Siyaset Son beş yılda 300’den fazla işçi canına kıydı

Son beş yılda 300’den fazla işçi canına kıydı

08.12.2018 - 08:15 | Son Güncellenme:

.

Son beş yılda 300’den fazla işçi canına kıydı

CHP Genel Başkan Yardımcısı Veli Ağbaba tarafından hazırlanan, ‘Çalışma Yaşamında Hak İhlalleri’ raporunda çarpıcı tespitler yer aldı. 10 Aralık İnsan Hakları Günü öncesinde hazırlanan beş sayfalık raporun girişinde, “Türkiye, Dünya İnsan Hakları Günü’ne bu yıl da geçmiş yıllarda olduğu gibi her alanda binlerce hak ihlalinin gerçekleştiği bir ülke olarak girmektedir” denildi. Raporda özetle, şu tespitler yer aldı:

Haberin Devamı

21 bin işçi öldü En az 21 bin işçi iş yerlerinde çalışırken ölüme terk edildi. Soma, Tuzla Tersaneleri, Davutpaşa, Ostim, Kozlu, Karadon, Ermenek, Esenyurt, Torunlar, Şirvan ve Şırnak’ta yaşanan iş cinayetleri AKP iktidarı döneminde öne çıkan iş cinayetleridir. Sadece 2018 yılının ilk 11 ayında en az bin 800 işçi, iş yerlerinde çalışırken yaşamını yitirdi.

İşçi intiharları arttı Ülkemizde çalışma yaşamındaki baskılar ve ekonomik kriz neticesinde son 5 yılda işçi intiharları yüzde 300 oranında arttı. İş yerlerindeki çalışma koşullarına bağlı olarak son 5 yılda 300’den fazla işçi, intihar ederek yaşamına son verdi.

15 grev yasaklandı AKP iktidarı döneminde 15 grev yasaklanmıştır. Yasaklanan grevlerin 7’si 21 Temmuz 2016 yılında ilan edilen OHAL rejiminde meydana gelmiştir. AKP iktidarı döneminde 190 binden fazla işçinin grevi ertelenme adı altında yasaklanmıştır. AKP iktidara gelmeden önce yüzde 50’lere varan sendikalaşma oranı Temmuz 2018 verilerine göre yüzde 12.76’ya geriledi. Çalışma yaşamında olan her 100 işçiden sadece 12’sinin sendika üyeliği bulunmaktadır. Özel sektörde çalışan işçilerin yüzde 95’i sendikalı değildir. Uluslararası Sendikalar Konfederasyonu raporlarına göre Türkiye sendikal hak ve özgürlükler noktasında dünyanın en kötü 10 ülkesi arasına girmiştir.

Haberin Devamı

Çalıştay düzenlenecek

Öte yandan CHP, “İnsan Haklarında Eşitlik ve Adalet Çalıştayı” düzenleyecek. Çalıştay, Türkiye Barolar Birliği Litai Konukevi’nde 12 Aralık Çarşamba Günü 09.30’da gerçekleştirilecek.