Dünya Son dakika... Beşinci grup Türk askeri Katar'a ulaştı

Son dakika... Beşinci grup Türk askeri Katar'a ulaştı

12.07.2017 - 08:19 | Son Güncellenme:

Gece saatlerinde Doha'ya inen Türk askerlerini, Katarlı komutanlar karşıladı. Kaç askerin Katar'a geldiğiyle ilgili resmi açıklama yapılmadı. Suudi Arabistan, Birleşik Arap Emirlikleri, Bahreyn ve Mısır, Washington ve Doha arasında dün imzalanan terörle mücadele mutabakatının yeterli olmadığını duyurdu. Dört ülkenin dışişleri bakanları ile ABD Dışişleri Bakanı Tillerson, bugün Cidde'de kritik bir toplantı yapacak.

Son dakika... Beşinci grup Türk askeri Katara ulaştı

Katar krizinin otuz yedinci gününde sıcak gelişmeler yaşanıyor. Ülkeye askeri üs kuran Türkiye, beşinci grup askerleri de gönderdi.

Haberin Devamı

Al Jazeera, Salı akşamı Türk askerlerin Doha'daki askeri üsse ulaştığını bildiriyor. Sosyal medyaya yansıyan fotoğraflarda, uçaktan inen Türk askerlerini Katarlı komutanların karşıladığı görülüyor.

Katar Silahlı Kuvvetleri, kaç askerin geldiğiyle ilgili bilgi vermedi ancak Ankara ve Doha'nın terörizme karşı birlikte çaba göstermeye, bölgesel güvenliğin sağlanmasında birlikte rol almaya devam edeceğini açıkladı.

İlk Türk askeri birliği, krizin çıkmasından iki hafta sonra Katar'a ulaşmıştı.

ABD-Katar mutabakatına yanıt verdiler!

ABD Dışişleri Bakanı Rex Tillerson'ın dün Doha ziyaretinde imzalanan terörle mücadele mutabakatına, Katar'a tecrit uygulayan ülkelerden yanıt geldi. Suudi Arabistan, Birleşik Arap Emirlikleri (BAE), Bahreyn ve Mısır tarafından duyurulan ortak bildiriye göre, dört ülke Katar ve ABD'nin imzaladığı metni yeterli bulmadı.

Haberin Devamı

Bildiride, "Adil taleplerimizin tamamı yerine getirilinceye kadar halihazırdaki uygulamalarımız devam edecek. Bu adım yetersiz. Katar makamlarının terörün desteklenmesi, buna kucak açılması ve finanse edilmesiyle mücadeledeki ciddiyeti yakından izlenecek" denildi.

ABD'nin krizi çözmek için gösterdiği çabayı öven dört ülke, buna karşın mevcut tablonun değişmediğini vurguladı.

Kritik toplantı bugün

Ortadoğu turuna çıkan ABD Dışişleri Bakanı Tillerson, bugün Suudi Arabistan'ın Cidde'de kentini ziyaret ediyor. Tillerson, Katar karşıtı dört ülkenin dışişleri bakanlarıyla bir araya gelecek.

Doha'da mutabakata imza koyan Tillerson, "ABD ve Katar birlikte finansmanın izini sürmek, işbirliği yapmak, bilgi paylaşımında bulunmak ve bölgeyi güvenli tutmak için daha çok çaba gösterecek" demişti.

Bugün Cidde'deki toplantıdan önemli sonuçlar çıkabilir.

En büyük destek Türkiye'den

5 Haziran'da kopan fırtınayla birlikte Suudi Arabistan, Mısır, Bahreyn ve BAE, Katar'la tüm diplomatik ilişkilerini kesti. Doha yönetimini 'terörizm'e destek vermekle suçlayan ülkeler, kara, deniz ve hava sınırlarını kapattı, Katar vatandaşlarını sınır dışı etti.

Tecrite uğrayan Katar'a bugüne kadar en büyük destek Türkiye ve İran'dan geldi. 24 saat dolmadan Katar'a gıda malzemesi gönderen Türkiye, aynı zamanda askeri üs kararını da hızlı bir şekilde geçirdi.

Haberin Devamı

'Tehdit edilemeyecek kadar zenginiz'

Söz konusu dört ülke, Haziran ayında Katar'a 13 maddelik bir talep listesi sundu. Listede Türk askeri üssünün kapatılması, ünlü haber kanalı Al Jazeera'nın yayınlarının durdurulması gibi talepler vardı.

Katar bu listeyi reddetti, dört ülke Doha yönetimine yeni yaptırımlar uygulanacağını duyurdu.

Katar Maliye Bakanı Ali Şerif el Emadi ise, tehdit edilemeyecek kadar zengin olduklarını söyledi.

ABD Başkanı Donald Trump, krizin patladığı ilk günlerde attığı Twitter mesajlarıyla düğmeye kendisinin bastığını itiraf etmişti.

Katar'da Ortadoğu'daki en büyük askeri üssü bulunan Washington, şimdi Doha yönetiminin İran'la yakınlaşmasından tedirginlik duyuyor. Tahran yönetimi, Katar'a deniz ve hava bağlantılarını kullanma izni vermiş durumda.