Dünya Son dakika... Erdoğan Trump'ın yüzüne söyledi! 'YPG'nin muhatap alınması...'

Son dakika... Erdoğan Trump'ın yüzüne söyledi! 'YPG'nin muhatap alınması...'

16.05.2017 - 15:59 | Son Güncellenme:

Cumhurbaşkanı Erdoğan, "Bu ziyaretimiz tarihi bir dönüm noktası teşkil edecek. Tüm terör örgütlerine karşı ortak tavır önemlidir. Özellikle YPG'nin muhatap alınması, bu konuda uluslararası mutabakata uygun değildir" dedi. ABD Başkanı Trump ise, "Türkiye'nin istediği silah siparişleri için çalışacağız. Türkiye ile ilişkimizi hiç kimse yenemeyecektir" diye konuştu. Trump'ın sözünü ettiği siparişler, silahlı insansız hava araçları ve 109 Skorsky helikopter. ABD Başkanı Trump, konuğunu kapıda karşıladı ve liderler gazetecilere poz verdi. Liderler, baş başa görüşme öncesi de el sıkıştı. Beyaz Saray'daki randevudan sonraki basın toplantısı, onlarca haber televizyonu tarafından canlı verildi. Dünya çapındaki bazı haber kanalları da açıklamaları canlı ekrana getirdi.

Son dakika... Erdoğan Trumpın yüzüne söyledi YPGnin muhatap alınması...

Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan ve ABD Başkanı Donald Trump, Beyaz Saray'da bir araya geldi. Yüz yüze ilk kez görüşen liderler, randevunun ardından basın toplantısı düzenledi. Heyetler arası görüşmeyle birlikte temasların süresi iki saati buldu. Erdoğan'ı kapıda karşılayan Trump, konuğunu yine kapıdan uğurladı.

Haberin Devamı

İlk sözü alan ABD Başkanı Trump, "Erdoğan'ı ağırlamaktan mutluluk duyuyoruz. Türkiye'yi terörle mücadelesinde destekliyoruz. Türkiye'yi PKK ve DAEŞ'e karşı destekliyoruz. Türkiye'nin istediği silah siparişleri için çalışacağız. Türkiye ile ilişkimizi hiç kimse yenemeyecektir. Terörle mücadelede yeni düşmanımıza karşı savaşıyoruz" dedi.

ABD lideri, "Cumhurbaşkanı Erdoğan ile Ortadoğu'da barışı ve güvenliği sağlamak, paylaştığımız tehlikelerle mücadele etmek ve tüm insanlarımız için haysiyetli bir gelecek yaratmak için birlikte çalışmaya sabırsızlanıyorum" ifadesini kullandı.

Son dakika... Erdoğan Trumpın yüzüne söyledi YPGnin muhatap alınması...

Erdoğan: Bir dönüm noktası...

Cumhurbaşkanı Erdoğan ise, "Bu ziyaretimiz tarihi bir dönüm noktası teşkil edecek. Bugün temelleri atılan yeni dönem hayırlı olsun. Çalkantılı bu dönemde yakın işbirliğimiz çok önemlidir. Bölgemizin geleceğinde terör örgütlerine yer yoktur. Özellikle YPG/PYD terör örgütünün hangi ülke tarafından olursa olsun muhatap olarak alınması bu konuda küresel düzeyde verilen mutabakata kesinlikle uygun değildir" dedi.

Haberin Devamı

Erdoğan şöyle devam etti:

"Terör örgütlerinin faaliyetlerini bahane ederek bölgenin inanç ve etnik yapısını değiştirmek isteyenlere de izin vermemeliyiz. DEAŞ başta olmak üzere bölgemizdeki tüm terör örgütlerine karşı müşterek bir dayanışma ortaya koymamız büyük önem ifade etmektedir. Ortak geleceğimizi tehdit eden terör örgütlerine karşı ayrım yapmadan mücadele etmekte kararlıyız.

Sayın Başkan'a 15 Temmuz darbe girişiminin faili FETO terör örgütü konusundaki beklentilerimizi de açıkça ifade edeceğim."

Cumhurbaşkanı, ABD'li mevkidaşını ailesiyle birlikte Türkiye'ye davet etti.

Son dakika... Erdoğan Trumpın yüzüne söyledi YPGnin muhatap alınması...

Masadaki isimler

Basın toplantısının ardından ABD ve Türkiye liderleri, heyetleri arası görüşmelere geçti.

Heyetler arası görüşmede Cumhurbaşkanı Erdoğan'ın yanında Günelkurmay Başkanı Hulusi Akar ve Dışişleri Bakanı Mevlüt Çavuşoğlu oturuyor. Cumhurbaşkanlığı Sözcüsü İbrahim Kalın, Enerji ve Tabii Kaynaklar Bakanı Berat Albayrak, Savunma Bakanı Fikri Işık, MİT Müsteşarı Hakan Fidan, Adalet Bakanı Bekir Bozdağ ve Ekonomi Bakanı Nihat Zeybekçi masadaki diğer isimler.

Haberin Devamı

Türk ve Amerikan heyetlerinin gündeminde, terör örgütü PKK'nın Suriye uzantısı YPG'ye ağır silahlar verilmesi, FETÖ elebaşı Fetullah Gülen'in Türkiye'ye iadesi gibi kritik konular vardı.

Onay bekleyen liste

ABD Başkanı Trump'ın basın toplantısında sözünü ettiği sipariş listesi belli oldu. Türkiye ABD'den silahlı insansız hava aracı (İHA), 109 Skorsky helikopter bekliyor.

Kapıda karşıladı, kapıda uğurladı

Erdoğan'ı Beyaz Saray'ın kapısında karşılayan Trump, başbaşa görüşme öncesinde Türkiye ile başarılı ve güçlü ilişkileri olduğunu belirtti. "Erdoğan ile uzun ve zorlu bir görüşmemiz olacak" diyen ABD Başkanı, "Türkiye ile ilişkilerimizi daha da güçlendirmek istiyoruz. Güçlü ve somut bir görüşme yapacağız" ifadesini kullandı.

Trump: Erdoğan harika bir adam

Trump'ın Erdoğan'a nasıl baktığını gösteren bir haber, bugün Reuters tarafından dünyaya servis edildi. Geçen ay Almanya lideri Angela Merkel'le telefonda görüşen ABD Başkanı, Erdoğan için "Harika bir adam" dedi. Merkel'in bu sözler üzerine hayal kırıklığı yaşadığını aktaran Reuters, haberini yakın kaynaklara dayandırdı.

Haberin Devamı

En kötü dönemlerden biri yaşanıyor

Trump'ın YPG'ye ağır silahlar verilmesine imza atması, örgüt konusunda başından beri farklı pozisyonlarda bulunan taraflar arasındaki krizi daha da derinleştirdi. Cumhurbaşkanı Erdoğan, geçen hafta yaptığı açıklamada YPG'ye silah verilmesini eleştirmiş ve randevuyu "Bizim yapacağımız görüşme virgül mesafesinde değil nokta mesafesinde olacaktır" ifadeleriyle tanımlamıştı.

Bir önceki başkan Barack Obama'nın sekiz yıllık iktidarında tarihinin en kötü dönemlerinden birini geçiren ABD-Türkiye ilişkilerinin yol haritası, bugünkü kritik randevuda çizilebilir.