayacağız” yanıtı verirken, Akçay’ın da “MHP olarak düzenlemeyi çok çirkin ve kabul edilemez buluyoruz. Af niteliğinde bir düzenleme olduğu için 330 nitelikli çoğunluk gerektirdiğini düşünüyoruz” dediği bildirildi. Elitaş’ın ise “Ortada bir sorun var. Teklifinizi, önerilerinizi getirin, oylama öncesinde değerlendireceğiz” yanıtı verdiği ifade edildi. Bir taraftan muhalefetten yanıt bekleme kararı alınırken, diğer taraftan da Yıldırım, Bakanlar Kurulu’nun ardından kurmayları ile konuyu yeniden ele aldı.

Haberin Devamı

‘Bu bir af düzenlemesi değil’

Elitaş, CHP’nin konuyu Anayasa Mahkemesi’ne taşıyacaklarına ilişkin açıklamasının anımsatılması üzerine, “Olabilir. Anamuhalefet partisinin hakkıdır ama bu bir af düzenlemesi değildir. Cezanın ertelenmesi söz konusudur. Kesinlikle af düzenlemesi değil. Orada görüş ayrılığımız var zaten” cevabını verdi.

Toplantı iptal

Başbakan Yıldırım’ın TBMM’de salı günleri konuşma yaptığı AK Parti grup toplantısı sürpriz bir şekilde iptal edildi. Yıldırım’ın bugün öğleden sonra düzenlenecek olan EKK toplantısına kadar dinleneceği konuşuldu.

Haberin Devamı

‘Grup disiplini’ serzenişi

Yıldırım’ın hukukçu ve kadın vekillerle yaptığı toplantıda katılımcıların yüzde 80’i “düzenlemenin arkasında durulması” yönünde görüş belirtirken, muhalefetin kaygılarının gözardı edilmemesi ve önergede Ak Parti’nin niyetini daha net ortaya koyacak değişikliğe gidilmesini isteyenlerin oranı ise yüzde 20’de kaldı. Bunun üzerine Başbakan Yıldırım’ın “Muhalefet bizi ikna edecek, mağduriyetleri de giderecek bir projeyle gelirse değerlendirebiliriz” diyerek, CHP ve MHP ile görüşülmesini istedi. Ak Parti kaynaklarından edinilen bilgiye göre Yıldırım toplantıda, önergenin oylamasının ardından tasarının tümünün oylamasında 184 çoğunluğunun sağlanamaması ve 168 katılımda kalınmasından duyduğu rahatsızlığı da dile getirdi. 300’ün üzerinde milletvekiline sahip olmalarına karşın 184 çoğunluğunun sağlanmamasının üzücü olduğunu ifade eden Yıldırım “grup disipline riayet edilmesini” istedi.

Haberin Devamı

‘Şekil yönünden AYM’ye gideriz’

CHP Grup Başkanvekili Levent Gök önerge getirmelerinin söz konusu olmadığını belirterek “Kendileri bilirler, ortak olmayız” dedi. Gök, Elitaş’ın önerisinden önce düzenlediği basın toplantısında da “Türkiye’de bir iktidar, gece yarısı verdiği bir önergeyle Türkiye’yi yoğun bir tartışmanın içine sokmuştur” dedi. Gök, af niteliğindeki bir yasanın kabulü için Anayasa ve İçtüzük uyarınca beşte üç çoğunluğun gerektiğini belirttti. Gök, “Meclis’te yapılan oylamada, bu sayı aranmadığından bu, reddedilmiş bir önergedir. Eğer yasanın tümünün oylanmasına giderlerse bunu derhal şekil yönünden Anayasa Mahkemesi’ne götürürüz. İtiraz, o akşam kabul edilen 46 maddenin tamamını etkiler ve yasanın tümü iptal edilir.” Gök, Hükümet Sözcüsü Kurtulmuş’un önergenin af niteliğinde olmadığına yönelik çıkışına ilişkin olarak “1999’daki Rahşan
affı örneği ortada. Israr ederlerse yasanın tamamı iptal edilebilir” dedi. (MERİÇ TAFOLAR Ankara)