Dünya Son dakika... Almanya'dan Türkiye'ye hadsiz çıkış! O kararı kınadı...

Son dakika... Almanya'dan Türkiye'ye hadsiz çıkış! O kararı kınadı...

19.07.2017 - 09:31 | Son Güncellenme:

Başbakan Merkel, Türkiye'de tutuklanan aktivistler arasındaki Alman vatandaşının serbest bırakılmasını istedi. Almanya Başbakanı, muhalefet ve koalisyon ortağının eleştirilerini Ankara'yı suçlayarak savuşturmayı hedefliyor. Ali Gharavi isimli vatandaşı tutuklanan İsveç ise durumdan endişe duyduğunu açıkladı.

Son dakika... Almanyadan Türkiyeye hadsiz çıkış O kararı kınadı...

İstanbul Büyükada'da gözaltına alındıktan sonra tutuklanan altı aktivist, Almanya'yı karıştırdı. Tutuklananlar arasında bir Alman vatandaşının da yer alması üzerine muhalefet ve koalisyon ortağı Başbakan Angela Merkel'i topa tuttu.

Haberin Devamı

Merkel ise yoğun eleştirileri Türkiye'ye hadsiz bir şekilde saldırarak geçiştirmeyi denedi.

Berlin'de hapse konulan Peter Steudtner'le ilgili açıklama yapan Şansölye Merkel, tutuklama kararını kınadı. Merkel, Berlin yönetiminin aktivistin serbest bırakılması için her türlü girişimde bulunacağını da ilan etti.

Almanya'daki koalisyon hükümetinin ortağı Sosyal Demokrat Parti (SPD) ve diğer muhalif partiler ise, Türkiye'ye ağır ithamlarda bulundu.

Türkiye kökenli milletvekili Sevim Dağdelen, hükümetten Türkiye'ye seyahat uyarısı yapmasını talep etti.

İsveç, tutuklanan vatandaşı Ali Gharavi için endişe duyduğunu resmi açıklamayla duyurdu. İsveç Dışişleri Bakanlığı sözcüsü Jessica Garpvall, tüm diplomatların bu konu üzerinde yoğunlaştığını belirterek Gharavi ile görüşmek istediklerini belirtti.

Haberin Devamı

Büyükada'da 5 Temmuz'da gerçekleşen baskında polis, Uluslararası Af Örgütü Türkiye Direktörü İdil Eser, Uluslararası Af Örgütü Türkiye Yönetim Kurulu üyesi Veli Acı, Yurttaşlık Derneği'nden Nalan Erkem ve Özlem Dalkıran, Kadın Koalisyonu'ndan İlknur Üstün, İnsan Hakları Gündemi Derneği'nden Günal Kurşun, Eşit Haklar İçin İzleme Derneği'nden Nejat Taştan ve eski Mazlumder'den aktivist Şeyhmus Özbekli'nin yanı sıra yabancı eğitmenler Peter Steudtner ve Ali Gharavi'yi gözaltına almıştı.

Mahkemeye çıkarılan şüphelilerden İdil Eser, Ali Gharavi, Özlem Dalkıran, Veli Acu, Günal Kurşun ve Peter Steudtner tutuklandı. Nalan Erkem, Şeyhmus Özbekli, Nejat Taştan ve İlknur Üstün ise adli kontrol şartıyla serbest bırakıldı.

Türkiye ve Almanya arasında son bir yıldır ipler gergin. Türkiye, 15 Temmuz darbe girişiminin ardından FETÖ üyelerine sığınma hakkı veren Almanya'ya öfkeli. Ankara, İncirlik'teki Alman askerlerinin milletvekilleri tarafından ziyaret edilmesine izin vermedi. Bunun üzerine Berlin yönetimi, askerlerini çekmeye karar verdi.