Dünya Son dakika... Barzani, dünyanın gözü önünde geri adım attı

Son dakika... Barzani, dünyanın gözü önünde geri adım attı

02.12.2017 - 16:25 | Son Güncellenme:

Fransa'yı ziyaret eden IKBY Başbakanı, yüksek mahkemenin referandumu geçersiz saydığı karara saygı duyduklarını belirterek "Yeni bir dönemdeyiz" dedi.

Son dakika... Barzani, dünyanın gözü önünde geri adım attı

Türkiye üzerinden gittiği Fransa'da Cumhurbaşkanı Emmanuel Macron'la bir araya gelen Irak Kürt Bölgesel Yönetimi (IKBY) Başbakanı Neçirvan Barzani, 25 Eylül'de yapılan bağımsızlık referandumundan geri adım attıklarını dünyanın gözü önünde bir kez daha yineledi.

Haberin Devamı

Irak yüksek mahkemesinin aldığı referandumun geçersiz olduğu yönündeki karara saygı duyduklarını belirten Barzani, "Yeni bir dönemdeyiz, referandum geride kaldı" dedi.

Konuğunu Elysee Sarayı'nda ağırlayan Macron ise, Erbil ve Bağdat yönetimlerinin sorunları çözmek için diyalog halinde olmasını istedi.

Neçirvan Barzani, dün Habur Sınır Kapısı'ndan geçerek Fransa'ya uçmuştu.

25 Eylül'de tüm dünya ve Bağdat'ın karşı çıkmasına rağmen bağımsızlık referandumuna giden Mesut Barzani, kısa süre içinde elindeki her şeyi yitirip istifa etti.

Kerkük başta olmak üzere tartışmalı bölgeler yeniden Bağdat yönetiminin kontrolüne geçti.

CNN televizyonunun ünlü muhabiri Christiane Amanpour'a röportaj veren Mesut Barzani, sürecin tek kelime nedeniyle çöktüğünü söylemişti:

Haberin Devamı

"Referandumu iki-üç yıl erteleyin. Bunu yaparsanız referandum sonuçlarına saygı duyarız’ dediler. Biz de, 'saygı' yerine 'destek' ifadesini yazarsanız erteleriz dedik. Fakat 'destek' demediler ve bize destek sözü vermediler. Bu nedenle ikna olmadık ve ertelemenin daha fazla zarar vereceğine kanaat getirdik."

Başta Türkiye olmak üzere Irak'ın diğer komşuları İran ve Suriye de Barzani yönetimini süreçte yalnız bırakıp Bağdat'la ittifak yapmıştı.