Gündem Adıyaman'da korkutan depremler! İşte son durum...

Adıyaman'da korkutan depremler! İşte son durum...

02.03.2017 - 14:17 | Son Güncellenme:

Adıyaman'da bugün öğle saatlerinde meydana gelen merkez üssü Samsat olan Richter ölçeğine göre 5.5 büyüklüğünde deprem bazı binaların yıkılmasına, çok sayıda binanın ağır hasar görmesine ve yaralanmalara neden oldu. Depremin ardından bölgede büyük panik yaşanırken artçı sarsıntılar devam ediyor. Adıyaman’ın Samsat ilçesinde meydana gelen depremin ardından evleri yıkılan ve geceyi dışarıda geçirmek zorunda kalan vatandaşlar için çadırlar kurulmaya başlandı.

Adıyamanda korkutan depremler İşte son durum...

Merkez üssü Adıyaman'ın Samsat İlçesi olan 5,5 büyüklüğündeki deprem de çok sayıda kamu binası ve ev hasar gördü. Samsat Belediyesi başta olmak üzere Hükümet Konağı kamu lojmanları depremde kullanılamaz hale geldi.

Yerin 11 kilometre derinliğinde meydana gelen deprem Adıyaman'ın yanı sıra Şanlıurfa, Gaziantep, Malatya, Kilis ve Kahramanmaraş'ta da şiddetli hissedildi.

Haberin Devamı

SAMSAT'TA 4,0 BÜYÜKLÜĞÜNDE DEPREM

Adıyaman'ın Samsat ilçesinde 4,0 büyüklüğünde deprem oldu.

Başbakanlık Afet ve Acil Durum Yönetimi Başkanlığının (AFAD) internet sitesinde, bugün saat 20.03'te merkez üssü Adıyaman'ın Samsat ilçesi olan 4,0 büyüklüğünde bir deprem meydana geldiği belirtildi.

Depremin 9,14 kilometre derinlikte oluştuğu bildirildi.

Aynı bölgede saat 14.07'de ise 5,5 büyüklüğünde bir deprem kaydedildi.

ÇADIRLAR KURULMAYA BAŞLADI

Adıyaman’ın Samsat ilçesinde meydana gelen depremin ardından evleri yıkılan ve geceyi dışarıda geçirmek zorunda kalan vatandaşlar için AFAD devreye girdi. Depremzedeler için getirilen çadırlar kurulmaya başladı.

BAŞBAKAN YARDIMCISI VEYSİ KAYNAK'TAN AÇIKLAMA

Başbakan Yardımcısı Kaynak, Pazarcık Kaymakamlığını ziyaretinde Adıyaman'daki depreme ilişkin açıklama yaptı. Veysi Kaynak, bugün 14.07'de Adıyaman'ın Samsat ilçesinde 5,5 büyüklüğünde bir deprem meydana geldiğini, iki de artçı sarsıntı gerçekleştiğini belirtti.

Haberin Devamı

Adıyaman Valisi Abdullah Erin'den bilgi aldığını aktaran Kaynak, "Akdamar ve Taşkuyu köylerinde hasarlı binalar var. İki hafif yaralı mevcut. Allah'a şükür ağır yaralı veya hayatını kaybeden vatandaşımız yok. Ayrıca ağır hasarlı binalar bize rapor edilmedi. Şu anda Adıyaman AFAD İl Müdürümüz bölgeye hareket halinde. Civar illerden, Malatya'dan, Diyarbakır'dan, arama kurtarma ve müdahale birlikleri oraya doğru hareket halinde. AFAD Başkanımız Halis Bilden ve Sağlı Bakanlığı Acil Sağlık Hizmetleri Genel Müdürümüz Hasan Aydınlık bey de şu anda ilçeye ulaşmak üzereler. Öncelikle geçmiş olsun." diye konuştu.

"5,5 büyüklüğündeki bir deprem Türkiye şartlarında önemli sayılacak büyüklükte bir deprem" diyen Kaynak, depremin, Kahramanmaraş'ta da bölge illerde de hissedildiğini kaydetti.

Can kaybı ve ağır yaralının olmadığını vurgulayan Kaynak, "İki köyde hasarlı binalar bulunuyor ancak ağır hasarlı ya da yıkılan bina yok." ifadesini kullandı.

Bugün tespitler yapıldıktan sonra, binalar hasarlı ve oturulamayacak durumdaysa, hemen oralara AFAD'ın gerekli barınma imkanlarını sağlayacağına işaret eden Kaynak, Çanakkale'nin Ayvacık ilçesinde meydana gelen deprem sonrası konteynerler oluşturduklarını, bu bölgede de gerek olmamasını dilediğini ancak hazırlıkların bulunduğunu, vatandaşların başka ihtiyaçları da ortaya çıkarsa karşılayacaklarını bildirdi.

Haberin Devamı

Kaynak, şu anda bölgede durum tespiti yapmaya devam ettiklerini aktardı.


ADIYAMAN VALİSİ: CAN KAYBIMIZ YOK

Adıyaman Valisi Abdullah Erin, Samsat ilçesindeki depremle ilgili, "En büyük tesellimiz şu ana kadar Allah'a şükür can kaybımız olmamasıdır. 28-30 yaralı vatandaşımız var, hepsi ayakta taburcu edilebilecek durumda." dedi.

Erin, AA muhabirine yaptığı açıklamada, saat 14.07'de meydana gelen depremin özellikle Samsat'ta etkili olduğunu ancak Adıyaman'da da hissedildiğini söyledi.

Depremden etkilenen vatandaşlara geçmiş olsun dileklerini ileten Erin, devlet olarak ellerinden geleni yaptıklarını dile getirdi.

Vali Erin, şöyle devam etti:

"En büyük tesellimiz şu ana kadar Allah'a şükür can kaybımız olmamasıdır. 28-30 civarı yaralı vatandaşımız var, hepsi ayakta taburcu edilebilecek durumda. 4-5 köyde 20'ye yakın eski köy evi yıkıldı. Geri kalan bazı yerlerde de hasar oluştu. Depremden etkilenenler için bu gece önemli. Biz de her türlü önlemi aldık. Tam bir seferberlik halindeler, bu gece ve yarın için önlem alındı. AFAD Başkanlığı da depremzedelerin battaniye, çadır, yemek ve gıda ihtiyacı için her türlü önlemi aldı. Yıkıntı ve hasar için gerekli çalışmalar yapılıyor. Geçmiş olsun."

Haberin Devamı

Erin, vatandaşların sosyal medyada yer alan haberlere itibar etmemeleri gerektiğini de belirtti.


SAMSAT BELEDİYE BAŞKANI: ÇOK SAYIDA EV HASAR GÖRDÜ

Adıyaman Belediye Başkanı Hüsrev Kutlu, Samsat ilçesinde meydana gelen depreme ilişkin, "Merkezdeki binalarda çok hafif hasar var ancak köylerde hasar var. Merkezde bazı binalarda ve minarelerde çatlamalar var. Merkezdeki bir okulda hasar var. Bütün ekipler alarmda. Çalışmalarımız sürüyor." dedi.

Kutlu, AA muhabirine yaptığı açıklamada, saat 14.07'de Samsat ilçesinde meydana gelen 5,5 büyüklüğündeki depremde hasar gören binalar olduğunu söyledi.

Haberin Devamı

Şehir merkezinde büyük bir sıkıntı yaşanmadığını belirten Kutlu, "Merkezdeki binalarda çok hafif hasar var ancak köylerde hasar var. Merkezde de hasar olan yerler var. Bazı binalarda ve minarelerde çatlamalar var. Merkezdeki bir okulda hasar var. Bütün ekipler alarmda. Çalışmalarımız sürüyor." diye konuştu.

Kutlu, can kaybına ilişkin henüz kendilerine bilgi ulaşmadığını sözlerine ekledi.

DEPREMLER DURMUYOR

Adıyaman'ın Samsat ilçesinde meydana gelen depremin ardından çok sayıda artçı sarsıntı kaydedildi.

Alınan bilgiye göre, Samsat ilçesinde saat 14.07'de meydana gelen 5,5 büyüklüğündeki deprem, Şanlıurfa, Malatya, Diyarbakır, Kahramanmaraş gibi civar illerden de hissedildi. İlk depremin ardından saat 14.16'da 4,2 büyüklüğünde bir artçı sarsıntı meydana geldi.
Kısa aralıklarla 14 artçı sarsıntının daha kaydedildiği bölgede, hasar tespit çalışmaları sürüyor.

"KÖYLERDE HASAR VAR"

Adıyaman Afet ve Acil Durum (AFAD) İl Başkanı Osman Ertuğrul Altuğ, Adıyaman'ın Samsat ilçesinde meydana gelen depremle ilgili hasar tespit çalışmalarının sürdüğünü belirterek, "İlçeye bağlı bazı köylerde hasar olduğu yönünde bilgiler var. Can kaybı olduğuna dair henüz bilgi gelmedi." dedi.

Altuğ, AA muhabirine yaptığı açıklamada, Adıyaman'ın Samsat ilçesinde saat 13.07'de 5,5 büyüklüğünde depremin ardından Vali Abdullah Erin başkanlığında kriz merkezi oluşturulduğunu bildirdi.

Ekiplerinin Samsat ilçesinde çalışma yaptığını ifade eden Altuğ, "Hasar tespit çalışmaları sürüyor. İlçeye bağlı bazı köylerde hasar olduğu yönünde bilgiler var. Can kaybı olduğuna dair henüz bilgi gelmedi." dedi.

Altuğ, ekiplerine çevre illerden de ekiplerin destek verdiğini aktardı.Bu arada, deprem nedeniyle Adıyaman merkezdeki Musalla Caddesi'nde bulunan Musalla Camisi'nin minaresinde hasar meydana geldi. Olay yerine ulaşan itfaiye ekipleri, bazı bölümlerinde çatlamalar görülen minareyi yıkmak için çevrede güvenlik önlemi aldı.Musalla Mahallesi'nde bir evin çatısında da hasar meydana geldiği öğrenildi.