Dünya Son dakika... Cesetler böyle çıkarıldı! İşte görüntüler...

Son dakika... Cesetler böyle çıkarıldı! İşte görüntüler...

17.03.2017 - 16:38 | Son Güncellenme:

Musul'da IŞİD teröristleri yerine yanlışlıkla sivillerin yaşadığı evlerin hava saldırısında bombalanması, dayanılmaz bir tablo ortaya çıkardı. Uluslararası haber ajansının geçtiği fotoğraflarda, kurban yakınları battaniyelere sarılan cesetleri iki tekerli el arabalarıyla getirdi. Yaşamını yitiren siviller arasında çok sayıda çocuk da var.

Son dakika... Cesetler böyle çıkarıldı İşte görüntüler...

Irak'ın en büyük ikinci kenti Musul'da terör örgütü IŞİD'i hedefleyen hava saldırısı, teröristler yerine sivilleri vurdu. Bombardımanda yerle bir olan evlerde yaşamını yitiren siviller, battaniyelere sarılarak iki tekerli el arabalarına yüklendi.

Haberin Devamı

Kurban yakınları cesetleri güçlükle çatışma bölgesi dışına getirmeyi başardı, ortaya çıkan tablo ise yürek sızlattı. Uluslararası haber ajansı Reuters'ın geçtiği fotoğraflarda, hayatını kaybedenler arasında küçük çocukların da olduğu görülüyor.

Cesetlerin başında durup yas tutan ve gözyaşı döken yakınlarını hiçbir söz teselli edemedi. Acılı bir baba, "Bu benim oğlum. O gitti" diyerek ağladı.

Bir başka kurban yakını ise çocukların cesetlerini göstererek, "Bu hava saldırıları yüzünden oldu. Hava saldırısı onları öldürdü" dedi.

Reuters'a konuşan Musul sakinleri, üç gün önceki hava saldırısında tren istasyonu yakınındaki evlerin vurulduğunu ve cesetlerin ancak bugün çıkarılabildiğini söyledi.

Irak ordusu veya ABD öncülüğündeki koalisyon güçleri, bombardımanla ilgili henüz bir açıklama yapmış değil.

Haberin Devamı

225 bin sivil kaçmak zorunda kaldı

17 Ekim'de başlayan büyük Musul operasyonunda bugüne kadar 225 bin sivil evlerini terk etmek zorunda kaldı. Evini bırakmak istemeyen sivillerin askerler tarafından zorla kamyon veya otobüslere bindirilerek güvenli bölgelere çıkarıldığı, kentten dün gelen fotoğraflara yansımıştı.

Ayrıca dün, batı yakasının dış bölgesinde ortaya çıkarılan toplu mezarda 24 sivilin cesedine ulaşılmıştı.

Kenti ikiye bölen Dicle Nehri üstündeki Eski Köprü veya diğer adıyla Demir Köprü, önceki gün IŞİD'ten kurtarılmıştı.

GÜN GÜN OPERASYON
- Büyük operasyon, ABD'nin başını çektiği uluslararası koalisyonun desteğiyle 17 Ekim'de başladı.
- 1 Kasım'da IŞİD mevzilerinde ilk gedik açıldı, Ordu birlikleri Musul'un doğusuna girdi. Terör örgütü lideri Ebubekir El Bağdadi, "Ölene kadar savaşın" çağrısını yaptı.
- Musul'un batısından ilerleyen güçler kuzeydeki Peşmergelerle 23 Kasım'da birleşti, tamamen kuşatılan kentin Rakka ile bağlantısı kesildi.
- 8 Ocak'ta ordu birlikleri kenti ikiye bölen Dicle Nehri'ne kadar ilerledi.
- Dicle Nehri'nin doğusunda kalan tüm mahalleler 18 Ocak'ta IŞİD'den temizlendi, terör örgütüne büyük bir darbe vuruldu.
- 19 Şubat'ta kentin batı yakasını IŞİD'den kurtarmak için ikinci operasyon başladı.

Altıncı ayına girdi

Bugün altıncı ayına giren operasyonda, Irak ordu birlikleri Ocak ayında Dicle Nehri'nin doğusunda kalan tüm mahalleleri kurtardı. Şubat ayı ortasında ise batı yakası operasyonu başladı. 19 Şubat'tan bu yana hızlı bir şekilde ilerleyen Irak askerleri, batı yakasının üçte birinden fazlasını geri almış durumda.

Terör örgütünün lideri Ebubekir el Bağdadi geçen hafta Musul'dan kaçtı ve yakalanmamak için sürekli hareket halinde.

Batı yakasındaki hamleler

Mart ayının ikinci haftasında hükümet binalarının kurtarılması, operasyon için bir dönüm noktası teşkil ediyor. Geri alınan bölgede artık tamamen enkaza dönmüş Türkiye'nin Musul Başkonsolosluğu binası da yer alıyordu.

Haberin Devamı

Operasyonda Musul-Telafer yolu kesilerek örgütün ana ikmal güzergahı kapatılmıştı. Terör örgütü, kendisi için hayati önemdeki Musul Uluslararası Havalimanı ve El Gizlani Askeri Üssü'nü de operasyonun ilk günlerinde kaybetmişti.

Musul'un merkezinde üç bin kadar IŞİD teröristinin olduğu tahmin ediliyor.

IŞİD, toprakların üçte ikisini kaybetti

Musul, terör örgütü IŞİD'in elinde tuttuğu en büyük kent. Terör örgütü, şu anda Musul'un yanı sıra Rakka'da da kuşatma altında tutuluyor. Örgütün batıdaki en büyük merkezi El Bab ise, Fırat Kalkanı Harekâtı'yla 23 Şubat tarihinde geri alındı.

IŞİD, geçen yıl elindeki toprakların dörtte birini kaybetti. 2014'ten bu yana Irak'ta kaybettiği alan ise yüzde 65. Irak'ta Felluce ve Libya’da Sirte gibi kentlerden temizlenen kanlı örgüt, Musul'u da kaybetmesi halinde yalnızca Rakka'ya sıkışacak.

Yazarlar