Dünya Son dakika: Halep'te son durum! 3. konvoy için otobüsler Halep'e döndü

Son dakika: Halep'te son durum! 3. konvoy için otobüsler Halep'e döndü

15.12.2016 - 08:38 | Son Güncellenme:

Halep'te ambulanslar ve yeşil otobüsler muhalifleri kentin doğusundan çıkarıyor. Rusya, muhalif savaşçıların tümünün Halep'ten ayrıldığını açıkladı. 951 sivili taşıyan ilk konvoy, batıda muhaliflerin kontrolündeki bölgeye ulaştı. Konvoy yolda ilerlerken gökyüzünden geçen savaş uçakları paniğe yol açtı. Hemen ardından ikinci kovoyun da bölgeden hareket edeceği açıklandı. İran'ın tahliye şartları arasında yer alan batıdaki İdlib'de muhalifler tarafından kuşatma altında tutulan iki Şii köyünden de tahliyeler var. Söz konusu köyler Fua ve Kefreyya.  Bölgedeki BBC muhabiri, ağır yaralıları taşıyan bazı ambulansların Türkiye sınırına yaklaştıklarını bildiriyor. Sabah başlayan tahliyede hastaları taşıyan ilk konvoy kentin batısına doğru hareket ederken keskin nişancı ateşine hedef oldu. Rejimi destekleyen milislerin saldırısında bir kişi öldü. Konvoy kentin doğusuna geri döndü. Türkiye, tahliye edilen siviller için Suriye'de bir kamp kurmaya hazırlanıyor. Sınır kapılarında da ambulanslar hazır bekletiliyor.

Son dakika: Halepte son durum 3. konvoy için otobüsler Halepe döndü

21.45 : Halep'ten yola çıkan ve sivilleri taşıyan 2'inci konvoy da Özgür Suriye Ordusu kontrolündeki bölgeye ulaştı.

Haberin Devamı

18.10 : Moskova yönetimi, Halep'te bugün yaşananların Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan ve Rusya lideri Vladimir Putin'in dün gerçekleştirdiği telefon görüşmesiyle bağlantılı olduğunu açıkladı. İki lider, dün bozulan ateşkesi ve son durumu ele almıştı.

18.05 : Suriye'de Şam rejiminin lideri Beşar Esad, muhaliflerin Halep'ten tahliyesini ve ordu birliklerinin kenti geri almasını bir video mesajla kutladı: "Bugün bir tarih yazılıyor..."

18.00 : Başbakan Yardımcısı Veysi Kaynak, Halep'ten 80 veya 100 bin kişinin tahliye edilebileceğini belirterek talep gelmesi halinde sınırda kamp kurulabileceğini söyledi. Kaynak, "İdlib'e doğru açılan tahliye koridorundan ilk 20 otobüs güvenli bölgeye ulaşmış vaziyette. Bunların içinde 30-35 civarında yaralı var. Bir kısmı ileri derecede yanık maalesef, bir kısmı ağır yaralı" dedi.

Haberin Devamı

17.20 : Rusya Savunma Bakanlığı, şu ana kadar tüm muhalif savaşçıların Halep'ten tahliye edildiğini duyurdu. Söz konusu rakam 3 binden fazla. Suriye ordusunun operasyonu tamamlamaya başladığını belirten Moskova, Rus savaş jetlerinin 18 Ekim'den bu yana ilk kez Halep'te hava operasyonu düzenlemediğini de aktardı. Rusya'ya göre, şu ana kadar 108 binden fazla sivil kentin 'güvenli bölgelerine' geçiş yaptı.

17.05 : 951 sivili taşıyan ilk konvoy, riskli bölgeyi geçerek batıda muhaliflerin kontrolündeki bölgeye ulaştı. Konvoy, Türkiye sınırındaki İdlib'e doğru ilerliyor.

16.55 : Reuters haber ajansına konuşan üst düzey bir Türk yetkili, Halep'ten 50 bin kişinin ayrılmasının beklendiğini ve tahliyenini iki üç gün içinde tamamlanacağını söyledi.

16.40 : Suriyeli resmi yetkililer, 15 otobüsten oluşan ikinci konvoyun da hareket edeceğini açıkladı.

16.30 : Halep'te tahliye konvoyunun ayrıldığı sırada gökyüzünden jetlerin geçmesi paniğe yol açtı. BBC yapımcısı Riam Dalati'nin paylaştığı videoda, insanların yere yattığı görülüyor. Anadolu Ajansı, savaş uçaklarının ilk tahliye konvoyunun güzergahında yer alan Raşidin bölgesine saldırdığını bildiriyor.

16.20 : Suriye devlet televizyonu, ilk konvoyla kentin doğusundan 951 sivilin ayrıldığını dünyaya duyurdu. Sivilleri 21 otobüs ve 19 ambulans taşıyor.

Haberin Devamı

15.50 : BM'nin Suriye'deki İnsani Yardım Koordinatörü Jan Egeland, tahliye işleminin üç aşamada yapılacağı bilgisini verdi. İlk adımda hasta ve yaralılar, ardından siviller ve son olarak da silahlı muhalifler Halep'in doğusundan ayrılacak. Egeland, "Ruslar çabuk, bürokratik olmayan bir operasyon olacağını ve tahliye edilenlere zarar verilmeyeceğini söylediler" dedi. BM yetkilisi, "Bu savaş uluslararası ilişkiler tarihinde kara bir sayfa olacaktır. Halep'in inşası dört bin yıl ve yüzlerce kuşak sürdü ve bir kuşak dört yılda tahrip etti" ifadesini kullandı.

15.35 : Rusya, muhalifleri taşıyan ilk otobüs konvoyunun Halep'ten ayrıldığını duyurdu. Reuters haber ajansı, 10 ambulans ve yeşil otobüslerin hareket ettiğini bildiriyor. Suriye devlet televizyonu da, ambulansların ve otobüslerin görüntülerini canlı olarak ekrana getiriyor.

15.30 : Yaralıları taşıyan ilk tahliye konvoyu, rejimin kontrol noktasından geçti. Rejim bölgesindeki yeşil otobüslere nakledilecek yaralılar, İdlib'e götürülecek.

Haberin Devamı

15.20 : Rusya Dışişleri Bakanı Yardımcısı, Halep için ABD ile yapılan ateşkes görüşmelerinin askıya alındığını açıkladı.

15.15 : Halep'ten ayrılmaya hazırlananlar, rejime veda mesajları yazıyor. Onlardan birinde bir muhalif 'Halep'e geri döneceğiz. Enkaza dönmüş binalarımız bizim direncimizi ve sizin suçlarınızın tanığı' yazıyor.

Son dakika: Halepte son durum 3. konvoy için otobüsler Halepe döndü

15.10 : Suriye'deki yarı resmi bir televizyon, muhaliflerin rejimin kontrolündeki bölgelere roket fırlattığını duyurdu.

15.05 : Avrupa Birliği, Rusya ve İran'a sivillerin korunması için çağrı yaptı. AB Dışişleri Temsilcisi Federica Mogherini, "Kelimenin tam anlamıyla gece gündüz, başta Doğu Halep olmak üzere sivillerin korunmasını garanti altına almak için çalışıyoruz" dedi. Mogherini, İran Dışişleri Bakanı Cevad Zarif'le görüştüğünü söyledi.

15.00 : Birleşmiş Milletler, Halep'in doğusundan yaklaşık 50 bin kişinin tahliye edilmesinin planlandığını bildiriyor.

Haberin Devamı

14.55 : Birleşmiş Milletler, tahliye edilen sivillerin çoğunun Suriye'nin batısındaki İdlib'e, bir kısmının da Türkiye'ye götürüleceğini duyurdu.

14.50 : BBC'den Riam Dalati, ağır yaralıları taşıyan bazı ambulansların Türkiye sınırına yaklaştıklarını ve yaralıların Türkiye'deki hastanelerde tedavi edileceğini bildiriyor.

14.40 : BBC Türkçe, yaz mevsiminden bu yana silahların susmadığı Halep'te son üç aydaki çatışmaların seyrini gösteren bir harita yayımladı.

Son dakika: Halepte son durum 3. konvoy için otobüsler Halepe döndü

14.25 : İran'ın tahliye şartları arasında yer alan batıdaki İdlib'de muhalifler tarafından kuşatma altında tutulan iki Şii köyünden de tahliyeler başladı. Söz konusu köyler Fua ve Kefreyya. Suriye devlet televizyonu, 29 otobüs ve ambulansın 18 aydır kuşatma altında tutulan hükümet yanlısı iki kasabaya doğru yola çıktığını bildiriyor.

14.20 : Anadolu Ajansı, tahliye edilmeyi bekleyen sivillerin ve yaralıların fotoğraflarını dünyaya servis etti. Fotoğraflarda, yerlerde yatan hastalar var.

14.10 : İnsan Hakları İzleme Örgütü araştırmacısı Hadel El Salci, halihazırda 113 ambulansın tahliye için beklediğini aktarıyor.

YARALILAR AMBULANSTA BEKLEDİ

14.00 : Aktivistler, birden fazla aracın 50 kadar yaralı ve aileleriyle kentin doğusundan ayrıldığını bildiriyor. Bölgeden gelen bir fotoğrafta, tahliye edilmeyi bekleyen yüzlerce sivil sokaklarda bekliyor.

13.50 : Uluslararası Kızılhaç Örgütü, çatışma alanından çıkarılan yaklaşık 200 yaralı sivilin yolda olduğunu duyurdu. Hareket halindeki konvoyda 10 ambulans bulunuyor.

13.45 : Tahliye edilenlerden bir kısmı, Halep'in sekiz kilometre batısında muhaliflerin elinde tuttuğu Han Tuman bölgesine götürülecek. Geriye kalanlarsa daha batıya, çoğu muhaliflerin elindeki İdlib'e gidecek.

13.40 : Rejim güçlerinin kontrolündeki Ramuse'den bildiren BBC Arapça'dan Assaf Abud, yaklaşık 15 bin kişinin tahliye edilmesinin beklendiğini söylüyor. BBC'ye konuşan rejim kaynakları, muhaliflerin kontrolündeki bölgede görülen dumanların, silahlı unsurların dökümanları yaktığı için yükseldiğini söyledi.

Son dakika: Halepte son durum 3. konvoy için otobüsler Halepe döndü

13.30 : Bölgeden gelen fotoğraflarda, sıcak noktadan alınacak ilk grubu taşıyan ambulansların içinde yaralıların kanlar içinde beklediği görülüyor.

13.20 : Halep'in doğusundaki muhalif gruplar, Türk Kızılayı'na ait ambulansların tahliye operasyonunda görev aldığını belirtiyor.

ROTA 21 KİLOMETRE

13.15 : Rusya Savunma Bakanlığı, 5 bin muhalif ve ailelerinin tahliye operasyonunun başladığını resmen açıkladı. Rusya ordusundan yapılan açıklamada, tahliyesine başlanan kalabalığın 21 kilometrelik güvenli bir koridordan geçeceği duyuruldu. Bu mesafenin yaklaşık 6 kilometrelik kısmı rejim kontrolündeki Halep'in batısını kapsıyor.

13.10: Ramuse bölgesinde tahliye için bekleyen yeşil otobüsler, muhaliflerin kontrolündeki bölgeye girmeye başladı. Reuters haber ajansı, otobüslerin tahliye edilecek kalabalığı alacağını aktarıyor. Konvoyda 20'den fazla otobüs yer alıyor.

13.02: Olası yaralı gelişine karşın Hatay'ın Reyhanlı ilçesinde bulunan Cilvegözü Sınır Kapısı'nda ambulans bekletilmeye başlandı. Cilvegözü'nün karşısında bulunan Babel-Hava Sınır Kapısı ise TIR geçişlerine kapatıldı.

TÜRK KIZILAYI 10 BİN KİŞİLİK KAMP KURACAK

12.50 : Türk Kızılayı Genel Başkanı Kerem Kınık, ilk etapta 10 bin kişilik bir kamp kurulacağını söyledi. Kınık'ın verdiği bilgiye göre, operasyon planında öncelik 90 civarında yaralının Türkiye'ye doğru alınması.

12.45 : Halep'teki tahliye krizine tepki gösteren Avrupa Birliği Bakanı Ömer Çelik, "Dünyanın gözü önünde bu katliamın gerçekleşmesi, utanç vesilesidir" dedi. Koridorun açılmasının sürekli sabote edildiğini belirten Çelik, dünyanın Halep için ayağa kalkmasını istedi.

12.40 : Görgü tanıkları, yaralıları taşıyan ambulans konvoyunun yeniden harekete geçtiğini bildiriyor. Gelişmeyi Reuters haber ajansı son dakika olarak geçti. Uluslararası Kızılhaç Örgütü sözcüsü ise, The Guardian gazetesine "Operasyon başladı, ambulanslar hareket etti" dedi.

12.25 : Muhalif aktivistler, ambulanslara bindirilen yaralıların videosunu sosyal medya üzerinden paylaştı. Ancak ambulanslar henüz bölgeden ayrılmış değil.

12.20 : Anadolu Ajansı, keskin nişancı saldırısında hayatını kaybedenlerin sayısının dörde çıktığını aktarıyor.

12.20 : Reuters haber ajansının yeşil otobüslerin beklediği Ramuse bölgesinden geçtiği fotoğraflarda birçok aracın sıralandığı görülüyor. Ancak arka fonda halen gökyüzüne siyah dumanlar yükseliyor.

12.15 : Türk Dışişleri Bakanlığı, Halep'ten tahliye edilenlerin hızlı bir şekilde kamplara yerleştirilmesi gerektiğini belirterek Suriye'de bir kamp kurulması için çalışıldığını açıkladı. Dışişleri Bakanlığı sözcüsü, çatışma bölgesinden çıkarılanlarla ilgili ilk hedefin Suriye veya Türkiye'deki hastanelere taşınması olduğunu söyledi.

YARALILARIN FOTOĞRAFLARI

12.10 : Keskin nişancı ateşinde yaralananların fotoğraflarını, yerel bir televizyon yayınladı. Muhaliflerin bölgesine geri dönen konvoydaki yaralılar, tedavi ediliyor.

Son dakika: Halepte son durum 3. konvoy için otobüsler Halepe döndü

ANKARA'DA PROTESTO

12.00 : Başkent Ankara'daki İran Büyükelçiliği önünde toplanan bir grup, Halep'teki tahliyeleri engelleyen Tahran yönetimini protesto etti.

'Katil İran Suriye'den defol', 'Katil Esat, işbirlikçi İran' sloganları atan grup, basın açıklamasının ardından Rusya Büyükelçiliği'ne geçti. Reuters haber ajansı, foto muhabiri Ümit Bektaş'ın çektiği kareleri dünyaya servis etti.

Son dakika: Halepte son durum 3. konvoy için otobüsler Halepe döndü

11.50 : Beyaz Baretliler, konvoy saldırısından sonra tahliye işlemlerinin askıya alındığını açıkladı.

11.45 : Suriye devlet televizyonu, 4 bin silahlı muhalifin aileleriyle birlikte Halep'ten ayrılacağını duyurdu.

RUSYA İNSANSIZ HAVA ARAÇLARIYLA İZLİYOR

11.30 : Anadolu Ajansı, Rusya tarafından insansız hava araçlarıyla izlenen konvoyun görüntülerini servis etti.

11.25 : Halep'in karşısındaki Cilvegözü Sınır Kapısı ikinci bir emre kadar TIR çıkışlarına kapatıldı. Doğan Haber Ajansı, Halep'ten göç beklendiğini ve yetkililerin Hatay'da hazırlık yaptığını bildiriyor.

11.20 : Irak'taki Kürt yönetimi lideri Mesut Barzani'nin yayın kuruluşu Rudaw, Halep'in içindeki kaosu ve dramı gösteren videolar yayınladı.

11.10 : Halep'ten bildiren BBC ekibinden Riam Dalati, keskin nişancı ateşinden sonra ambulansların Halep'in doğusuna geri döndüğünü söylüyor.

10.45 : Rusya Savunma Bakanlığı, Uluslararası Kızılhaç Örgütü'nün tahliye edilen yaralılara yardım ettiğini açıkladı.

KESKİN NİŞANCILAR ATEŞ AÇTI

10.45 : Halep'in dışına çıkan ilk ambulanslara rejim destekçisi Şii milisler ateş açtı. Al Jazeera, saldırıda bir kişinin öldüğünü, dört kişinin yaralandığını bildiriyor. Retuers yaralılardan birinin kurtarma görevlisi olduğunu belirtiyor. Bölgedeki Al Jazeera muhabiri, keskin nişancıların ateş açtığı noktanın Hizbullah'a ait olduğunu aktardı.



10.30 : Türkiye tahliyeyle ilgili ilk açıklamayı yaptı, Cumhurbaşkanlığı Sözcüsü İbrahim Kalın "Kardeşlerimizi bekliyoruz. İdlib ve Türkiye'de tüm tedbirleri aldık" dedi.

10.00 : Rusya, muhaliflerin 20 otobüs ve 10 ambulansla İdlib'e doğru yola çıktıklarını ilan etti. Rus askerlerin konvoya eşlik etmeye hazırlandığını belirten Moskova, ayrıca Suriyeli yetkililerin isteyen herkesin Halep'ten güvenli bir şekilde ayrılmasını garanti ettiğini açıkladı. Rusya Savunma Bakanlığı'nın verdiği bilgiye göre, tahliye işlemleri insansız hava araçlarıyla izleniyor.

İLK KONVOY HAREKET ETTİ

09.45 : Muhaliflere yakın Londra merkezli Suriye İnsan Hakları Gözlemevi, hastaları taşıyan ilk konvoyun kentin doğusundan batısına doğru hareket ettiğini bildiriyor.

09.35 : Dışişleri Bakanı Mevlüt Çavuşoğlu, İranlı mevkidaşı Cevad Zarifi ile son 24 saat içinde ikinci kez telefonda görüştü. Dün öğle saatlerinde konuşan iki bakan, bu sabah bir kez daha Halep'teki gelişmeleri ele aldı.

09.30 : Uluslararası Kızılhaç Örgütü sözcüsü, Suriye Kızılayı ile birlikte 100 gönüllü ve 10 ambulansla tahliyeler için hazır beklediklerini ancak henüz kimseyi almadıklarını söyledi.

GECE 02.30'DAN İTİBAREN SİLAHLAR SUSTU

09.25 : Suriyeli muhalifler, yaptıkları resmi açıklamada yeni ateşkesin gece saat 02.30'dan itibaren devreye girdiğini ilan etti.

09.20 : İngiliz The Guardian gazetesi, gelişmeleri 'İran son Halep atağında gücünü gösteriyor' başlığıyla verdi. Gazete, ateşkesin dün askıya alınmasının Moskova ve Tahran arasındaki ilk görüş ayrılığını ortaya çıkardığını yazdı.

09.15 : İngiliz The Times gazetesi, tahliyelerin dün gerçekleşmemesinde muhaliflerin ifadesine göre Tahran yönetiminin iki ek talebi olduğunu yazdı. Muhaliflerin elindeki İranlı milis grubu Harakat el Nujaba'ya üye oldukları sanılan esirlerin teslim edilmesi ve muhaliflerin Halep'in yakınlarındaki iki Şii köyünü boşaltması.

09.10 : Reuters haber ajansı, Suriyeli yetkililere dayandırdığı haberinde, Halep'in doğusundan silahlı muhaliflerin tahliyesinin başladığını bildiriyor.

08.30 : Rejim güçleriyle birlikte savaşan Hizbullah, silahlı muhaliflerin kenti terk etmelerine birkaç saat içinde izin verilebileceğini duyurdu.

07.00 : Sabah 06.00'da başlaması beklenen tahliyelerle ilgili bölgeden henüz bir bilgi gelmiş değil.

04. 30 : ABD Dışişleri Bakanlığı sözcüsü John Kirby, basın toplantısında "Halep'te İran'ın rolü hakkında neden bu kadar sessizsiniz?" şeklindeki bir soruyu İran’ın rolünü inkar etmediklerini söyleyerek yanıtladı.

03.10 : BBC'ye bilgi veren rejim yanlısı milis gruplardan bir yetkili, İdlib'deki Fua ve Kefreyya köylerinden tahliye edilecek 15 bin sivil karşılığında Halep'teki siviller, militanlar ve ailelerinin kentten ayrılmasına izin vereceklerini söyledi.

TÜRKİYE VE RUSYA GARANTÖR

01.55 : Anadolu Ajansı'na konuşan Türk istihbarat kaynakları, Türkiye ve Moskova'nın devreye girmesiyle ateşkesin sağlandığını söylüyor. Ajansa göre Türkiye muhalifler, Rusya ise rejim güçleri adına garantör oldu.

Son dakika: Halepte son durum 3. konvoy için otobüsler Halepe döndü

01.30 : Dünya üzerinde birçok noktada Halep'te bozulan ateşkes protesto edildi. Paris, Saraybosna, Kazablanka ve Gazze gibi kentlerde sokağa çıkanlar, siviller ve silahlı muhaliflerin tahliye edilmesini istedi.

01.25 : Rejim güçleriyle birlikte savaşan Hizbullah milisleri, henüz ateşkes için anlaşma sağlanamadığını belirtiyor. Grup dün de sabah saatlerinde tahliyeleri engellemekle suçlanmıştı.

00.45 : Birleşmiş Milletler, ateşkes ilan edildikten sonra dün muhalif grupların elindeki bölgelere yapılan bombardımanın savaş suçu kapsamına girebileceğini ilan etti.

00.35 : İran'ın dün gün boyunca tahliyeleri engellemesi üzerine İstanbul'daki İran Başkonsolosluğu önünde gösteri vardı. Bina önünde toplananlar sloganlar attı, polis geniş güvenlik önlemi aldı.

00.10 : Muhalifler, akşam saatlerinde yaptıkları açıklamayla yeniden ateşkes için anlaşma sağlandığını duyurdu. Verilen bilgiye göre, siviller ve silahlı muhaliflerin tahliyesi sabah saatlerinde başlayacak.

00.00 : Suriye'nin en büyük kenti Halep'te savaşı bitirmesi beklenen gelişmeleri gün boyunca an be an aktaracağız.