Siyaset 'Son çağrımız iptal edin'

'Son çağrımız iptal edin'

23.09.2017 - 02:30 | Son Güncellenme:

Hükümet Sözcüsü Bozdağ, IKBY’nin 25 Eylül’de yapmayı planladığı referandum gündemiyle toplanan Bakanlar Kurulu toplantısının ardından yaptığı açıklamada “Bütün opsiyonlar masadadır” dedi. IKBY’yi aklı selim ile hareket etmeye çağıran Bozdağ “Erteleme değil iptal edilmesi gerekir. Ne tür adım atılırsa Türkiye ne tür önlem alacak hepsi değerlendirildi. İnşallah uygulamaya gerek kalmaz” ifadelerini kullandı.

Son çağrımız iptal edin

Başbakan Yardımcısı ve Hükümet Sözcüsü Bekir Bozdağ, Irak Kürt Bölgesel Yönetimi’nin (IKBY) 25 Eylül’de yapmayı planladığı referandum gündemiyle toplanan Bakanlar Kurulu’nda, tüm opsiyonların değerlendirildiğini ifade ederek, “Hangi tedbirler alınacak, ne zaman uygulanacak, hepsi masadadır, tedbirlerin tamamı alınmıştır. Son bir kez daha IKBY’ye çağrıda bulunuyoruz aklı selim ile hareket edin, vazgeçin, iptal edin. Erteleme değil iptal edilmesi gerekir” dedi. Bozdağ, MGK’nın hemen ardından Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan başkanlığında Cumhurbaşkanlığı Külliyesi’nde toplanan Bakanlar Kurulu’na ilişkin basın toplantısı düzenledi, soruları yanıtladı. Bozdağ, şu açıklamalarda bulundu:

Haberin Devamı

MİLLİ GÜVENLİĞİMİZE TEHDİTTİR: MGK’da IKBY’nin referandum kararı değerlendirilmiş ve konu bütün boyutlarıyla ele alınmıştır. Geniş kapsamlı değerlendirme yapılmış ve Bakanlar Kurulu’na tavsiyelerde bulunmuştur. Tavsiyeleri de gözetme suretiyle bütün opsiyonlar masaya konmuştur. Olması halinde ne tür tedbirler alınacaktır hangi takvimde ortaya konulacak bunlar bütün detayları ile ele alınmıştır. Hangi tedbirler alınacak, ne zaman uygulanacak, hepsi masadadır tedbirlerin tamamı alınmıştır. Gayrı meşru ve kabul edilemez bir referandumdur. Baştan beri net ve açık şekilde tavrını koymuştur. Milli güvenliğe tehdittir. Irak’ın toprak bütünlüğü ve milli birliğine de doğrudan tehdittir. Bölge huzuru istikrarına ve güvenliğine de tehdittir. Yeni sıkıntılar doğurmaya adaydır. Bölgedeki huzursuzluğu daha da artıracak, istikrarsızlığı da daha artıracak barış ortamını daha da bozacak pek çok güvenlik riski ortaya çıkaracaktır.

Haberin Devamı

SON ÇAĞRI: Bazı sorunlarını çözmek için adım attığını söyleyenler çözemeyeceği sorunlarla karşı karşıya kalacaktır. Komşu ülkelerin tamamı bu referanduma karşıdır. Ülke bütünlüğü ve siyasi birlik açısından bölünme riski taşıdığı için Irak karşı İran karşı, BM tavrını söyledi. İsrail dışındaki ülkeler karşı. Türkmenler, Araplar karşı. Kürtlerin içinde de pek çok kişi bu referanduma karşı. Bölgede ihtilaflı konular var bugüne kadar çözme kavuşturulmamıştır. Musul ve Kerkük üzerindeki tartışmalar netliğe kavuşturulmamıştır. O nedenle Türkiye olarak son bir kez daha IKBY’ye çağrıda bulunuyoruz aklı selim ile hareket edin vazgeçin iptal edin. Hem bölgesel yönetimin hem bölgede yaşayanların hem de bölgenin hayrına olan referandumu iptal etmektir bu konu duygusallıkla ele alınacak bir konu değildir. Aklı selim, sağ duyunun emri olan referandumun iptaline davet ediyoruz. Umuyoruz ki iptal ederler. Henüz vakit geç değil.

Son çağrımız iptal edin

ERTELEME DEĞİL İPTAL: Zaman var. Türkiye referandumun ertelenmesine de karşıdır. İleride bu referanduma izin vermek anlamı taşır ki bugün de yarın da ileriki tarihte yapılmasına rızamız yoktur. Tekrarsız biçimde iptal edilmelidir. Türkiye ertelemeye karşıdır. Erteleme gündemimizde yoktur iptal beklentimizdir.

Haberin Devamı

İNŞALLAH UYGULAMAYA GEREK KALMAZ:(Barzani’nin ‘tüm bedelleri ödemeye hazırız’ açıklaması ardından yaptırımlar içeriği) Bütün opsiyonları masaya koyduk. Tek tek değerlendirdik. Ne tür adım atılırsa Türkiye ne tür önlem alacak hepsi değerlendirildi ve planlaması yapıldı. İnşallah uygulamaya gerek kalmaz. Barzani yönetimi de bu referandumu iptal eder de gündeme gelmez. İptal edilmezse kendi planlaması dahilinde uygulanacaktır şu anda açıklamayı uygun görmüyoruz.

‘İstifa şahsı bir karardır’

Bozdağ, Kadir Topbaş’ın istifasına ilişkin bir soruya şu yanıtı verdi: “İstifa kararı şahsi bir karardır. 2004, 2009, 2014’te büyük destek alarak belediye başkanı seçildi. Hizmetleri için teşekkür ediyorum. Kadir Bey’in istifası siyaseti bıraktığı anlamına gelmez. Parti üyeliğinden istifa etmedi. Ye olarak da partiye hizmet edebilir. Bu konuda bir değerlendirme yapılmadı. Parti ile konu konuşuldu, partinin bilgisi var. Değerlendirmeler yapılmıştır. Belediye başkanlığıının boşalması ardından valilik toplantıya davet edip belediye meclisi üyeleri kendi arasından birisin başkan seçiyor.
Valilik toplantıya çağıracak. Biz de takip edeceğiz şimdiden hayırlı olsun.”

Haberin Devamı

ABD: Kontrol edemeyiz!

ABD’nin DEAŞ’la Mücadele Özel Temsilcisi Brett McGurk, Kuzey Irak’ta düzenlenmesi planlanan referandum ile ilgili önemli açıklamalarda bulundu. McGurk, “Referandum büyük riskler taşıyor ve bu ABD’nin kontrol edebileceği bir şey değil” ifadelerini kullandı. McGurk, referandumun sonuçlarının çok büyük riskleri de beraberinde getireceğinin altını çizdi.