Siyaset Son dakika: Yeni sistemin ilk kabinesi açıklandı! Son ana kadar bilmiyorlardı

Son dakika: Yeni sistemin ilk kabinesi açıklandı! Son ana kadar bilmiyorlardı

09.07.2018 - 21:08 | Son Güncellenme:

Cumhurbaşkanlığı Hükümet Sistemi'nin ilk Başkanı Erdoğan, yeni yönetim sisteminin ilk kabinesini açıkladı. Yeni kabine üyeleri bugün saat 15.00'te TBMM'de yemin edecek. İşte isim isim yeni kabinede yer alan isimler...

Son dakika: Yeni sistemin ilk kabinesi açıklandı Son ana kadar bilmiyorlardı

Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan, dünkü yemin ve Cumhurbaşkanlığı’ndaki göreve başlama töreninin ardından akşam Beştepe’de düzenlediği basın toplantısı ile kameraların karşısına geçti ve 16 kişilik yeni kabineyi açıkladı. Erdoğan, konuşmasının ardından bakanların isimlerini tek tek okuyarak yanına çağırdı. 21.30’da yapılması planlanan açıklama, bakan olacak isimlere haber verilmesi ve Külliye’ye çağrılmaları nedeniyle 1,5 saat rötarla başladı.

Haberin Devamı

Erdoğan, tahminlerin aksine tek ismi yardımcı olarak görevlendirdi ve son olarak lağvedilen Başbakanlık’ta Başbakanlık Müsteşarı olarak görev yapan Fuat Oktay’ı yardımcısı seçti. Erdoğan, kabineye Meclis’ten dört ismi aldı. Adalet Bakanı Abdülhamit Gül, Dışişleri Bakanı Mevlüt Çavuşoğlu, İçişleri Bakanı Süleyman Soylu görevlerini sürdürecek. Eski Enerji ve Tabii Kaynaklar Bakanı Berat Albayrak’ın görev alanı değiştirildi ve Hazine ve Maliye Bakanı oldu. Ekonominin patronu olarak görülen koltuğa Albayrak otururken, uzun yıllar bu görevleri yürüten Mehmet Şimşek, ilk kez kabine dışında kaldı. Erdoğan kendisine en yakın isimlerin başında gelen başdanışmanı Mustafa Varank’ı da Sanayi ve Teknoloji yaptı.

Haberin Devamı

AKAR SÜRPRİZİ

15 Temmuz darbe girişimi sırasında FETÖ mensuplarınca rehin alınan, bu sürecin ardından terörle mücadelede ve Cerablus, El-Bab, Afrin operasyonlarında büyük başarı gösteren Genelkurmay Başkanı Orgeneral Hulusi Akar da kabine yer aldı. Milli Savunma Bakanı olan Akar’ın kabineye girmesi sürpriz olarak değerlendirildi. 1 yıl görev süresi kalan Akar’ın Milli Savunma Bakanı olması, ABD tipi başkanlık modelindeki güvenlik yapılanmasına benzetildi.

EĞİTİME TEKNORAT

Erdoğan’ın Milli Eğitim ve Sağlık bakanlıkları için özel bir önem atfettiği ve bu alanda iki isimle de bizzat görüştüğü kaydedildi. Daha önce Milli eğitim Bakanlığı’nın beyni olarak tabir edilen Talim Terbiye Kurulu’nun başkanı da olan Prof. Dr. Ziya Selçuk ile Medipol Hastanelerinin sahibi Fahrettin Koca bakanlık koltuğuna oturdu.

PEKCAN DUYGULANDI

Basın toplantısında en çok alkışın Hulusi Akar ile Mustafa Varank’a gelmesi dikkati çekti. Varank’ın adı anons edilince salondaki birçok Cumhurbaşkanlığı personeli ayağa kalkarak alkışladı. Ticaret Bakanı olan Ruhsar Pekcan’ın basın toplantısı sonunda duygulandığı görüldü. Cumhurbaşkanlığı’ndaki kurullar, ofisler ise kısa süre içerisinde açıklanacak.

YENİ KABİNEDE ONLAR YOK

Bir önceki kabinede yer alıp yeni kabinede bulunmayan isimler şu şekilde:

Binali Yıldırım, Bekir Bozdağ, Mehmet Şimşek, Fikri Işık, Recep Akdağ, Hakan Çavuşoğlu, Fatma Betül Sayan Kaya, Ömer Çelik, Faruk Özlü, Julide Sarıeroğlu, Mehmet Özhaseki, Nihat Zeybekci, Osman Aşkın Bak, Ahmet Eşref Fakıbaba, Bülent Tüfenkçi, Lütfi Elvan, Numan Kurtulmuş, Naci Ağbal, İsmet Yılmaz, Nurettin Canikli, Veysel Ereoğlu, Ahmet Demircan, Ahmet Arslan.

Haberin Devamı

KABİNENİN EN YAŞLISI AKAR

Kabinenin en yaşlı üyesi Genelkurmay Başkanlığı görevini yürütürken, Milli Savunma Bakanı olan 66 yaşındaki Hulusi Akar oldu. Kabinenin en genç üyesi ise 39 yaşındaki Çalışma, Sosyal Hizmetler ve Aile Bakanı Zehra Zümrüt Selçuk oldu.

'GECE GÜNDÜZ ÇALIŞACAĞIZ'

Erdoğan basın toplantısında şunları söyledi:

BAHÇELİ’YE TEŞEKKÜR: 15 Temmuz’dan itibaren bizi destekleyen yeni yönetim sistemini hayata geçirmeye imkan sağlayan MHP’ye ve başta genel başkan Devlet Bahçeli olmak üzere teşekkür ediyorum.

KİMSENİN BAHANESİ KALMAMIŞTIR: Ne bizim ne de bizden sonra gelecek olan Cumhurbaşkanlarının yürütme görevi konusundaki aksaklıklar eksiklikler konusunda milletimize karşı öne sürebilecekleri bahaneleri kalmamıştır. Elbette anayasa ve yasa gerektiren reformları Meclis’te uzlaşma yoluyla çıkarmak mecburiyetindeyiz. Ancak anayasanın Cumhurbaşkanına verdiği yürütme görevleri ve bununla bağlantılı yetkiler konusunda hiçbir mazerete sığınma hakkımız bulunmuyor. Milletimize verdiğimiz sözleri yerine getirmek için bakanlarımız ve ekibimizin diğer mensuplarıyla birlikte gece gündüz çalışacağız.

Haberin Devamı

DİĞER ATAMALAR DA YAPILACAK: Yeni yapılarıyla bakanlıklarımızın daha etkili ve hızlı icraat yapabileceklerine inanıyorum. Parlamentodan dört isim kabineye almış bulunuyorum. Bakan yardımcılarımızın, politika kurullarımızın başkan vekillerini ve üyelerini, ofis yöneticilerimizi ve diğer üst düzey idarecilerimizin atamalarını en kısa zamanda tamamlayacağız.

MEMURLARA KADAR İNDİRECEĞİZ: Yeni yönetim sistemimizi reformist bir anlayışla aşama aşama en aşağıdaki memura kadar indireceğiz.

'SON ANA KADAR BİLMİYORLARDI'

Erdoğan’ın açıkladığı kabinede yer alan bakanların, son ana kadar yeni görevlerinden haberdar olmadığı, açıklamadan saatler önce Cumhurbaşkanlığı’ndan aranarak Külliye’ye davet edildikleri belirtildi. Erdoğan’ın tüm bakanların Beştepe’ye gelmesini bekledikten sonra yeni kabinesini açıkladığı kaydedildi. Gazeteci Kemal Öztürk de twitter hesabından yaptığı açıklama, Ticaret Bakanı Ruhsar Pekcan’ın havaalanında, kendisinin yanındayken bakan olduğunu öğrendiğini anlattı

Haberin Devamı

Son dakika: Yeni sistemin ilk kabinesi açıklandı Son ana kadar bilmiyorlardı

Cumhurbaşkanı Yardımcısı: Fuat Oktay (Önceki görevi Başbakanlık Müsteşarı)

Adalet Bakanlığı: Abdülhamit Gül

Dışişleri Bakanlığı: Mevlüt Çavuşoğlu

İçişleri Bakanlığı: Süleyman Soylu

Milli Savunma Bakanlığı: Hulusi Akar (Önceki görevi Genelkurmay Başkanı)

Milli Eğitim Bakanlığı: Ziya Selçuk (Önceki görevi Eğitimci)

Sağlık Bakanlığı: Fahrettin Koca (Önceki görevi Medipol Üniversitesi Mütevelli Başkanı)

Enerji ve Tabii Kaynaklar Bakanlığı: Fatih Dönmez (Önceki görevi Enerji ve Tabii Kaynaklar Bakanlığı Müsteşarı)

Ulaştırma ve Altyapı Bakanlığı: Mehmet Cahit Turhan (Önceki görevi Karayolları eski Genel Müdürü)

Çevre ve Şehircilik Bakanlığı: Murat Kurum (Önceki görevi TOKİ Başkanı)

Tarım ve Orman Bakanlığı: Bekir Pakdemirli (Önceki görevi İş İnsanı)

Kültür ve Turizm Bakanlığı: Mehmet Ersoy (Öceki görevi İş İnsanı)

Gençlik ve Spor Bakanlığı: Mehmet Muharrem Kasapoğlu (Önceki görevi Spor Toto Teşkilatı Başkanı)

Çalışma, Sosyal Hizmetler-Aile Bakanlığı: Zehra Zümrüt Selçuk (Önceki görevi KADEM Ankara Temsilcisi)

Hazine ve Maliye Bakanlığı: Berat Albayrak (Önceki görevi Enerji ve Tabii Kaynaklar Bakanı)

Ticaret Bakanlığı: Ruhsar Pekcan (Önceki görevi TOBB Kadın Girişimciler Kurulu Başkan Yardımcısı)

Sanayi ve Teknoloji Bakanlığı: Mustafa Varank (Önceki görevi Cumhurbaşkanı Başdanışmanı)

Son dakika: Yeni sistemin ilk kabinesi açıklandı Son ana kadar bilmiyorlardı