Dünya Son dakika... Dünya ikiye bölündü! 'İran ve Rusya sessiz kalmayacak...'

Son dakika... Dünya ikiye bölündü! 'İran ve Rusya sessiz kalmayacak...'

07.04.2017 - 10:02 | Son Güncellenme:

Aralarında Türkiye, İngiltere, Fransa, İsrail, Japonya, İtalya, Polonya, Hollanda, Suudi Arabistan, Katar ve Avustralya'nın yer aldığı ülkeler, Suriye rejiminin hava üslerine düzenlenen füze saldırısına destek verdi. Şam rejiminin müttefikleri Rusya ve İran ise, saldırıyı kınadı ve ABD'ye tepki gösterdi. İran Meclisi'nden 'Rusya ve İran sessiz kalmayacaktır" açıklaması geldi.

Son dakika... Dünya ikiye bölündü İran ve Rusya sessiz kalmayacak...

Türkiye

Haberin Devamı

Türkiye'den ilk tepki, Başbakan Yardımcısı Numan Kurtulmuş'dan geldi. Ardından Cumhurbaşkanlığı Sözcüsü İbrahim Kalın ve Dışişleri Bakanı Mevlüt Çavuşoğlu, açıklamalar yaptı.

Ankara, Esad'ın hava üssünün füzelerle vurulmasından memnun. Cumhurbaşkanlığı Sözcüsü Kalın, Türkiye'nin daha önce birçok kez gündeme getirdiği uçuşa yasak bölge uygulamasına vurgu yaptı.

İngiltere

İngiltere de füze saldırısını tüm gücüyle desteklediğini ilan etti. İngiliz hükümet sözcüsü, "Birleşik Krallık hükümeti ABD'nin adımlarını tümüyle destekliyor. Suriye'deki rejimi caydırmak için atılan bu adımın rejimin yaptığı kimyasal silah saldırısına uygun bir karşılık olduğuna inanıyoruz" dedi.

Fransa

Fransa Dışişleri Bakanı Jean-Marc Ayrault, saldırı öncesi Washington tarafından bilgilendirildiklerini söyledi.

Haberin Devamı

İsrail

İsrail Başbakanı Binyamin Netanyahu, yazılı açıklamayla operasyona tam destek verdi: "Başkan Trump, güçlü ve net bir mesaj gönderdi. İsrail, Başkan Trump'ın bu kararına tam destek vermekte ve Esad rejiminin korkunç eylemlerine karşı verilen bu kararlılık mesajının sadece Şam'da değil, aynı zamanda Tahran'da, Pyongyang'da ve diğer yerlerde de yankılanmasını ümit etmektedir."

Avustralya

Avustralya adına açıklamayı Başbakan Malcolm Turnbull yaptı. Televizyonlardan canlı yayınlanan açıklamada Turnbull, Washington'ın hamlesine tam destek verdi.

AB

Avrupa Birliği'nden ABD ile dayanışma açıklaması geldi. Avrupa Birliği (AB) Konseyi Başkanı Donald Tusk, "ABD saldırısı, barbarca kimyasal saldırıya karşı bir kararlılığa ihtiyaç olduğunu gösteriyor. AB, Suriye'deki vahşeti bitirmek için ABD ile çalışacak" dedi.

Hollanda

Hollanda'dan da destek mesajı geldi. Hollanda Dışişleri Bakanı Bert Koenders, "ABD’nin eylemini anlayışla karşılıyorum. Bu, Suriye rejimine karşı açık ve net bir uyarıdır. Kimyasal silah kullanıp bundan kaçış olmayacağını Esad'ın kendisi de bilmeli" dedi.

Polonya

Avrupa'dan operasyona destek veren bir başka ülke Polonya oldu. Polonya hükümet sözcüsü Rafal Bochenek, ABD'nin dünya barışının garantörü olduğunu söyledi. Bochenek, "Esad sivillere karşı kimyasal silah kullanarak bir sınırı aştı. ABD’nin bu adımının istikrar getireceğini umuyoruz" dedi.

Haberin Devamı

Suudi Arabistan

ABD'nin Orta Doğu'daki en önemli müttefiklerinden Suudi Arabistan da operasyona tam destek verdiğini duyurdu.

Japonya

Japonya Başbakanı Şinzo Abe, ABD'nin stratejisini anladıklarını ve desteklediklerini söyledi. Abe'ye göre, operasyonun Suriye'deki durumun daha da kötüye gitmesini engellemeye yönelik.

Katar

ABD'nin bir başka müttefiki Katar da füze saldırısının arkasında olduğunu açıkladı.

KARŞI ÇIKANLAR

İran

Şam rejimini iç savaşın başından bu yana destekleyen İran, bugünkü ABD saldırısına en sert tepki gösteren ülke oldu.

İran Dışişleri Bakanlığı, internet sitesinden yaptığı açıklamada, "ABD'nin Suriye'deki kimyasal saldırıyı gerekçe göstererek Şayrat Hava Üssü'ne saldırmasını şiddetle kınıyoruz" ifadesine yer verdi.

İran Meclisi Ulusal Güvenlik ve Dış Politika Komisyonu Başkanı Alaaddin Burucerdi ise, operasyon karşısında Rusya ve İran'ın sessiz kalmayacağını söyledi. Fırlatılan füzelerin akılsızca olduğunu belirten Burucerdi, "Rusya ve İran, Suriye'ye yönelik saldırılar karşısında sessiz kalmayacaktır" dedi.

Haberin Devamı

Rusya

Moskova yönetimi, saldırıdan dakikalar sonra Birleşmiş Milletler Güvenlik Konseyi'ni (BMGK) acil toplantıya çağırdı.

Kremlin ise, saldırının uluslararası hukuku ihlal ettiğini savunarak ABD-Rusya ilişkilerinin ciddi zarar gördüğünü duyurdu.

ENDİŞELİLER

Endonezya ise, füze saldırısından endişe duyuyor.

Dışişleri Bakanlığı Sözcüsü Arrmanatha Nasir, "İdlib’de meydana gelen kimyasal saldırıyı gerekçe göstererek ABD'nin Suriye'deki Şayrat Hava Üssü'ne saldırmasını endişeyle karşılıyoruz. ABD’nin Birleşmiş Milletler Güvenlik Konseyi'nin onayı olmadan böyle bir füze saldırısı düzenlemesi tek taraflı askeri bir hamledir" dedi.